Gå til hovedinnhold

Helga Flatland : Bli hvis du kan. Reis hvis du må - Lydbok, 5 timer og 42 minutt


Sterk roman fra debutant

Nå er jeg imponert! Jeg burde ikke bli overrasket, jeg har jo hørt så mye bra om denne romanen, men likevel - den overveldet meg.

Det handler om mennesker, oppvokst i ei lita bygd, der de fleste livnærer seg av fjøs, skog og gårdsdrift, og vi får bli kjent med noen utvalgte.

Tre gutter unge menn; Tarjei, Trygve og Kristian verver seg til de norske styrkene i Afganistan og ingen av dem kommer hjem igjen. Fortellerstemmene skifter mellom foreldre, guttene selv, søsken og venner og dette fortellergrepet er smart og lar oss se situasjoner og muligheter fra flere perspektiv. Jeg er så veldig, veldig, veldig fornøyd med at jeg har oppfølgeren; Alle vil hjem. Ingen vil tilbake, liggende klar, ferdig til å høres! Den skal jeg straksens sette på mens jeg koser meg med litt husarbeid!

Det er fire forskjellige fortellerstemmer i denne romanen, og det har lydbokforlaget valgt å løse med fire som leser, det fungerte også veldig godt.

Alt i alt - fint og flott og veldig imponerende fra en debutant som forresten var på Finnmark internasjonale litteraturfestival i Kirkenes i mars.

Kommentarer

 1. Å, så glad jeg ble over å se at du lovpriser denne boka! Det er nesten noe Tillersk over bøkene hennes (hun har jo skrevet en til - en oppfølger), og jeg tenker at her må det da komme en tre'er?!

  SvarSlett
 2. Hei Rose-Marie! Du, Tillersk er for meg ikke noe hedersbetegnelse altså! Jeg har kommet ut av skapet med tillerfobi, og jeg må bare innrømme at jeg ikke skjønner hvorfor han er så populær. Jeg prøvde meg på innsirkling (mange ganger), men det er noe med alle gjentakelsene, meg, deg, du,hun, meg,deg,så sier hun, så sier jeg, og så sa hun og så sa jeg og sa ikke hun det, og jeg, sa ikke jeg det? - aaaaaahhhhh!
  Så etter min mening er Helga Flatland MYE bedre enn Tiller!

  SvarSlett
 3. Jeg er stor tilhenger av Tiller, så det er sagt. Men over til Helga Flatland. Disse to bøkene var bare helt utrolig bra. Jeg ser gjerne at hun kommer med en treer! Og andre bøker om andre tema! En flott forfatter.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Den vil jeg høre! Spennende å høre en bok som noen har sagt at er kjempegod!

  SvarSlett
 6. aariho : Ja, det er mange som liker Tiller der ute i det store litterære verden, så du hører nok til flertallet! Jeg har hørt bok to nå, og er helt enig med deg - håper det kommer en tredje bok!

  Tine: Håper du ikke blir skuffet!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …