Gå til hovedinnhold

Verdien av formidling - Britt Karin Larsen


Når man jobber med litteratur i en liten by slik jeg gjør det, Alta har ca. 20 000 innbyggere, blir det veldig tydelig at formidling er alfa & omega. Noen titler og forfattere selger seg selv, mens andre forfattere og forfatterskap må framsnakkes for at lånere og lesere skal få øye på dem. Jeg har ofte mange hatter på meg når jeg jobber med litteratur. Som kritiker i Altaposten, en av de største avisene i Nord-Norge, som bibliotekar med innkjøpsansvar for skjønnlitteratur for Alta bibliotek, som litteraturformidler på videregående skole, som kritikerfadder for Foreningen !Les, som bokbader, og som samarbeidsparter for forlag som sender opp forfattere på besøk.

Nå skal jeg vise eksempler på hva lokal formidling har å si for lån og helt sikkert for salg også, uten at jeg har noen tall på det.

Britt Karin Larsen og bøkene om Taneli og Lina har vært lite utlånt på Alta bibliotek, mange lånere kjente ikke til forfatteren. Som kritiker anmeldte jeg den siste boka; Før snøen kommer og den fikk terningkast 6. Lånere kommer inn på biblioteket med denne anmeldelsen frisk i minne, og noen har klipt ut anmeldelsen fra avisa. Denne serien vil de lese! I tillegg har Alta bibliotek en lesesirkel der vi i januar snakket om den første boka i serien; Det vokser et tre i Mostamägg. Så nå har vi lange ventelister på bøkene, faktisk 11 måneders ventetid på Himmelbjørnens skog,
Syv måneders ventetid på Som steinen skinner og 7 måneders ventetid på Før snøen faller. Vi har fire måneders ventetid på Det vokser et tre i Mostamägg, og årsaken til at vi har "bare" fire måneders ventetid er fordi vi har fjernlånt disse bøkene i forbindelse med lesesirkelen.

For å sjekke om bøkene var like populære andre plasser i Nord-Norge, og i bibliotek vi kan sammenligne oss med foretok jeg et søk. Det viste seg at på de fleste bibliotek var alle bøkene på hylla.
Fredagen før jeg dro fra jobb bestilte jeg nye eksemplarer av bøkene på ventelista, og i morgen den dag skal jeg fjernlåne bøker fra andre bibliotek, så slipper lånerne i Alta å vente så lenge på å lese disse vidunderlige bøkene!

Og at formidling funker - det er dette et nytt bevis på. 

Kommentarer

 1. Bra jobba! Det var moro å lese. For øvrig leser jeg den første boka nå, har akkurat begynt, men det er da mye skog og bjørn og sult og svelt og halvt og død og alt sånt. Ikke det at jeg ikke liker det...tror jeg...men det var litt annerledes enn jeg hadde trodd.

  Og hva er kritikkfadder?

  SvarSlett
 2. Hei knirkefrøken. Kritikerfadder er et ærefullt oppdrag gitt av Foreningen !Les til noen av medlemmene i kritikerlaget som skal være faddere for de 9 klassene som skal bestemme hvem som får Ungdommens kritikerpris. Jeg har en klasse i Honningsvåg. Så da er jeg på besøk i klassen, snakker om kritikk, litt om hva de må tenke på, litt om hvordan jeg tenker, og så gir jeg dem litt småsnacks - type "sladder og fanteri" - og da koser vi oss :-)

  Når det gjelder bøkene om Taneli og Lina så likte jeg dem bedre og bedre. Det er mye skog og bjørn og sult og sånn, men det vokser og vokser og jeg er nå en ihuga Britt Karin Larsen fan!

  SvarSlett
 3. Fina ord och talande bilder om förmedling! Och så smart man ser i er bibliotekskatalog hur lång väntetiden är! Det skulle underlätta mycket om vår var likadan...

  SvarSlett
 4. Heldige Alta som har en så oppegående bibliotekar. Jeg har stått i disse eviglange køene her i Bergen, og det er ikke noe gøy, selv om jeg alltid har noe å lese på. Godt jobbet!

  SvarSlett
 5. Hermia: Takk skal du ha og det er veldig smart at man ser hvor lang ventetid det er på bøkene, mange lånere som ikke reserverer f.eks hvis det er lang ventetid. Da kjøper de selv....

  Tine: Heldige Alta ja :-)

  SvarSlett
 6. Tenk så gøy vi kunne hatt det hvis du var bibliotekar på en bibliotek nær meg!

  SvarSlett
 7. Ingalill : JAAAA - det hadde vært moro det, ahh, tenk hvor vi kunne ha diskutert og drukket rødvin og hentet fram gamle bokskatter.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…