Gå til hovedinnhold

Erlend Loe : Vareopptelling : Cappelen Damm, 136 sider

Lettlest og fornøyelig


Jeg hadde ikke lest mange setningene i Vareopptelling før jeg fikk en mistanke om at Erlend Loe er en utypisk mann. Han multitasker, i alle fall mistenker jeg han for å ha bedrevet med multitasking under skriving av denne boka. Hvorfor, lurer du kanskje på og svaret er forfatterens sterke interesse for melk. Det er bare noen uker siden jeg leste Erlend Loes Rumpemelk fra Afrika som handler om Marko som reiser til Afrika for å lete etter rumpemelk. Og i denne boka har hovedpersonen en særlig omsorg for pinnsvin, og hun har hørt at pinnsvin er laktoseintolerant, så hun mater pinnsvinene med soyamelk. Men da lurer jeg på om jeg kanskje må opplyse om at soyamelk virkelig ikke er bra - ikke hvis du har stoffskifteproblemer, og det vet man vel ikke sikkert at pinnsvinene er forskånet fra. Min hypotese om multitasking går ut på at Elend Loe skrev Rumpemelkboka og Vareopptelling samtidig.

Vareopptelling handler om Nina Faber, en aldrende og alkoholisert poet som etter mange år i utlendighet har fått utgitt diktsamlingen Bosboros. Du kan jo kanskje gjette hvor hun har bodd? Nina skriver tett opp til eget liv, og besøker biblioteket ofte for å se om bøkene hennes står i hylla. Den dagen  Bosboros utgis er Nina spent på kritikkene og hun skal lese diktene sine på en bokhandel, noe hun ser frem til. Men så kommer det dårlige nyheter. Diktsamlingen blir anmeldt, men kritikerne er ikke begeistret. Så får hun beskjed om at bokhandelen skal ha vareopptelling og dessverre må se seg nødt til å avlyse diktopplesningen hennes.

Nå blir Nina sint, hun føler seg tråkket på og misforstått og det får konsekvenser, fatale konsekvenser.

I Mikael Niemis siste bok, Fallvann beskriver han et situasjon der en middelaldrende kvinne utnytter en døende ung mann på ganske så brutalt vis - og det ser ut som om det kanskje ligger i tiden å beskrive seksuelle overgrep mot blodfylte men akk så bevisstløse unge menn, for Nina Faber klarer heller ikke å holde seg vekk når anledningen byr seg.


Boka er lettlest, fornøyelig, godt skrevet, og harselerer med hele den litterære sfæren, og ikke bare kritikere. Før Vareopptelling kom i handelen gikk diskusjonene ganske høyt; Loe tar et oppgjør med kritikerne i sin nye bok var gjennomgangstemaet, og jeg tenker at nakkemusklene skal være bra slitne etter å ha stirret åresvis inn i egen navle hvis det er det som blir stående etter å ha lest denne.Kommentarer

 1. Jeg har denne hjemme og skal snart lese den, men omtalen ditt førte meg til de linkene du hadde presentert og siden jeg også går på Levaxin leste jeg med interesse. Og her lærte jeg mye nytt. Jeg drikker laktoseredusert melk, tidligere drakk jeg soya, men har sluttet med det. Men jeg spiser masse av de grønnsakene som er nevnt. Jeg tror jeg må ta en alvorlig titt på hva jeg spiser. Jeg har i tillegg en del mat intoleranser og allergier, så jeg har det aller best når jeg slanker meg og går på pulver. Plutselig er magen helt fin :-)

  SvarSlett
 2. Hmm, og noe av det verste er at det er få leger som kjenner til hvor problematisk soya og enkelte av disse grønnsakene er for stoffskiftet. Så jeg prøver å lenke der jeg finner det naturlig :-)

  SvarSlett
 3. Veldig fin omtale. Skal lese boka, og ho ligg faktisk på stovebordet akkurat no, men den skal med til Oslo om ein time :( Det du har skrive om lågt stoffskifte visste eg ikkje. Eg er født med det og går på medisiner sjølv, men har aldri drukke soyamjølk og er heller ikkje veldig begeistra for blomkål og brokkoli, og peanøtter er eg allergisk mot, så det held eg meg unna uansett. Det einaste eg faktisk et av det er pærer, og det er ein sjeldan gong, så eg trur ikkje det skal by på nokre problem. Har heller aldri hatt problem med vekta, så eg ser på meg sjølv som heldig når det gjelder dette, men det kan vere greit å vite til seinare. Det viktigaste er kanskje å rett og slett ete sunn, men vanleg mat :)

  SvarSlett
 4. May Lene : Takk skal du ha og god tur til Oslo :-)

  SvarSlett
 5. Hehe, ikkje eg som skal til Oslo, men mor og boka :) Eg skal vere heime på skulen ;) Sikkert litt forvirrande kommentar...

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…