Gå til hovedinnhold

Nevil Shute : En by som Alice - Lydbok - 11 timer og 42 minutt


En bok som ga meg lyst til å reise til Australia, og spesielt lyst til å reise til Alice Springs  - byen som ligger midt i Australia.

Gode bøker gir meg reiselyst, og bøkene jeg har lest har sendt meg avgårde til mange rare reisemål over hele verden, kanskje det blir en tur til Australia på meg også?

Boka ble utgitt i 1950 og en delvis basert på en sann historie. I 1949 traff Nevil Shute Garry Geysel, en tysk kvinne som hadde vært med i en gruppe med 80 kvinner som hadde vært fanger i Sumatra under andre verdenskrig. Disse kvinnene måtte gå 200 mil på leting etter kvinneleierer, og da krigen var slutt var det ikke mange av disse kvinnene som hadde overlevd.

Fortelleren i En by som Alice er en sakfører som har fått i oppdrag å ta vare på formuen til en ensom gammel mann. Når den gamle mannen dør, og de nærmeste slektningene også er død er det niesen Jean Paget som arver onkelen (og forholdet til sakføreren). For onkelen trodde ikke at kvinner kunne styre penger og hadde bestemt at til niesen var 35 var det sakføreren som skulle bestemme hva formuen hennes ble brukt til.

Men Jean er en usedvanlig smart dame - noe fortellingen hennes fra andre verdenskrig vitner om. Sakføreren er ensom og han blir fort betatt av Jean, og Jean på sin side er også ensom. Andre verdenskrig er over, hun arbeider på en fabrikk, tjener dårlig, og hun er så snill og søt og omtenksom og bruker masse tid sammen med sakføreren.

Så kommer historien om Jean på Malakka, der hun sammen med en gruppe kvinner og barn blir drevet fra sted til sted, på jakt etter en fangeleir for kvinner. Jean er helten, uten av hun vet det selv, men hun fikser det meste. På veien blir de kjent med noen australske soldater, og den ene soldaten skiller seg positivt ut. Han setter livet sitt på spill mange ganger for å hjelpe kvinnene og barna og Jean blir betatt av ham.

Nå skriver jeg ikke mer om handlingen, for det kan jo ødelegge DIN lytte/leseopplevelse, og det vil jeg jo ikke ha på meg.

Jeg koste meg veldig mens jeg hørte. Det var spennende og jeg levde meg så inn i historien at jeg mer enn en gang hadde lyst til å ta et skikkelig alvorsord med sakføreren. Lærerikt var det også. Jeg visste ikke at Australia hadde apartheidregime, med adskilte tilbud til fargede og hvite, og det var tydelig at forfatteren hadde en forkjærlighet for de hvite. Aboriginerne ble ikke regnet med som arbeidskraft, de var ikke pålitelige, og ble ofte ansett som ganske tomsete. Jeg reagerte flere ganger på beskrivelsene, og hadde det kommet i en bok som hadde vært skrevet i dag ville vi sagt at Nevil Shute var en rasist. Likevel likte jeg altså boka og det gjør det aller fleste som har lest den, hvis jeg skal ta utgangspunkt i omtaler og anmeldelser. Vi tilgir kanskje fordi den ble skrevet  for 63 år siden, i hvert fall er det derfor jeg kan si at jeg koste meg med boka.

Janne Kokkin leste godt og jeg anbefaler denne til alle som ønsker seg en god lydbokopplevelse.

Andre bloggere som har skrevet om En by som Alice:

Les meg
Sogeland
Karinleser

Kommentarer

  1. (Jeg liker ikke at alle kommenaterene havner på facebook og ikke her for de skulle stått.)

    , men siden til og med jeg skrev noen ord på fb, som kun skjer i inspirerte rykk og napp, får jeg si det her også - man kan ikke la ei så god bok og innlegg bli stående ukommentert.

    Alice er den boka jeg tror jeg har lest flest ganger. Purung var favorittdelen min da hun ventet på helten og bygde iskrembar og skofabrikk.
    (det finnes tv-serie også)

    SvarSlett
  2. Helt enig med deg, men det er lettere å kommentere på facebook, men jeg er så glad for kommentar fra deg her også.

    Kunne godt tenkt meg å se tv-serien. Ble du ikke fryktelig irritert på sakføreren som ikke fortalte helten om hvor hun hadde reist?

    SvarSlett
  3. Heia Solgunn.
    Har den på vhs om du vil se :-)

    Hilsen Inger H

    SvarSlett
  4. Hei Inger og tusen hjertelig takk for tilbudet. Finnes vhs enda? Sjekket filmweb og den er tilgjengelig i dvd også - kanskje vi må kjøpe den inn til bibliotet.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på