Gå til hovedinnhold

Jonathan Odell : Helbredelsen - Pax forlag, 352 sider


Sterke kvinneskikkelser

I denne generasjonsromanen fra Mississippi møter vi sterke kvinneskikkelser, og vi får et innblikk i hvordan slavene ble behandlet på plantasjer i de amerikanske sørstatene. 

Året er 1933 og Grand Gran føler seg helt alene i verden. Hun har tidligere vært jordmor og vært regnet som en klok kone, men tiden har rent fra henne, og det er lenge siden noen har trengt henne. Helt til hun plutselig får ansvaret for en stum ung pike. Moren er død under dramatiske omstendigheter, og Gran Gran skal pleie henne frisk. 

Når Gran Gran forteller historien om sin barndom og oppvekst som slave våkner interessen hos den unge jenta, og Gran Gran skjønner at nøkkelen til å nå inn til jenta er å fortelle henne historien om sitt eget liv. 

Så får vi fortellingen om den lille babyen som ble tatt fra familien sin. Babyen var Gran Gran, og foreldrene var slaver, type uteslaver. Frua på plantasjen var gal av sorg, hennes datter var nylig død, og hun ville ha en liten baby hun kunne kose og dulle med. Dermed ble Gran Gran gitt til frua som en erstatning for hennes eget døde barn, men når hun vokste opp ble hun ikke regnet med som en av familien, hun ble en innejente, og oppdratt til å tenke at uteslavene var dårlige mennesker. 

Det brøt ut alvorlige tilfeller av svarttunge på plantasjen og plantasjeeieren kjøpte slavinnen Polly Shine - en kvinne kjent for sine mange evner til å helbrede syke mennesker. Polly ønsket å lære opp Gran Gran, og det Polly ønsket, det fikk hun. Gran Gran måtte derfor flytte ut fra det store huset og inn til Polly Shine, og hun ble opplært i legekunsten.

Polly Shine snakket om frihet, et begrep mange av slavene på plantasjen ikke skjønte hva betydde.      - "Hvor er denne plassen Frihet?" spurte Gran Gran, og hun syntes selv at hun hadde det bra, ikke ble hun pisket og mat fikk hun hver dag.

Enkelte av bloggerne som har anmeldt boka har vært veldig begeistret, mye mer enn jeg var. Det er en interessant historie, spesielt dette med det nye perspektivet på friheten. Men jeg ble ikke grepet av fortellingen.

En litt over middels leseopplevelse - kanskje en firer hvis jeg skulle ha gitt terningkast.

Andre bloggere som har lest/hørt boka:

Beathesbokhylle
Bibliotekaren din
Les mye
Beritbok

Kommentarer

 1. Har ikke lest denne, selv om jeg ønsket det en stund, men nå står andre nasjonaliteter for tur fremfor USA. Gleder meg til Lillehammer...:)

  SvarSlett
 2. Egentlig godt å høre at det ikke bare var meg som var litt lunken. Historien er fin, men jeg slet litt med å bli kjent med karakterene.

  SvarSlett
 3. Jeg likte boka og historien godt, men kan forstå deg også. Boka var litt rart bygget opp. Det tok litt for lang tid før det kom frem hvem som skulle bli helbredet.

  SvarSlett
 4. Har egentlig satt boka på leselista mi, og skal på biblioteket i morgen. Men kanskje jeg flytter den litt nedover, da det er så mange bøker som står der! Greit med slike tips. (Ikke for det - en firer er jo veldig bra da!)

  SvarSlett
 5. Anita : Gleder meg også til Lillehammer :-) Regner med at vi møtes allerede onsdag :-) - hvis jeg kommer meg dit med offentlig transport da :-)

  Tine : Ja, det manglet nok litt i karakteroppbyggingen.

  Sissel: Heisann :-) Boka var litt rotete bygget opp, og det kunne fort gå litt i surr.

  aariho: En firer er jo greit, men finnes det uleste femmere og seksere så tar man jo dem :-)

  SvarSlett
 6. Den står på leselisten min. Men kanskje ikke helt fremst :-)

  SvarSlett
 7. astridterese : Og den leselista di er jo ganske lang :-)

  SvarSlett
 8. ButsHaura xaikalitag ShiennyReri [url=http://usillumaror.com]iziananatt[/url] FeesTrerovere http://gussannghor.com ruroutizslirm

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…