Gå til hovedinnhold

Jonathan Odell : Helbredelsen - Pax forlag, 352 sider


Sterke kvinneskikkelser

I denne generasjonsromanen fra Mississippi møter vi sterke kvinneskikkelser, og vi får et innblikk i hvordan slavene ble behandlet på plantasjer i de amerikanske sørstatene. 

Året er 1933 og Grand Gran føler seg helt alene i verden. Hun har tidligere vært jordmor og vært regnet som en klok kone, men tiden har rent fra henne, og det er lenge siden noen har trengt henne. Helt til hun plutselig får ansvaret for en stum ung pike. Moren er død under dramatiske omstendigheter, og Gran Gran skal pleie henne frisk. 

Når Gran Gran forteller historien om sin barndom og oppvekst som slave våkner interessen hos den unge jenta, og Gran Gran skjønner at nøkkelen til å nå inn til jenta er å fortelle henne historien om sitt eget liv. 

Så får vi fortellingen om den lille babyen som ble tatt fra familien sin. Babyen var Gran Gran, og foreldrene var slaver, type uteslaver. Frua på plantasjen var gal av sorg, hennes datter var nylig død, og hun ville ha en liten baby hun kunne kose og dulle med. Dermed ble Gran Gran gitt til frua som en erstatning for hennes eget døde barn, men når hun vokste opp ble hun ikke regnet med som en av familien, hun ble en innejente, og oppdratt til å tenke at uteslavene var dårlige mennesker. 

Det brøt ut alvorlige tilfeller av svarttunge på plantasjen og plantasjeeieren kjøpte slavinnen Polly Shine - en kvinne kjent for sine mange evner til å helbrede syke mennesker. Polly ønsket å lære opp Gran Gran, og det Polly ønsket, det fikk hun. Gran Gran måtte derfor flytte ut fra det store huset og inn til Polly Shine, og hun ble opplært i legekunsten.

Polly Shine snakket om frihet, et begrep mange av slavene på plantasjen ikke skjønte hva betydde.      - "Hvor er denne plassen Frihet?" spurte Gran Gran, og hun syntes selv at hun hadde det bra, ikke ble hun pisket og mat fikk hun hver dag.

Enkelte av bloggerne som har anmeldt boka har vært veldig begeistret, mye mer enn jeg var. Det er en interessant historie, spesielt dette med det nye perspektivet på friheten. Men jeg ble ikke grepet av fortellingen.

En litt over middels leseopplevelse - kanskje en firer hvis jeg skulle ha gitt terningkast.

Andre bloggere som har lest/hørt boka:

Beathesbokhylle
Bibliotekaren din
Les mye
Beritbok

Kommentarer

 1. Har ikke lest denne, selv om jeg ønsket det en stund, men nå står andre nasjonaliteter for tur fremfor USA. Gleder meg til Lillehammer...:)

  SvarSlett
 2. Egentlig godt å høre at det ikke bare var meg som var litt lunken. Historien er fin, men jeg slet litt med å bli kjent med karakterene.

  SvarSlett
 3. Jeg likte boka og historien godt, men kan forstå deg også. Boka var litt rart bygget opp. Det tok litt for lang tid før det kom frem hvem som skulle bli helbredet.

  SvarSlett
 4. Har egentlig satt boka på leselista mi, og skal på biblioteket i morgen. Men kanskje jeg flytter den litt nedover, da det er så mange bøker som står der! Greit med slike tips. (Ikke for det - en firer er jo veldig bra da!)

  SvarSlett
 5. Anita : Gleder meg også til Lillehammer :-) Regner med at vi møtes allerede onsdag :-) - hvis jeg kommer meg dit med offentlig transport da :-)

  Tine : Ja, det manglet nok litt i karakteroppbyggingen.

  Sissel: Heisann :-) Boka var litt rotete bygget opp, og det kunne fort gå litt i surr.

  aariho: En firer er jo greit, men finnes det uleste femmere og seksere så tar man jo dem :-)

  SvarSlett
 6. Den står på leselisten min. Men kanskje ikke helt fremst :-)

  SvarSlett
 7. astridterese : Og den leselista di er jo ganske lang :-)

  SvarSlett
 8. ButsHaura xaikalitag ShiennyReri [url=http://usillumaror.com]iziananatt[/url] FeesTrerovere http://gussannghor.com ruroutizslirm

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …