Jonathan Odell : Helbredelsen - Pax forlag, 352 sider


Sterke kvinneskikkelser

I denne generasjonsromanen fra Mississippi møter vi sterke kvinneskikkelser, og vi får et innblikk i hvordan slavene ble behandlet på plantasjer i de amerikanske sørstatene. 

Året er 1933 og Grand Gran føler seg helt alene i verden. Hun har tidligere vært jordmor og vært regnet som en klok kone, men tiden har rent fra henne, og det er lenge siden noen har trengt henne. Helt til hun plutselig får ansvaret for en stum ung pike. Moren er død under dramatiske omstendigheter, og Gran Gran skal pleie henne frisk. 

Når Gran Gran forteller historien om sin barndom og oppvekst som slave våkner interessen hos den unge jenta, og Gran Gran skjønner at nøkkelen til å nå inn til jenta er å fortelle henne historien om sitt eget liv. 

Så får vi fortellingen om den lille babyen som ble tatt fra familien sin. Babyen var Gran Gran, og foreldrene var slaver, type uteslaver. Frua på plantasjen var gal av sorg, hennes datter var nylig død, og hun ville ha en liten baby hun kunne kose og dulle med. Dermed ble Gran Gran gitt til frua som en erstatning for hennes eget døde barn, men når hun vokste opp ble hun ikke regnet med som en av familien, hun ble en innejente, og oppdratt til å tenke at uteslavene var dårlige mennesker. 

Det brøt ut alvorlige tilfeller av svarttunge på plantasjen og plantasjeeieren kjøpte slavinnen Polly Shine - en kvinne kjent for sine mange evner til å helbrede syke mennesker. Polly ønsket å lære opp Gran Gran, og det Polly ønsket, det fikk hun. Gran Gran måtte derfor flytte ut fra det store huset og inn til Polly Shine, og hun ble opplært i legekunsten.

Polly Shine snakket om frihet, et begrep mange av slavene på plantasjen ikke skjønte hva betydde.      - "Hvor er denne plassen Frihet?" spurte Gran Gran, og hun syntes selv at hun hadde det bra, ikke ble hun pisket og mat fikk hun hver dag.

Enkelte av bloggerne som har anmeldt boka har vært veldig begeistret, mye mer enn jeg var. Det er en interessant historie, spesielt dette med det nye perspektivet på friheten. Men jeg ble ikke grepet av fortellingen.

En litt over middels leseopplevelse - kanskje en firer hvis jeg skulle ha gitt terningkast.

Andre bloggere som har lest/hørt boka:

Beathesbokhylle
Bibliotekaren din
Les mye
Beritbok

Kommentarer

 1. Har ikke lest denne, selv om jeg ønsket det en stund, men nå står andre nasjonaliteter for tur fremfor USA. Gleder meg til Lillehammer...:)

  SvarSlett
 2. Egentlig godt å høre at det ikke bare var meg som var litt lunken. Historien er fin, men jeg slet litt med å bli kjent med karakterene.

  SvarSlett
 3. Jeg likte boka og historien godt, men kan forstå deg også. Boka var litt rart bygget opp. Det tok litt for lang tid før det kom frem hvem som skulle bli helbredet.

  SvarSlett
 4. Har egentlig satt boka på leselista mi, og skal på biblioteket i morgen. Men kanskje jeg flytter den litt nedover, da det er så mange bøker som står der! Greit med slike tips. (Ikke for det - en firer er jo veldig bra da!)

  SvarSlett
 5. Anita : Gleder meg også til Lillehammer :-) Regner med at vi møtes allerede onsdag :-) - hvis jeg kommer meg dit med offentlig transport da :-)

  Tine : Ja, det manglet nok litt i karakteroppbyggingen.

  Sissel: Heisann :-) Boka var litt rotete bygget opp, og det kunne fort gå litt i surr.

  aariho: En firer er jo greit, men finnes det uleste femmere og seksere så tar man jo dem :-)

  SvarSlett
 6. Den står på leselisten min. Men kanskje ikke helt fremst :-)

  SvarSlett
 7. astridterese : Og den leselista di er jo ganske lang :-)

  SvarSlett
 8. ButsHaura xaikalitag ShiennyReri [url=http://usillumaror.com]iziananatt[/url] FeesTrerovere http://gussannghor.com ruroutizslirm

  SvarSlett

Legg inn en kommentar