Gå til hovedinnhold

Alta bibliotek presenterte ungdomsbøker for lærere i Alta



Monica, Annelene og jeg har snakket om de beste ungdomsbøkene fra 2012 (noen unntak fra årstall måtte vi ta - f.eks. peishylleboka, og da fordi boka er så god at den må trekkes frem år etter år), for lærere på ungdomskolene i Alta. Vi klarte å presentere alle disse bøkene på 60 minutt - og vi fikk bare positive tilbakemeldinger på opplegget. Så vi var fornøyd og lærerne var fornøyd - så er det bare å håpe at elevene også blir fornøyd.


Humor og kjærlighet

- Den sommeren pappa ble homo

- Hockeysveis fører til

- Sammen skal vi holde himmelen


Sex, hevn og overgrep

- Beistet (lettlest for de eldste)

- Lille ekorn (lettlest for de eldste)

- Stjålet (Solgunn)

- Din vakre, jævel (Solgunn)

- Bebe nr. 2 (yngste)


Realisme, harde liv og terror:

- Sangen om en brukket nese

- Zlatan boka + Fotballhistorier

- Bomb dem (eldste + guttebok)

- Playground (eldste + guttebok)

- Den hemmelige grottens hemmelighet - Solgunn

- Faen ta skjebnen (Solgunn)

- Annalisas dagbok (Solgunn)

- Søsteren min på peishylla (Solgunn)

- ”Sick-litt”


Fantasy, dystopier og sci-fiction


- Solstorm-serien

- Alle sjelers natt (Solgunn)

- Miss Peregrine og øyas hemmelighet


Med et historisk sus:

- Inn i elden

- Nærmere høst

- Katakombenes hemmelighet (Solgunn)



Internett, data og spilling:

- Gamer (lettlest + guttebok)

- Erebos (eldste + guttebok)

- Rookie av Stein Morten Lier


Lucy Christopher : Stjålet – 300 sider

Romanen er skrevet som et brev til en kidnapper, og det er tydelig at brevet er skrevet etter at noe har skjedd.

Gemma er en nydelig 16 år gammel engelsk jente som er på tur til Vietnam på ferie sammen med foreldrene. De mellomlander i Bangkok, og her krangler Gemma med mora. Gemma går til en kaffebar alene, bestiller en kaffe, og får hjelp med vekslepenger av en kjekk ung mann. Gemma syns hun har sett ham før, men hun skyver tanken fra seg. Selvfølgelig har hun ikke det!

Gemma skulle ha lyttet til intuisjonen sin, for den unge mannen som setter seg ved siden av henne på kafeen i Bangkok heter Ty, og han har fulgt etter henne i seks år!

Ty så Gemma første gang da hun var 10 år gammel og lekte i parken. Han var uteligger og følte en sterk kontakt med henne. Ikke noe seksuelt, det kom senere, men en slags sjelevennkontakt.

Ty klarer å lure noe dop i Gemmas kaffe, et dop som gjør henne til en nikkedukke. Han får henne på et fly til Australia, og når Gemma kommer til seg selv er hun midt ute i Australias ørken. Det er bare rød sand og kaktuser rundt henne, og selvfølgelig, husene til Ty.



Arne Svingen og Helene Uri : Din vakre jævel – 217 sider

Dette er den andre boka Arne Svingen og Helene Uri skriver sammen, og som sist skriver de hvert sitt kapittel om hver sin hovedperson.

Helene Uri skriver om 25 år gamle Hedvig. Hun er vakker, velutdannet, og forlovet med en kjekk og hyggelig vinimportør. En kveld blir Hedvig ranet av tre gutter som følger etter henne når hun er på tur hjem. De stjeler mobiltelefonen og den dyre ringen hennes. En av guttene er den 15 år gamle Robin, romanens andre hovedperson, og det er Arne Svingen som skriver Robins kapitler.

Hedvig er i sjokk etter ranet, men hun husker likevel så mange detaljer at politiet skjønner hvem ranerne er. Etter kort tid blir hun innkalt til megling, der skal hun treffe ranerne. Hedvig gruer seg til å møte guttene igjen.

Robin gruer seg også. Han kommer sammen med mora si, og etter at meglingen er over følger han etter Hedvig, som på sin side er fryktelig forvirret. Hun syns nemlig Robin er noe av det deiligste hun noen gang har sett. Men han er jo bare 15 år! Robin syns at Hedvig er den vakreste i verden og plutselig – smakk – er det full fyr og stormende jubel.

Det blir masse sex, masse forviklinger og det er vanskelig å tro på hele historien! Men noe tror jeg på, sånn ca. halvparten for å være nøyaktig. Jeg tror nemlig på Robin. Han er femten år, og femten år gamle gutter kan godt bli himmelstormende forelsket og betatt av en ti år eldre kvinne. Men at Hedvig med sin mastergrad, sin gallerijobb, fine leilighet, og sin kjekke forlovede (som hun selv sier hun har fantastisk sex med) blir forelsket i en 15 år gammel gutt som a) har ranet henne, b) går på ungdomskolen c) bor hjemme hos mammaen sin - det tror jeg ikke på. Rett og slett.

Per Olov Enquist : Den tredje grottens hemmelighet - Lydbok

En helt fabelaktig god lydbok og bok for barn og voksne!

Per Olov - eller P O blant venner har skrevet en helt nydelig, sørgelig, vidunderlig, spennende og morsom barnebok som mange voksne også kan kose seg med.

Det begynner skikkelig trist, med at den trofaste vennen til bestefar, hunden Mischa er blitt så syk og gammel at hun må få lov til å dø. Og når en slik gammel venn skal til dyrlegen for å få den siste sprøyta, da må hun ha med seg sin gode venn Markus. Så Markus og bestefar P O drar til dyrlegen og det er så trist og sørkelig at tårene renner og jeg tenker at denne boka skulle alle som må avlive et kjæledyr lese eller høre!

Men nå er Mischa død, og bestefar P O som er forfatter som må ha en hund reiser sammen med barnebarna og henter valpen Pelle. Og Pelle blir å spille en stor rolle i det gruelige dramaet som snart skal foregå i grenseområdet mellom Norge og Sverige. Stikkord; russiske heroinsmuglere, kalashinkover og trusler på liv og død!

Forlaget har foreslått at denne boka passer for barn i aldersgruppa 6 til 9 år. Det er mulig boka er litt for avansert og skummel for en 6 åring, og jeg vil ikke ha noen problem med å anbefale den som lydbok til ungdomskoleelever for eksempel.

Magnus Nielsen leser fantastisk! Driver jeg med det helt (noen ganger) ufordragelige systemet som heter terningkast? Svaret er ja - og her blir det altså en dobbelt 6er - 6er til P O og 6er til MN!


John Green : Faen ta skjebnen : Gyldendal, 338 sider

Kreftbøker suger. Det mener i hvert fall hovedpersonen i denne fine, nydelige, triste og livsbejaende ungdomsboka.

Hazel er 16 år og veldig syk. Hun har hatt kreft i mange år, og alle som kjenner henne vet at hun aldri kan bli frisk. Først fikk hun kreft i skjoldbrukskjertelen, og så fikk hun lungekreft. Den unge jenta har en slange i nesa, og en liten oksygentank på ryggen. Kanskje ikke så rart at Hazel føler at livet er tungt og at hun mest av alt har lyst til å være hjemme og lese i favorittbøkene sine. Men så bestemmer mora og legen at Hazel må delta i en støttegruppe for ungdom med kreft. En støttegruppe som avslutter hvert møte med at gruppelederen ber for alle som har deltatt i gruppa, men som ikke lenger er med – verken her eller der. Lista blir lengre og lengre, og Hazel klarer ikke å la være å tenke på den dagen hennes navn står nederst og gruppelederen ber støttegruppa be for henne.

Mariangela Cacace : Annalisas Dagbok : 75 sider

Sakprosabok om en ung jente fra Napoli som vokser opp i en beryktet bydel. Det er mafiaen som bestemmer over liv og død og hun skriver dagbok fra livet sitt. Hun blir skutt og drept i en skuddveksling, bare 14 år gammel og etter hennes død finner faren dagboka hennes. Den norske forfatteren Mariangela Cacace har skrevet om livet hennes, slik hun tror det var og dagboka er oversatt til norsk. Boka er vakkert illustrert, med tegninger og klistremerker, akkurat slik man kan tro at en ung jente ville dekorere dagboka si.


Annabel Pitcher : Søsteren min på peishylla

”Søsteren min Rose bor på peishylla. Eller – litt av henne bor der. Tre av fingrene hennes, den høyre albuen og en kneskål ligger på en kirkegård i London. Mamma og pappa kranglet noe voldsomt da politiet fant ti biter av liket. Mamma ville ha en grav å gå til. Pappa ville kremere henne og spre asken over havet.”

Slik begynner denne fortellingen hvor vi følger en familie som holder på å gå til grunne i sorg. Det er fem år siden Rosie ble drept i en terroraksjon i London. Hele familien; Jamie, fem år, Rosie og tvillingsøsteren Jasmine som var ti år samt moren og faren var i en park i London og hadde det fint. Slik vanlige familier kan ha det fint. Litt krangling og litt irritasjon. Men de var sammen og de var fem. Så smalt bombene og Rosie var borte.


Deborah Harkness : Alle sjelers natt – 655 sider

Jeg elsket Twilightbøkene og har lett etter lignende bøker i flere år, men har ikke funnet vampyrbøker som har vært i nærheten av å fange interessen min. Men så dukker altså denne boka opp. Forlaget skriver at boka er ”uunnværlig lesning på tvers av alle sjangre”, ”like magisk som Harry Potter og Twilight…en uimotståelig historie om heksekunst, vitenskap og forbudt kjærlighet”.

Og ja, dette er boka som er bedre enn Twilight og mye mer spennende enn Harry Potter.

Forfatteren Deborah Harkness er professor i historie og har forsket på magi og vitenskap. Under et forskningsopphold i Oxford for noen år siden stilte hun seg spørsmålet: Hvis det virkelig finnes vampyrer, hva jobber de med da? Svarene hun ga seg selv var så spennende at hun bestemte seg for å skrive en bok om vampyrer, hekser og demoner.

Hovedpersonen er Diana Bishop. Hun er alkymiforsker ved universitetet i Oxford og er spesielt opptatt av gamle dokumenter. Hun er en heks, men har aldri benyttet seg av fordelene det kan gi henne. En dag får hun et forhekset manuskript i hendene, og hun åpner boka selv om hun skjønner at den er full av magi.

Dagen etter at Diana åpnet manuskriptet dukker professor Matthew Clairmont opp. Diana skjønner at han er en vampyr. Det oppstår en farlig tiltrekning mellom dem og snart må de kjempe både for hverandre og for verden i denne vellykkede vampyrromanen.


Tom Egeland : Katakombens hemmelighet – 245 sider

En skikkelig godisbok for ungdommene

I ungdomsromanen Katakombens hemmelighet er det 14 år gamle Robert som har æren av å være hovedperson. Han bor sammen med mora og hun er arkeolog. Robert har en mamma som lar sønnen sin bli med henne på jobb, heldige Robert – kan man godt si, og en varm sommerdag mens Robert og mora er på utgravninger ved Borgund stavkirke gjør de spennende og oppsiktsvekkende funn. De finner blant annet en vikinggrav, og inne vikinggraven finner de et kobberskrin, og inni kobberskrinet finner de et nydelig smykke, noen mynter og et kart over Roma.

Dette spennende funnet fører til nye utgravninger i katakombene under Roma, og mora til Robert skal få være med som gjestearkeolog. Hun tar med seg Robert til Roma, men han er for ung, og får ikke være med på selve utgravningene. Men han har fått sett seg litt rundt i de nye katakombene, og det han så gjorde han nysgjerrig. Han så blant annet symboler risset inn i veggene, symboler som kanskje ingen andre hadde sett før?

En kveld moren er travelt opptatt med fest og fyll og fanteri, eller personalfest som det også kalles, stjeler Robert moras nøkler, og endelig kan han dra til katakombene og utforske mer.

Og nå blir det skummelt. Så da skriver jeg ikke mer om handlinga. Men jeg kan si at jeg tror dette er en bok som masse ungdommer, og ganske mange voksne vil like.

Språket er enkelt med korte setninger, og temaene er spennende.




Bildene er tatt på vidda 1. mai - nydelig vær og vi så ikke andre mennesker - bare hvitt på hvitt og masse sol.

Kommentarer

  1. Fine tips.. Oversiktlig liste :)
    Mange av disse ligger på må lese lista mi :D

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam