Gå til hovedinnhold

Litt om så mangt

Det leses mye, men blogges lite. Har hatt det veldig travelt og veldig moro. I helga har det vært feiret at det er 25 år siden grunnskolen ble avsluttet. Formen er overraskende bra til tross for at jeg deltok med liv og lyst og hopp og sprell.

Fredagskvelden var alle samlet på den gamle diskoteket som heter Fritz. Jeg dro hjem tidlig slik at jeg kunne være tipp topp klar for lørdagen som startet med omvisning på den gamle ungdomsskolen vi gikk på. Etterpå var det lunsj, og så var det pause til vi skulle møtes klokken 19.00 for å ta buss opp til Sorrisniva.  Der fikk vi servert det beste måltidet jeg noen gang har smakt! 5 retter, alt smakte fantastisk,  men den kremete suppen med røkt reinsdyrskjøtt var bare helt - nei jeg finner ikke ord! Så god var den. Forretten var laksekarpatsjo med salat, kaviar og gressløkolje. Bildet under er hentet fra hjemmesiden til Sorrisniva, og viser en slags laksekarpatsjo, med med annet tilbehør enn det vi fikk servert.


Jeg måtte selvfølgelig snakke om bøker og lesing, og ut på kvelden satt jeg og snakket med en gjeng jeg knapt har snakket med eller sett etter at jeg ble voksen. 3 av guttene, eller de er jo faktisk blitt voksne menn på 40 år nå, kunne fortelle at de i voksen alder hadde fått påvist lese og skrivevansker, og det at de ikke mestret lesing hadde påvirket dem hele livet. Yrkesvalg og måten å se seg selv på hadde blitt påvirket, og  ingen av dem hadde fått hjelp før etter at de var passert 30. Å høre hvordan de selv i dag slet med å knekke lesekoden var en skikkelig tankevekker for meg. 
Jeg skal ut på arbeidsplasser og snakke om lesing og hvor fint det er for barna at spesielt pappa leser for dem. Og jeg er av den oppfatning at lesing kan forandre mennesker, og at enkelte tekster  har kraft i seg til å forandre et liv. Hvordan skal man gå frem uten å få de som ikke behersker lesing til å føle seg liten? 

Ellers er jeg i full gang med å lese T.S. Spivets utvalgte verker av Reif Larsen. Det går ikke akkurat fort, men det er ganske interessant. 

Ellers 2: Det regner så mye at jeg lurer på om vi må blåse opp gummibåten.

Ellers 3: Jeg har ferie nå, først 3 uker avspasering og så 4 uker sommerferie.
Bilde av Alta, tatt fra Hjemmelufttoppen - en solskinnsdag, altså ikke i dag.Tatt på samme sted og på samme tidspunkt som bildet over, denne gangen mot Auskarnes, (der skal jeg gå på turorientering i sommer), og når man flyr til Tromsø flyr man over de snødekte fjellene. 

Kommentarer

 1. Oj. Her var det også nytt. Trivelig:-).

  SvarSlett
 2. Det er vakkert hos deg kan jeg se! :-) Høres veldig hyggelig ut med reunion. Jeg synes det kan være artig å treffe igjen gamle klassekamerater og høre hva de har gjort siden sist.

  Misunner deg 7 uker fri :-)

  SvarSlett
 3. Jeg ser hos gutta mine hvordan skriftspråket virkelig er en enorm barriere som må overvinnes for at lesegleden skal bli så stor som den er hos oss. Det oppleves som tungt å sitte med bokstaver som skal settes sammen foran seg, og innholdet forsvinner i alle ordene som skal dekodes. Det er virkelig en utfordring!
  Det er fint at det finnes lydbøker og at skolene vet å bruke dette og verdsette lydbøker på linje med andre bøker. Hvis man vekker interessen for historien og fortellingen, så kan den holdes vedlike gjennom lydbøker, samtaler og muntlige fortellinger mens barnet i mer rolig tempo trener opp leseferdighetene. Jeg opplever jo at min sønn som nå går i femte klasse har hatt noen gode opplevelser med den skrevne boka. Men det er fremdeles ganske få bøker som fenger - det gjelder å velge gode (for ham) bøker. Det er viktig at forlagene gir ut bøker som målgruppa liker å lese.

  Men alt dette veit jo du! :o)Synes du forlagene er flinke nok til å gi ut bøker til gutter som sliter litt med lesing? Jeg synes det er en del positive anslat (fantasy f.eks. er jo en hit hjemme hos oss).

  Sommerferie Solgunn! Det har jeg! God sommer - og morsomt med Berlin da.

  SvarSlett
 4. Hei damer bosatt i Oslo :-)

  Knirk : Jeg vet så utrolig lite om barnelitteratur. Det er direkte pinlig.......Ungdomsbøker og skjønnlitteratur er jeg ganske oppdatert på. Og nå kommer det mange lettleste bøker for ungdom/voksne som sliter med lesingen. Det er ihvertfall bra og nødvendig!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…