Gå til hovedinnhold

Vendela Vida : La nordlyset slette ditt navn - Gyldendal Forlag, 245 sider


Overraskende bra

Vendela Vida er født i 1971. La nordlyset slette ditt navn er hennes tredje bok, men den første som er oversatt til norsk.

Denna boka handler om Clarissa som er 28 år. Clarissa er forlovet med barndomsvennen Pankaj. De bor i New York og har det helt ok. En dag får de beskjed om at faren til Clarissa er død og de reiser for å forberede begravelse. Clarissas eneste andre slektning er den seks år yngre broren. Han er funkskjonshemmet og bor på institusjon. Etter begravelsen går Clarissa inn på rommet til moren. Moren forsvant da Clarissa var tenåring. Ingen vet hva som skjedde med henne. Ihvertfall; Clarissa finner en stor konvolutt med sitt egen navn på. Da hun åpner den ser hun fødselsattesten sin og hun får sjokk. Han hun trodde var faren er ikke hennes biologiske far. Den mannen som står oppført som far er en mann som har et samisk navn. Dette er bakteppet for romanen som handler om Clarissas reise til Nordkalotten.

Jeg likte boka veldig godt. Vendela Vida skriver så tett opp mot virkeligheten at jeg blir overrasket når det er innlysende "feil" i teksten. Slik som oljeplattformene på yttersiden av Tromsø.

Det er tydelig at forfatteren har vært på Nordkalotten og gjort grundige undersøkelser, for mange detaljer stemmer. Her er det gode beskriveler av landskap og miljø fra Kautokeino, Karasjok, Masi og Alta. Jeg likte spesielt det som handlet om ishotellet i Sorrisniva, en plass jeg ha laget flere bloggposter fra, rett og slett fordi det er så utrolig fint der.

Boka skal filmatiseres, og opptakene skal gjøres i USA, Finland, Sverige og Norge. Jeg gleder meg!
Janke har også lest boka, her er anmeldelsen. 
Her ligger lenker til anmeldelser fra ulike aviser.

Kommentarer

 1. har vurdert denne boka er verdt å kjøpe lenge, så takk for fin anmeldelse som fikk overbevist meg :)

  SvarSlett
 2. Flott anmeldelse :-)

  Har flere ganger hvert på tur til å låne boka, men så satt den på plass igjen. Har vært redd at den skulle bli litt flosklete...Men etter din anmeldelse er den jo verdt å lese.

  Flott fornyelse av bloggutseende :)

  SvarSlett
 3. Høres ut som ei bok jeg veldig gjerne vil lese, spesielt siden det handler om Nord-Norge, men også fordi den virker å handle om det å finne sine røtter.

  I tillegg ville jeg skryte av det nye bloggdesignet ditt. Det ble kjempebra!

  SvarSlett
 4. Les les damer :-), og takk for kommentarene på bloggforandringene. Det er jo så enkelt å forandre bloggen nå, så jeg kommer sikkert til å bytte ofte!

  SvarSlett
 5. Denne boken har jeg ikke hørt om, men jeg skal legge den på minne. Ut fra din anmeldelse så virker den veldig bra! :-)

  SvarSlett
 6. Jeg hadde ikke hørt om dama før jeg i helgen så filmen "Away we go" (anbefales!), som er skrevet av Vida og Eggers. Den var så bra skrevet at jeg øyeblikkelig ble nysgjerrig på Vida, så dette innlegget var perfekt timet for meg. :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …