Gå til hovedinnhold

Mats Strandberg og Sara B. Elfgren : Sirkelen : Gyldendal, 522 sider
Grusomt ubehagelig - Publisert i Altaposten 10. april 2012

Sirkelen er kalt en svensk sensasjon og er skrevet av filmanusforfatteren Sara B. Elfgren som debuterer med denne ungdomsboka, og journalisten Mats Strandberg som tidligere har utgitt tre romaner for voksne.

Det er i Engelsfors det onde bor. I denne lille byen der arbeidsledigheten og mismotet har satt sine spor har noe mørk og dystert funnet sine ofre og sine forkjempere.

Syv ungdommer i Engelsfors er utvalgt til å berge verden. Disse syv har fått forskjellige egenskaper som kan brukes i kampen mot det onde. Alle går første året på videregående skole. Men før ungdommene oppdager at de er utvalgte eller har spesielle evner begynner uhyggen. Elias, en av skolens elever tar selvmord. Det er i hvert fall den offisielle forklaringen. De som kjenner ham tror ikke på den forklaringen, men står maktesløse mot ryktene.

Under minnetalen for Elias skjer det underlige ting, og noen dager etterpå blir seks elever, alle jenter - på mystisk vis trukket mot en nedlagt danseplass i skogen. Der får de beskjed om at de er utvalgt, og at det er kun hvis de står sammen at de vil klare å berge verden mot de mørke kreftene som truer. Ungdommene må selv finne ut av sine styrker og svakheter. De får vite at det haster. Elias var en av de utvalgte. Ganske snart dør enda en av de utvalgte, også nå med den offisielle forklaringen at dette var et selvmord.

Det som trekker vurderingen av boka opp er beskrivelsen av relasjonene mellom jentene og mellom jentene og deres familier. Det er typiske ungdomskonflikter og ungdomsproblemstillinger der dårlig selvfølelse, mobbing og misbruk av rusmidler står i fokus. Jeg liker også at alle de sterke karakterene er jenter. Det virker kanskje unødvendig å poengtere det, men alt for mange ungdomsbøker har fortsatt den sterke gutten eller mannen som forbilde.  Magielementene er derimot kjedelige, selv om konsekvensene av at ungdommene ikke er sterke nok blir forferdelige.

Boka er grusomt ubehagelig, og jeg måtte ta lange pauser der jeg vurderte om jeg skulle fortsette å lese. Jeg bestemte meg likevel for å lese den ut. Dette er tross alt en bok som er nominert til flere store priser i Sverige og solgt til 21 land. Sirkelen er første del av en planlagt trilogi. Bok to kommer ut i Sverige i slutten av april, og bok tre skal komme i 2013.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Jeg får nesten lyst til å si ENDELIG! som i "Endelig en annen som ikke jubler om seg selv over denne boken". Som deg savnet jeg den ordentlige magien.

  SvarSlett
 2. Likte denne boken kjempegodt og gleder meg til neste:)Ha en fin uke:)

  SvarSlett
 3. Jeg likte Sirkelen, men jeg ble ikke overbevist. :-) Litt selvmotsigende, men det var sånn følelsene mine var for denne boken. Jeg kommer likevel til å lese nr 2

  SvarSlett
 4. Ellikken: Jeg bruker også å bli glad når noen andre har samme oppleveles som jeg av en en bok.

  Gråbekka og astridtherese : Artig med ulike meninger også! Jeg kommer nok ikke til å lese bok 2 (trur jeg).....

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…