Mats Strandberg og Sara B. Elfgren : Sirkelen : Gyldendal, 522 sider
Grusomt ubehagelig - Publisert i Altaposten 10. april 2012

Sirkelen er kalt en svensk sensasjon og er skrevet av filmanusforfatteren Sara B. Elfgren som debuterer med denne ungdomsboka, og journalisten Mats Strandberg som tidligere har utgitt tre romaner for voksne.

Det er i Engelsfors det onde bor. I denne lille byen der arbeidsledigheten og mismotet har satt sine spor har noe mørk og dystert funnet sine ofre og sine forkjempere.

Syv ungdommer i Engelsfors er utvalgt til å berge verden. Disse syv har fått forskjellige egenskaper som kan brukes i kampen mot det onde. Alle går første året på videregående skole. Men før ungdommene oppdager at de er utvalgte eller har spesielle evner begynner uhyggen. Elias, en av skolens elever tar selvmord. Det er i hvert fall den offisielle forklaringen. De som kjenner ham tror ikke på den forklaringen, men står maktesløse mot ryktene.

Under minnetalen for Elias skjer det underlige ting, og noen dager etterpå blir seks elever, alle jenter - på mystisk vis trukket mot en nedlagt danseplass i skogen. Der får de beskjed om at de er utvalgt, og at det er kun hvis de står sammen at de vil klare å berge verden mot de mørke kreftene som truer. Ungdommene må selv finne ut av sine styrker og svakheter. De får vite at det haster. Elias var en av de utvalgte. Ganske snart dør enda en av de utvalgte, også nå med den offisielle forklaringen at dette var et selvmord.

Det som trekker vurderingen av boka opp er beskrivelsen av relasjonene mellom jentene og mellom jentene og deres familier. Det er typiske ungdomskonflikter og ungdomsproblemstillinger der dårlig selvfølelse, mobbing og misbruk av rusmidler står i fokus. Jeg liker også at alle de sterke karakterene er jenter. Det virker kanskje unødvendig å poengtere det, men alt for mange ungdomsbøker har fortsatt den sterke gutten eller mannen som forbilde.  Magielementene er derimot kjedelige, selv om konsekvensene av at ungdommene ikke er sterke nok blir forferdelige.

Boka er grusomt ubehagelig, og jeg måtte ta lange pauser der jeg vurderte om jeg skulle fortsette å lese. Jeg bestemte meg likevel for å lese den ut. Dette er tross alt en bok som er nominert til flere store priser i Sverige og solgt til 21 land. Sirkelen er første del av en planlagt trilogi. Bok to kommer ut i Sverige i slutten av april, og bok tre skal komme i 2013.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Jeg får nesten lyst til å si ENDELIG! som i "Endelig en annen som ikke jubler om seg selv over denne boken". Som deg savnet jeg den ordentlige magien.

  SvarSlett
 2. Likte denne boken kjempegodt og gleder meg til neste:)Ha en fin uke:)

  SvarSlett
 3. Jeg likte Sirkelen, men jeg ble ikke overbevist. :-) Litt selvmotsigende, men det var sånn følelsene mine var for denne boken. Jeg kommer likevel til å lese nr 2

  SvarSlett
 4. Ellikken: Jeg bruker også å bli glad når noen andre har samme oppleveles som jeg av en en bok.

  Gråbekka og astridtherese : Artig med ulike meninger også! Jeg kommer nok ikke til å lese bok 2 (trur jeg).....

  SvarSlett

Legg inn en kommentar