Gå til hovedinnhold

Bøker om og fra India

Jeg reiser til India i oktober, og en av grunnene til at jeg har lyst til å reise til India er at jeg har lest så mange fantastisk gode bøker om India og av indiske forfattere:

Flere av mine favorittbøker er her:

Har lest:

----------------------Over linjen bøker lest OG blogget om. Under linjen, bare lest.------------------

Aimee Sommerfelt : Veien til Agra
Vikram Seth : En passende ung mann
Vikram Seth : To liv
Vikram Seth : En egen musikk
Anuradhati Roy : Et landskap av umulige lengsler 
Arundhati Roy : Guden for små lengsler
Rohinton Mistry: Familieanliggender
Rohinton Mistry : Så lang en reise
Kiran Desai : Tapets barn

Planlegger å lese før indiaturen:

Amitav Ghosh : Tidevannslandet


Er det noen som har et tips på en indiabok som bare MÅ leses? Jeg tar imot med takk, og vet at "har lest" lista mi er langt fra oppdatert, men jeg bruker ikke mer tid på den nå :-))

----------------------------------------------------

Kommentarer

 1. Og her kommer flere som bør stå på listen din:

  V. S. Naipaul: India - a wounded civilization, An Area of Darkness og India, A Million Mutinies Now.
  Paul Theroux - My Secret History, My Other Life, The Great Railway Bazaar
  Ruth Prawer Jhabwala
  John Masters
  William Dalrymple

  Pussig non driver jeg og pønsker på lignende planer, så jeg hører gjerne mer om reiseruta di.

  SvarSlett
 2. Notert, og takk for tips. Vi skal reise i det gyldne triangel, 8 dagers tur. Har skrevet litt om det i et innlegg for en ukes tid siden :-) Planlegger en lengre tur i januar 2013, kanskje det blir India i 3 uker, vi får se.

  SvarSlett
 3. Salman Rushdie:Midnight's Children. Et must!

  Det svenske tidsskriftet *Karavan' har et fyldig nr om indisk litteratur (juni 2010)

  SvarSlett
 4. Katherine Boo, journalist som blant annet har vunnet Pulitzer-prisen, har nylig utkommet med en sakprosabok kalt " Behind the Beautiful Forevers: Life, death, and hope in a Mumbai undercity" Kanskje den kan være noe for deg?

  Boken har av flere blitt utropt til en av bøkene som bør leses i år, og den fikk en såkalt "starred review" i Publisher's Weekly.
  http://www.publishersweekly.com/978-1-4000-6755-8

  http://blogs.cfr.org/coleman/2012/03/15/behind-the-beautiful-forevers-and-the-fight-against-poverty/

  http://www.amazon.com/Behind-Beautiful-Forevers-Mumbai-undercity/dp/1400067553

  SvarSlett
 5. Torbjørn: Notert! Og takk!

  Bokelskerinnen: Notert og takk - lurer på om jeg ikke bestiller den som lydbok?

  SvarSlett
 6. Vil, som Geir, anbefale bøkene til William Dalrymple. Her er en hendig link: http://www.williamdalrymple.uk.com/books

  Ellers vil jeg bare si at Balansekunst også er en av mine over-all favoritter! En fantastisk bok som har alt.

  SvarSlett
 7. Ja til Balansekunst!! Og William Dalrymple står på leselista - spennende! Takker og bukker!

  SvarSlett
 8. Jeg savnet "Damekupeen" av Anita Nair på listen din. Selv elsket jeg den boka, og lurer på om jeg ikke snart må lese den om igjen, rett og slett.

  Du spør ikke om filmtips, men jeg gir dem likevel! ;-) De tre elementfilmene av regissøren Deepa Mehta anbefaler jeg veldig sterkt! Her er en link til mine filmomtaler på bloggen min:

  http://rosemariechr.blogspot.com/search/label/Deepa%20Mehta

  SvarSlett
 9. Rose-Marie : Jeg begynte på damekupeen en gang, men leste bare noen sider før jeg la den bort. Men likte du den så godt altså? Hmm - må kanskje ta den opp igjen. Takk for filmtips også - spurte ikke, men setter stor pris på det!

  SvarSlett
 10. Jag tänkte också lägga till Anita Nairs tågbok till din lista :)
  http://hermiasay.blogspot.se/2008/09/nu-har-jag-gjort-det-igen_19.html

  Har läst den andra på din lista av Mistry, men blir nu än mer övertygad om att Balansekunst måste upp på min lista (men på svenska :)).

  Instämmer om Karavan - en fantastisk tidning överhuvudtaget. Deras redaktör, Birgitta Wallin, berättade för några år sedan på mitt bibliotek om bl a litteratur från Indien. Hon är smittsamt engagerande att höra och efteråt ställde jag samman en litteraturlista hos mig. Titta om du vill http://hermiasay.blogspot.se/2008/11/n-det-r-inte-lggdags-n.html

  SvarSlett
 11. Eller litteraturlistan är rättare sagt Birgitta Wallins, jag har fyllt på och länkat från den.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …