Gå til hovedinnhold

Katherine Webb : Arven - Lydbok, 16 timer og 4 minutt

Flott fortelling, elendig oppleser

Alle gode ting er tre, og jeg måtte ha tre forsøk før jeg klarte å høre denne ferdig. De to første gangene jeg begynte å høre Arven måtte jeg slutte midt i første cd. Det var noe med stemmen til oppleser. Den skar gjennom marg og ben, og hvis rotter går til tannlegen så er det slik det høres ut når det borres i rottetenner uten bedøvelse. Seriøst - jeg vet jeg er slem nå, men jeg fikk fystisk vondt hver gang hun leste replikker, og periodevis er det mye replikker her. Så egentlig hadde jeg bestemt meg for å lese denne boka selv. Men så er det jo sånn at noen ganger så mangler man gode lydbøker, og så skal man vandre i timesvis langs asfalt og skitten snø, og da tar man det man har, og for meg ble det Arven for tredje gang.

Hva handler så Arven om?

Erica og søsteren arver et digert gods etter den grusomme bestemoren. De får ikke beholde godset hvis ikke de begge bosetter seg der, og Erica har lyst til det, søsteren ikke. Søsteren er deprimert og sliter med en grusom skyldfølelse etter en ulykke som skjedde i barndommen.

Parallelt følger vi historien til oldemoren til Erica og søsteren. Hun var fra en velstående New York familie og endte opp langt fra eget hjemland og langt fra kjærligheten.

Det er lite klisjeer i boka som jeg antar appellerer mest til kvinner. Jeg skal helt klart høre/lese neste bok av Kathrine Webb, og gleden da jeg oppdaget at lydbokforlaget har funnet en ny oppleser var stor!

PS - Nå har jeg litt dårlig samvittighet for at jeg skriver så mye stygt om oppleseren, men jeg har jo ikke skrevet navnet hennes her, og det kan jo hende at stemmen hennes passer godt til andre ting, men som lydbokoppleser passet hun ikke!

PS 2 - Nå oppdaget jeg at jeg har glemt å si om jeg likte boka eller ikke, og da kan jeg si at jeg likte boka veldig godt, noe du sikkert allerede har forstått siden det tross alt står flott fortelling i overskriften!


Kommentarer

 1. Så rart, jeg blogget også om boken i dag, samme dag som du :-) Jeg så det da jeg googlet bloggere som har blogget omtale av boken.

  Men over til din omtale, boken var veldig fin, men jeg ble litt irritert over oversettelsen noen steder. Utover det var dette en kjempefin bok som gikk unna på noen dager, den er ganske tjukk.

  Ha en fin helg :-)

  SvarSlett
 2. He-he..!Dette er omtrent akkurat det jeg skrev da jeg hadde hørt boka i høst! Nærmere bestemt at oppleseren hadde en tendens til å gi Erica en unødvendig hysterisk stemme som ikke harmonerte med det hun sa og tenkte. Anbefalte andre å holde seg til papirutgaven, men det er som du sier; skal man traske langt og lenge, tar man det man har.
  Fortsatt god helg, og kos deg med våren :o)

  SvarSlett
 3. Jeg har fremdeles til gode å høre noe av denne oppleseren, hvis navn forøvrig står med store bokstaver på bokomslaga (hehe) og som jeg nå til evig tid kommer til å assosiere med rotter.

  Jeg noterer meg også at ALLE liker bøkene jeg har bestemt meg for å ikke lese, eg denne + blomsterspråket, perla osv - og at det med oppleseren er synd - for skulle jeg ombestemme meg er sannsynligheten for at slikt MÅ høres på lydbok stor.

  SvarSlett
 4. Groskro : En av forskjellene på å lese en bok og å høre en bok er at når man hører så blir detaljer i språket og setningene borte, så jeg la ikke merke til noe rart med oversettelsen, men hvis jeg hadde lest boka hadde jeg sikkert fått sponk! God helg forresten :-)


  Berit : Så artig at du var enig med meg i oppleser, kos deg du også med våren :-) Og forstsatt god helg :-)

  Ingalill : Du - jeg vet at navnet står på bokomslaget, og for egen husk sin del har jeg skrevet navnet på emneord, men jeg har ikke skrevet navnet hennes i selve omtalen, for da finner man henne hvis man googler henne..........

  Og jeg vet at jeg ikke har klart å prioritere å lese denne eller mange av disse andre herregård/dameromaner/akk og ve romaner - og derfor er det ekstra synd når oppleser er så dårlig. Men blomsterspråkboka er så god at den kommer du til å like uansetttttttt!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…