Gå til hovedinnhold

Rohinton Mistry : Balansekunst - Aschehoug, 781 sider


Dette er innlegg nummer 200 på denne bloggen og i den anledning vil jeg presentere en av mine favorittbøker, nemlig Balansekunst.

Først litt om forfatteren:Rohinton Mistry ble født i Bombay i 1952, men flyttet til Canada i 1975 og har bodd der siden. Han arbeidet i bank i mange år, samtidig som han studerte engelsk ved universitetet og skrev noveller. Han debuterte i 1991 med romanen Så lang en reise. Bok nummer to var Balansekunst, den kom ut i 1996.  Denne boka ble som én av åtte titler nominert til verdens største pris for ett enkelt skjønnlitterært verk. Alle Mistrys romaner har vært nominert til Bookerprisen. 

Jeg har lest Balansekunst fire ganger. Nå er det to år siden sist, så jeg har ikke lest den etter at jeg begynte å blogge, men jeg har lenge hatt lyst til å fortelle hvorfor jeg liker denne boka så godt. Men først litt om hva boka handler om:

Omprakash og Ishvar kommer fra en liten landsby, og de tilhører den laveste kasten. De må flytte fra landsbyen og bor en stund i slummen i Mombay. Da de hører at det er ledig jobber hos syersken Dina er de ikke sen om å søke. Dina tilhører nedre middelklasse, og bor i en liten leilighet. Dit flytter også studenten Maneck Kohlah. Omprakash, Ishvar, Dina og Maneck er hovedpersonene i dette dramaet som gir detaljerte bilder fra vanlige indiske menneskers liv. Da jeg leste Shantaram  som også har en stor del av handlingen lagt til Mombay, kjente jeg meg veldig godt igjen, selv om Balansekunst er en bedre bok. 

Jeg vet at det finnes lesere som syns at denne boka er fryktelig trist, og det er den jo. Men jeg syns likevel den handler om håp, om å kjempe og om å overleve. 

Hvorfor liker jeg denne boka så godt: Jeg ble veldig glad i Omprakash og Ishvar! Forfatteren har klart å tegne karakterene så tydelig at det er som om de er virkelige mennesker. Det føles som om jeg har vært og spasert i slummen i Mombay, drukket te som er servert fra skitne kasseroller og sett de fattige tiggerne som er blindet slik at de kan tjene mer penger. 

Språket er bra, og det er Torleif Sjøgren-Erichsen som har oversatt boka. 

Kommentarer

 1. Denne skal jeg lese i sommer. Jeg lover, Solgunn! Gratulerer med innlegg nummer 200. Skal sjekke hvordan jeg ligger an i forhold - vi startet ganske likt. Vent litt...

  SvarSlett
 2. Jeg har 212 innlegg. Vi er jevne!

  SvarSlett
 3. Denne boken kjøpte jeg på Mamutt-salg i fjor, men jeg har enda ikke lest den. Fikk den anbefalt av venner. Men nå fikk jeg enda mer lyst å lese den! :-)

  SvarSlett
 4. Jeg har bare lest den en gang, men ja, veldig god bok!

  SvarSlett
 5. Den har jeg alltid tenkt at jeg skulle lese, takk for påminnelsen:)

  SvarSlett
 6. Ja, det er bare en ting å si: LES :-:

  SvarSlett
 7. Gratulerer med innlegg nummer 200 :) Jeg skal absolutt lese denne boka, som du har anbefalt meg tidligere.

  SvarSlett
 8. Fint med innlegg nummer 200. Hurra!! Dette er en av de bøkene som jeg også burde ha satt av tid til å lese for lengst. Det får bli årets feriebok. Alltid fint å ha med en tykk bok, slik at man har nok hvis det blir tid.

  SvarSlett
 9. Jag tyckte väldigt väldigt mycket om Mistrys En familjeangelägenhet. Så ja, den här måste jag ju också läsa! Tack för påminnelse och intresseväckande text!

  SvarSlett
 10. Jeg har hørt flere si at dette er deres absolutt yndlingsbok. Jeg tok den med meg hjem fra et bookcrossingmøte for noen mnd siden men det er alltid noe annet som frister mer (shhh)

  , men jeg har da fått min bedre halvdel (som elsket Shantaram) til å begynne. Håndplukker fristelser og stabler ved senga - en i gangen - og når denne er ferdig venter Kongoboka (som du også anbefalte).

  , digresjon over
  men joda jeg skal også lese Balansekunst - bare ikke akkurat nå :-)

  SvarSlett
 11. Gleder meg til anmeldelsene kommer til å strømme ut i bloggverdenen når dere alle har lest Balansekunst!

  SvarSlett
 12. Hei! Jeg lurte på om du har mulighet/lyst til å gi meg et sammendrag/de viktigste punktene som skjer i boken? Hadde vært mye til hjelp. Jeg lurer virkelig på hva som gjør boken så spessiell. Noen spessielle hendelser som setter et stort inntrykk på deg, osv. hvis du har mulighet, send gjerne på mail: Carinaleitehansen@hotmail.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Sååååå mange lydbøker - Del 2

I den første delen av dette oppsummeringsprosjektet skrev jeg om åtte lydbøker, så for balansens skyld, blir det like mange i dette innlegget.

The Water Cure av Sophie Mackintosh, lydboka er på 7 timer og 10 minutter og handler om tre søstre som bor på en øde øy sammen med sine foreldre. Jentene er hjernevasket til å tro at resten av verden er vond. En dag forsvinner faren, og tre menn dukker opp. Er de der for å hjelpe, eller har de vonde hensikter? The Water Cure er spennende og litt overraskende - så den anbefales!

The Rules of Magic av Alice Hoffman, lydboka er på 11 timer. Alice Hoffman er en av de forfatterne jeg alltid er spent på, og jeg liker det aller meste av det hun skriver, og jeg likte denne boka også. Dette er en løs oppfølger til Magi i praksis, og det vil si at du gjerne kan lese denne, selv om du ikka har lest den første. Men uansett, det handler om tre søsken som plutselig skjønner at de har evner andre ikke har - og at de reglene de har satt for seg selv, og andre h…

Venus - Norske kvinner sett nedenfra av Frida Kahlisto og Eva Mohn

Intimkirurgi – unødvendig og ødeleggende
De siste årene har det stadig dukket opp nye kirurgiske trender som særlig kvinner kaster seg over. Kroppen du er født med er ikke god nok, og dermed skal det fylles på i lepper, i pupper og i rumper, og det skal suges vekk fra mage, hals, armer og lår. Rumpehull skal blekes, og nå tror mange unge jenter at det er noe feil med underlivet - de tror at de ser feil ut. Men det finnes ikke noe fasit på hvordan et underliv skal se ut, og hvis fasiten til disse jentene er retusjerte og opererte pornoskuespillere så er det veldig trist.
For dere som så første episode av Innafor med Emma Clarie Gabrielsen er temaet kjent, men for dere som ikke har sett episoden så ligger den ute på NRK sine nettsider. Episoden handler om intimkirurgi, og Emma har sett at mange veldig unge norske jenter ønsker å operere de indre kjønnsleppene sine. Hun bestiller time hos en intimkirurg for å få en vurdering om hun selv burde ta en slik operasjon, en tanke som da hun begyn…