Gå til hovedinnhold

Rohinton Mistry : Balansekunst - Aschehoug, 781 sider


Dette er innlegg nummer 200 på denne bloggen og i den anledning vil jeg presentere en av mine favorittbøker, nemlig Balansekunst.

Først litt om forfatteren:Rohinton Mistry ble født i Bombay i 1952, men flyttet til Canada i 1975 og har bodd der siden. Han arbeidet i bank i mange år, samtidig som han studerte engelsk ved universitetet og skrev noveller. Han debuterte i 1991 med romanen Så lang en reise. Bok nummer to var Balansekunst, den kom ut i 1996.  Denne boka ble som én av åtte titler nominert til verdens største pris for ett enkelt skjønnlitterært verk. Alle Mistrys romaner har vært nominert til Bookerprisen. 

Jeg har lest Balansekunst fire ganger. Nå er det to år siden sist, så jeg har ikke lest den etter at jeg begynte å blogge, men jeg har lenge hatt lyst til å fortelle hvorfor jeg liker denne boka så godt. Men først litt om hva boka handler om:

Omprakash og Ishvar kommer fra en liten landsby, og de tilhører den laveste kasten. De må flytte fra landsbyen og bor en stund i slummen i Mombay. Da de hører at det er ledig jobber hos syersken Dina er de ikke sen om å søke. Dina tilhører nedre middelklasse, og bor i en liten leilighet. Dit flytter også studenten Maneck Kohlah. Omprakash, Ishvar, Dina og Maneck er hovedpersonene i dette dramaet som gir detaljerte bilder fra vanlige indiske menneskers liv. Da jeg leste Shantaram  som også har en stor del av handlingen lagt til Mombay, kjente jeg meg veldig godt igjen, selv om Balansekunst er en bedre bok. 

Jeg vet at det finnes lesere som syns at denne boka er fryktelig trist, og det er den jo. Men jeg syns likevel den handler om håp, om å kjempe og om å overleve. 

Hvorfor liker jeg denne boka så godt: Jeg ble veldig glad i Omprakash og Ishvar! Forfatteren har klart å tegne karakterene så tydelig at det er som om de er virkelige mennesker. Det føles som om jeg har vært og spasert i slummen i Mombay, drukket te som er servert fra skitne kasseroller og sett de fattige tiggerne som er blindet slik at de kan tjene mer penger. 

Språket er bra, og det er Torleif Sjøgren-Erichsen som har oversatt boka. 

Kommentarer

 1. Denne skal jeg lese i sommer. Jeg lover, Solgunn! Gratulerer med innlegg nummer 200. Skal sjekke hvordan jeg ligger an i forhold - vi startet ganske likt. Vent litt...

  SvarSlett
 2. Jeg har 212 innlegg. Vi er jevne!

  SvarSlett
 3. Denne boken kjøpte jeg på Mamutt-salg i fjor, men jeg har enda ikke lest den. Fikk den anbefalt av venner. Men nå fikk jeg enda mer lyst å lese den! :-)

  SvarSlett
 4. Jeg har bare lest den en gang, men ja, veldig god bok!

  SvarSlett
 5. Den har jeg alltid tenkt at jeg skulle lese, takk for påminnelsen:)

  SvarSlett
 6. Ja, det er bare en ting å si: LES :-:

  SvarSlett
 7. Gratulerer med innlegg nummer 200 :) Jeg skal absolutt lese denne boka, som du har anbefalt meg tidligere.

  SvarSlett
 8. Fint med innlegg nummer 200. Hurra!! Dette er en av de bøkene som jeg også burde ha satt av tid til å lese for lengst. Det får bli årets feriebok. Alltid fint å ha med en tykk bok, slik at man har nok hvis det blir tid.

  SvarSlett
 9. Jag tyckte väldigt väldigt mycket om Mistrys En familjeangelägenhet. Så ja, den här måste jag ju också läsa! Tack för påminnelse och intresseväckande text!

  SvarSlett
 10. Jeg har hørt flere si at dette er deres absolutt yndlingsbok. Jeg tok den med meg hjem fra et bookcrossingmøte for noen mnd siden men det er alltid noe annet som frister mer (shhh)

  , men jeg har da fått min bedre halvdel (som elsket Shantaram) til å begynne. Håndplukker fristelser og stabler ved senga - en i gangen - og når denne er ferdig venter Kongoboka (som du også anbefalte).

  , digresjon over
  men joda jeg skal også lese Balansekunst - bare ikke akkurat nå :-)

  SvarSlett
 11. Gleder meg til anmeldelsene kommer til å strømme ut i bloggverdenen når dere alle har lest Balansekunst!

  SvarSlett
 12. Hei! Jeg lurte på om du har mulighet/lyst til å gi meg et sammendrag/de viktigste punktene som skjer i boken? Hadde vært mye til hjelp. Jeg lurer virkelig på hva som gjør boken så spessiell. Noen spessielle hendelser som setter et stort inntrykk på deg, osv. hvis du har mulighet, send gjerne på mail: Carinaleitehansen@hotmail.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …