Gå til hovedinnhold

Rett fra vinter til sommer

Vi har vært tre dager på hytta, den ligger 500 meter fra Finland. Da vi kom opp på fredagen var det ganske mye snø.
Vi kjørte ned på mandagskvelden. Da var det nesten ikke snø igjen på finnmarksvidda.
3 dager med temperaturer mellom 15 og 24 varmegrader hadde sørget for at våren aldri kom til Finnmark i år,vi gikk rett fra vinter til sommer.
Det var utrolig fint å være på hytta en slik helg. Vi spiste god mat og drakk god vin, og satt i solsteika og leste gode bøker.

Vinen kjøper vi for en billig penge i Enotekio, mens øl og det beste tørkakjøttet som finnes i verden kjøper vi på denne kafeen/butikken/campingplassen som ligger ti minutters kjøring fra hytta.

Men vi må jo hjem, og på veien hjem fra hytta er det mange småplasser med artige navn:Denne fossen er egentlig bare en liten elv. Bildet er tatt i kløfta, 35 kilometer fra Alta. 

Siden dette er en bokblogg, så kan jeg jo fortelle hva vi leste i helga. Pål leste Shantaram, mens jeg leste den siste boka til Anna Gavalda, og Det som er på jorden av Alan Drew. 

Kommentarer

 1. Så fint innlegg, Solgunn! Virkelig flott miljøskildring:-). Og så har siden din blitt ny, grønn og fin. I like!

  Spent å høre hva du syns om Alan Drew?

  SvarSlett
 2. Det ser så fint ut - och ortsnamnen är ju litteratur i sig själva.

  SvarSlett
 3. bokdama : Takk takk, og jeg er ikke helt ferdig med boka, skal lage et blogginnlegg på den når den er ferdiglest, men jeg kan jo avsløre at jeg er begeistret!

  Hermia: Tusen takk, og du har rett, det er litteratur i stedsnavnene :-)

  SvarSlett
 4. Så fint innlegg, og fine bilder! Har faktisk vært i Enontekiö en gang jeg også, for mer enn et halvt liv siden...

  SvarSlett
 5. Så fine bilder, og det bildet av fossen var knallfint!! :-)

  SvarSlett
 6. Jeg tenkte at det kanskje var litt eksotisk for "søringan", blir så fornøyd når jeg får slike tilbakemeldinger!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …