Gå til hovedinnhold

Dødslekene : Suzanne Collins - Lydbok : 11 timer, 35 minutter

Du grufulle verden
I fjor under verdens bokdag presentere Monica på Alta folkebibliotek denne boka. Hun sa at den var fantastisk god, uforglemmelig og helt grusom. Jeg grøsset da hun fortalte hva den handlet om, og tenkte i mitt stille sinn at jeg ALDRI skulle ha noe med den boka å gjøre. Og så feil kan man altså ta, for jeg har nå hørt lydboka, og det ble en stor lytteopplevelse, og jeg håper Monica har bestilt inn bok 2; Opp i flammer, som skulle komme som lydbok for noen dager siden. Det er planlagt 3 bøker i denne serien; bok tre kommer på norsk til høsten.

Vi er i framtiden, og det USA som vi kjenner i dag er borte. Nå består Nord-Amerika av 13 stater, der 12 stater er underlagt hovedstaten og hovedstaden Capitol. For 74 år siden gikk alle de andre statene til krig mot Capitol og tapte. Som straff og som en evig påminnelse om hva det koster å sette seg opp mot de som bestemmer blir det hvert år arrangert en reality-konkurranse. Hver stat må sende en gutt og en jente mellom 12 og 18 år til Dødslekene. Dødslekene finner sted på en arena, kjempestor, mange kvadratkilometer, og deltakerne er i kameralinsen hele tiden. For dette er nemlig et direktesendt tv-show som alle innbyggerne er tvunget til å se på. Showet er over når det står en levende deltaker igjen. De andre 23 må være døde.

Ja, jeg vet, det er helt forferdelig! Heldigvis blir vi ikke vitne til de mest groteske drapene - uff, men vi følger historien gjennom hovedpersonene Katniss og Peeta, og deres kamp for å overleve.

Konklusjon: Dette var en virkelig bra ungdomsbok, levende fortalt av Ulrikke Hansen Døvingen og jeg må bare takke Monica. For hun fortalte så levende og så engasjert om den at jeg faktisk ikke kunne la være å få den med meg, selv om jeg ikke hadde lyst. Det er formidling det!Kommentarer

 1. ahhh jeg elsker denne :-) og nr.2 også, leste de på engelsk men supert å høre at de er like gode på norsk.

  - men jeg legger sjokkert merke til at du har glemt det aller viktigste spørsmålet i omtalen din:
  Team Peeta eller Team Gale??

  SvarSlett
 2. Jeg har aldri hørt om Team Gale, er det noe som kommer i bok 2? Eller er det etternavnet til Katniss? Ble helt urolig her. Kan jo ikke skrive for mye heller, mange som ikke har lest bok 1?

  SvarSlett
 3. (hehe) Gale er kjekkasen hun jakter i skogen med :-)

  SvarSlett
 4. Åhh - på norsk heter han Storm :-). Og ja, det er jo en viktig del av historien, får skylde på forkjølelsesrus!

  SvarSlett
 5. Så rart at de har oversatt navnet, har de gjort det med flere, heter de andre ting en Katniss og Peeta?

  - uansett dette livsviktige spørsmålet må du ta stilling til først som sist, så du er forberedt til bok2 og kan fokusere uforstyrret på liv og død :-)

  SvarSlett
 6. Katniss og Peeta er det samme - vet ikke i forhold til de andre. Men jeg heier på Peeta!!! Gjør ikke du?

  SvarSlett
 7. Joo, jeg endte vel opp på Peeta, men det ble litt vanskeligere i bok2 :-)

  SvarSlett
 8. Jeg gleder meg til å høre bok 2!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …