Redmond O´Hanlon : Til Kongos indre - Aschehoug - 581 sider

Spennende, lærerik, farlig og morsom reise til Kongos indre

Jeg leser Afrikabøker for tiden. Denne var på hele 581 sider, og rimelig tettpakket også, men jeg koste meg stort underveis.
Redmond O´Hanlon har skrevet mange bøker, blant annet en om Charles Darwin og en om Joseph Conrad. Han har også skrevet flere reiseskildringer.

Redmond liker ikke å reise alene på sine halsbrekkende turer. Denne gangen har han tatt med seg en litt fjern venn; psykologen Larry Shaffer, som har kjempet seg opp av rullestolen og trosset en lammende multippel sklerolse. Kan dette være turen for han?

Svaret er NEI! Og boka begynner med at Redmond og Larry sitter hos en féticheuse (sannsigerske), som forteller at en av de to mennene er svært syk, og at hvis han blir lengere enn to måneder i landet kommer han til å dø. De  to tilårskommende herrene hadde egentlig tenkt at reisen skulle vare seks måneder, for den ekspedisjonen de planlegger å legge ut på er veldig strabasiøs. Hva de velger å gjøre får du vite hvis du leser boka.

Redmond er en god forteller med et godt blikk for detaljer. Han beskriver det rike fuglelivet og dyrelivet svært detaljert, og for meg som er litt hobbyornitolog er jo det morsomt. Farene de opplever er ikke få, men jeg visste jo at hverfall forfatteren kom levende ut fra jungelen, hvis ikke hadde han jo ikke fått skrevet boka. Men noen ganger var det skikkelig skummelt i den mørke svarte jungelen - på reise inn mot ondskapens hjerte.

Måten mange kongolesere behandlet pygmeene på gjorde meg veldig forskrekket, jeg var ikke klar over hvilken situasjon de levde under. Men de blir behandlet som slaver, og blir pisket og mishandlet. Når det blir stilt spørsmål om hvorfor de oppfører seg på denne måten mot pygmeene, er svaret: Hæ, hva er det du snakker om, det er jo dyr. Redmond er en anerkjent forfatter, som aldri er blitt beskyldt for å lyve - altså tror jeg på det han forteller, men det er likevel helt ufattelig. Jeg fant en annen som har blogget om denne boka; Christipher Grøndahl på dyadebloggen. Her er bloggposten.

Konklusjon: En god bok om ulike mennesker, kulturer, dyr og landskap.

Kommentarer

 1. Det er virkelig fart på lesingen din for tiden! Her sliter jeg med å måtte lese en haug med eksamensbesvarelser og oppgaver, samt konfimasjon og gjester. Gleder meg til jeg har tid til å begrave hodet i ei bok igjen :)

  SvarSlett
 2. Denne vil jeg lese.

  Har liten erfaring både med Afrika og lignende bøker - kanskje bortsett fra da Bill Bryson skulle ut å gå Appalachian trail-en - og det er faktisk en av veldig få bøker jeg har lagt bort halvlest (ever).

  Fristende og god omtale.

  SvarSlett
 3. Beatelill : Har hatt huset fullt av konfirmasjonsgjester denne helga jeg også. Vi har jo ikke konfirmant, men vi har stor leilighet :-)

  Ingalill: Takker og bukker :-)

  SvarSlett
 4. Denne tror jeg at jeg må lese!

  Har ikke lest så mye litteratur om og fra Afrika, men kan anbefale Mørkets hjerte av Joseph Conrad. Handlingen er lagt til Kongo. Også Min afrikanske reise av Anders Magnus. Han har reist rundt i forskjellige afrikanske land og skriver om sine erfaringer.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar