Gå til hovedinnhold

Upperdog - Film


Sara Johnsen er en multikunster, og en virkelig dyktig en også. Jeg leste romanen White Man da den kom ut, og likte den veldig godt. Filmen Vintekyss, hennes debut som langfilmregissør har jeg ikke sett, men jeg er nysgjerrig og interessert i hva Sara Johnsen skaper så da Upperdog kom i DVD-utgave bestilte vi den til biblioteket, og jeg tok den selvfølgelig med meg hjem for å se.

Upperdog handler om fire unge mennesker. To søsken ble adoptert til Norge, bare den eldste husker at de var to da de kom, for de havner hos forskjellige familier. En polsk alenemor arbeider som vaskehjelp på en restaurant, og hun er også hushjelp hos en velstående familie. En norsk gutt er Afganistan, på oppdrag for det norske forsvaret, det han gjør på ordre plager han når han kommer tilbake til Norge. 

Disse fire unge menneskene vever livene sine inn i hverandres, og det er skildret på en både vakker og trist måte. Skuespillerne er flinke, troverdige og nydelige, - hver på sin måte. Det ble en god filmopplevelse, og jeg skjønner godt at filmanmelderne har trillet terningen til både femmere og seksere. 

Kommentarer

 1. Helt enig! Jeg så den for noen uker siden og ble svært begeistret.

  SvarSlett
 2. Jeg så den nettopp jeg også. Likte den kjempe godt!

  SvarSlett
 3. Jeg endte opp med å se denne to ganger på kino, det var ikke planlagt, men det gjorde heller ingenting når filmen er så god som den er.

  Spesielt den scena hvor hun servitrisen kysser soldaten på kjøkkenet..så romantisk :)

  SvarSlett
 4. Kunne godt tenkt meg å se den en gang til, og det er jo mange klipp som kan være fint å se igjen.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …