Simon Montefiore : Sasjenka : Cappelen Damm, 600 sider

Dramatiske hendelser i en roman som periodevis er veldig god


Romanen er i 3 deler, og begynner i 1916 i St. Petersburg. Hovedpersonen er den 16 år gamle Sasjenka Zeitlin. Hun tilhører overklassen, og er elev ved Smolnyinstituttet for høyvelbårne unge frøkener. Hun har barnepike, den engelske kvinnen Audrey Lewis, eller Lala som Sasjenka kaller henne. Sasjenkas foreldre lever i et kjærlighetsløst samliv, og faren arbeider mye. Moren er i miljøet rundt tsaren, og hun kjenner Gregorij Rasputin godt. Morens bror er kommunist, og gjennom samtaler med ham har Sasjenka også blitt kommunist. Hun blir arrestert og satt i det beryktede Krestijfengselet. På grunn av familiens ressurser blir hun ikke lenge der, men Sasjenka er nå blitt en svoren kommunist.

I del to er vi kommet frem til 1939, og vi er i Moskva. Det er fremdeles Sasjenka som er hovedpersonen, og vi befinner oss nært Stalin og Berija, både i forhold til hendelser og hvor i maktapparatet fortellingen har fokus. Skal ikke si så mye mer, vil ikke avsløre noe for den som ønsker å lese boka.

I del tre er vi i vår tid, og det er fremdels Moskva som er hovedsetet. Vi får svarene på alt vi lurer på, og det var jeg veldig fornøyd med!

Hva syntes jeg om boka?

I del 1 og del 3 er teksten faretruende nær kiosklitteratur noen ganger. Rik far, alkoholisert mor og vakker og trassig datter, og en oppofrende barnepike som elsker den skjønne Sasjenka mer enn hun elsker livet. Ja, det er litt vel klisjeaktig noen plasser, men likevel likte jeg boka godt. Del to er best, kanskje fordi det ikke er mulig at lage den veldig klisjeaktig? Du skjønner hva jeg mener hvis du leser boka. Blandingen av oppdiktede personer og personer som virkelig har levd, ga teksten ekstra nerve. Jeg likte boka godt og har ingen problemer med å anbefale den til noen som liker å lese historiske romaner.

Kommentarer