Gå til hovedinnhold

Å lese en bok om litteraturkritikk på ulike måter






Erik Bjerck Hagen : Litteraturkritikk - en introduksjon – Universitetsforlaget, 204 sider – 2004

Jeg tenkte jeg skulle lese denne boka til professor i litteratur Erik Bjerch Hagen og notere ned noen selvfølgeligheter og noe som jeg ikke har tenkt på i det hele tatt.

Allerede i innledningskapitlet la jeg merke til at det var en klar overvekt av menn som ble nevnt; både i egenskap av kritikere og som eksempel brukt fra litteraturen – altså forfattere. Derfor begynte jeg å notere ned navn og kjønn og jeg skal i avslutningen av hvert kapittel vise fordelingen av menn/kvinner.

I innledningen forteller forfatteren at litteraturkritikk alltid har vært omstridt, og at ulike grupper reagerer forskjellig på dagsavisenes anmeldelser. De fleste mener at litteraturkritikken var bedre før, og det er ikke Bjerck Hagen (BH) enig i. Han mener at de beste av dagens litteraturkritikere er virkelige gode, men at ”gode kritikere er en sjelden vare.” – side 13.

Oversikt menn/kvinner

Menn

F. R. Leavis
Edmund Wilson
Lionel Trilling
Johan Borgen
Pierre Bourdeu
Dag Solstad
Kjartan Fløgstad
Jon Fosse
Richard Ohmann
Jason Epstein
Georg Lukács
Theodor W. Adorno 

Kvinner :

Resultat: Menn 12  - Kvinner 0

Ja, det skal bli spennende å se om professoren klarer å finne kvinnelige kritikere, andre professorkollegaer, forskere eller forfattere så dyktige at de er verd å nevnes, eller har vært verd å forske på, og altså nevnes av andre.

Fortsettelse følger :-)

Kommentarer

  1. Interessant. Har vært borti BH tidligere underveis i studiene mine, men har ikke lest den boka. Det skal bli spennende å se hva fordelingen blir framover ja, kommer til å følge med på hva du finner ut. ;)

    SvarSlett
  2. Ja dette var interessant! Det er vel ikke så langt fra det inntrykket jeg har hatt lenge, så jeg skal følge utviklingen gjennom bloggen din!

    SvarSlett
  3. Nyyyydelig at du setter pekefingeren på dette problemet. Gamle menn som ser opp til andre gamle menn sin skrivestil og som i fellesskap blir enige seg imellom hva som er kvalitet og ikke.

    SvarSlett
  4. Og boka er fra 2004, altså ikke så gammel akkurat.. men gubben er vel gammel???? Hm..menn favoriserer menn, fortsatt..

    SvarSlett
  5. Stusser litt over din tilnærming til denne fagboka. Hagen skriver da vitterlig i innledninga: "Den gode kritiker er i stand til å skille mellom god, dårlig og middelmådig litteratur - og da ikke bare for seg selv, men også for den tid og den kultur hun skriver i. Hun må dessuten..." (s. 15-16). Jeg har ikke lest hele boka, så jeg skal ikke motsi at denne favoriseringen er en tendens, men ut ifra innledninga var vel dette en litt vel rask konklusjon.

    SvarSlett
  6. Tone og aariho: Jeg har nå lest til kapittel 3, men har ikke fått laget noen bloggpost enda, men det er ganske interesant ja!

    bokbloggeir og Anita: Erik Bjerkck Hagen er ikke sååå gammel, født i 1961 :-).

    Litteraturformidleren: Det er for tidlig å konkludere etter innledningen - men når 12 menn og ingen kvinner ble nevt så trigget det min lyst til å lese boka på akkurat denne måten. Koser meg fremdeles med fagboka, Erik Bjerck Hagen er dyktig, og han skriver god og informativ og jeg lærer masse, men jeg teller fremdeles!

    SvarSlett
  7. Hjælp! Hvis det er fakta etter å ha lest boka også må du si det til han.

    SvarSlett
  8. Knirk : Det trigger i hvert fall lysten hos meg til å studere kulturell makt.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på