Gå til hovedinnhold

Anna Jansson : I stormen skal du dø : Lettlest forlag, 119 sider

Stor overraskelse!

Anna Jansson er en svensk forfatter, som med sin første lettleste bok virkerlig imponerer. Det er Børge og Gunn det handler om. De bor på Gotland og har to voksne barn som ikke bor hjemme. Børge er gjerrig, veldig gjerrig, og det er ikke bare det økonomiske han sparer på. Gunn kan ikke huske sist hun kjøpte seg klær, hun syr om arvegods eller annet gammelt når hun trenger klær. Gunn har lyst til å invitere naboene på fest, men Børge vil ikke, det er for dyrt. Så foreslår Gunn at de kan leie ut hytta. Pengene de tjener på det kan gi dem ekstra grunker i kassa.

Børge og den vakre kvinnen som leier hytta blir gode venner, så gode venner at Gunn blir livredd for å miste mannen sin. Og så får Børge en hemmelighet, og Gunn tror hun vet hva den er, men gjør hun nå egentlig det?

Setningene er korte, språket er enkelt, og boka er god! Dette er en krimbok rett og slett, og selv om jeg hadde forstått hva som var hemmeligheten til Børge lenge før det ble avslørt, så var det en spenning og en nerve gjennom hele fortellingen.

Merksnodighet:

- På side 102 har Børge skiftet navn til Bengt. Slurv fra forlaget sin side.

Kommentarer

  1. Du hvor du pløyer igjennom de lettleste. Denne hørtes fristende ut
    , mye lavere terskel for å impulslese korte bøker.

    SvarSlett
  2. Jeg har jo et lettlestprosjekt! Dessuten er det sant som du sier, mye lavere terskel for impulslesning - og det passer meg godt i travle tider.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…