Gå til hovedinnhold

Anna Jansson : I stormen skal du dø : Lettlest forlag, 119 sider

Stor overraskelse!

Anna Jansson er en svensk forfatter, som med sin første lettleste bok virkerlig imponerer. Det er Børge og Gunn det handler om. De bor på Gotland og har to voksne barn som ikke bor hjemme. Børge er gjerrig, veldig gjerrig, og det er ikke bare det økonomiske han sparer på. Gunn kan ikke huske sist hun kjøpte seg klær, hun syr om arvegods eller annet gammelt når hun trenger klær. Gunn har lyst til å invitere naboene på fest, men Børge vil ikke, det er for dyrt. Så foreslår Gunn at de kan leie ut hytta. Pengene de tjener på det kan gi dem ekstra grunker i kassa.

Børge og den vakre kvinnen som leier hytta blir gode venner, så gode venner at Gunn blir livredd for å miste mannen sin. Og så får Børge en hemmelighet, og Gunn tror hun vet hva den er, men gjør hun nå egentlig det?

Setningene er korte, språket er enkelt, og boka er god! Dette er en krimbok rett og slett, og selv om jeg hadde forstått hva som var hemmeligheten til Børge lenge før det ble avslørt, så var det en spenning og en nerve gjennom hele fortellingen.

Merksnodighet:

- På side 102 har Børge skiftet navn til Bengt. Slurv fra forlaget sin side.

Kommentarer

  1. Du hvor du pløyer igjennom de lettleste. Denne hørtes fristende ut
    , mye lavere terskel for å impulslese korte bøker.

    SvarSlett
  2. Jeg har jo et lettlestprosjekt! Dessuten er det sant som du sier, mye lavere terskel for impulslesning - og det passer meg godt i travle tider.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …