Gå til hovedinnhold

Selma Lønning Aarø : Vekevis - Lettlest roman, 79 sider

Det går fremover


Med det mener jeg å si at jeg har lest dårligere bøker før. Men nå kom det jo helt galt ut, for jeg likte jo denne boka. Jeg har akkurat lest Ingalill sin anmeldelse av boka og sliter med å skrive min egen anmeldelse - så da blir det punkt for punkt denne gang:

-Ung kvinne gravid, noe som ikke var planlagt.
-Barnefaren fornøyd "ja, klart vi pusser opp".
-Vi følger utviklingen uke for uke, og magen blir større og større.
-Den vordende moren vil egentlig skrive en erotisk roman. Det får hun IKKE til.
-"Det er greit med en kjappis før vi sover, for jeg har hørt det kan framskynde fødselsen".

En spennende liten fortelling, og denne kan jeg anbefale andre å lese. Problemet når det gjelder denne boka er at den er på nynorsk. For meg er det helt fint, men for mange av de som låner lettleste bøker på biblioteket er nynorsk et språk de ikke forholder seg til.

Kommentarer

 1. Problemet er at det går så fort, men det er jo fordi jeg (vi) ikke er målgruppa - og nynorsken kan jo også være et problem (for østlendingene:-)

  Jeg likte den også, mest fordi den var en fin inngangsbillett til Selma, som jeg ikke har lest noe av fra før og fordi vi må ha hatt samme jordmor (og barnefar -)

  Gleder meg til Vågen omtalen!

  SvarSlett
 2. Som du allerde har sett; omtalen av Vågen var ikke så mye å glede seg til :-)

  SvarSlett
 3. Det er folk med nynorsk som hovudmål som også treng lettlesbøker, og eg kan ikkje akkurat sei at dei har noko overveldande utval å velge mellom.

  SvarSlett
 4. Eva: Det var ikke ment som kritikk mot nynorsk, bare et lite hjertesukk.
  Endelig fant jeg en god lettlest bok og så er den på nynorsk. Og da blir jeg litt skuffet på vegne at den somalske damen, og hun fra Marokko og de samiske elevene vi har. For uansett hva jeg sier, så leser de ikke nynorsk.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…