Gå til hovedinnhold

Det nye landet - Syden.

Hun befinner seg for tiden i Syden.
Klippet ut et setning fra en reportasje i Finnmark Dagblad. Stor bokstav på syden er første gang jeg har sett, måtte bare dele.

Kommentarer

 1. Stor forbokstav er jo det som står i ordboken, da? Syden

  SvarSlett
 2. Fantastisk! Da lærte jeg noe nytt i dag også!

  SvarSlett
 3. Lurer på hvorfor det er sånn? Kanskje det har vært i Språkteigen?

  SvarSlett
 4. Jeg lurer også. Det virker helt ulogisk.

  SvarSlett
 5. Det kan jo hende at dette er eit eksempel på at ordboka tilpasser seg den daglegdagse språkbruken. For sjølv om syden ikkje er ein plass, er det jo brukt som ein plass på folkemunne. Akkurat som Østen og Tropene.... (nei, det blir feil med stor bokstav, eg liker det ikkje).

  Eg og vil til Syden! Eg vil ikkje måke snø!

  SvarSlett
 6. Jeg vil også til Syden. Og det virker helt naturstridig å skrive Syden på denne måten. Kanskje det er en tilnærming til det engelske språket? Driver ikke de med stor bokstav på alt mulig der borte?

  SvarSlett
 7. Utrolig!
  For meg er ikke Syden et geografisk sted, men en måte å feriere på. Jeg har flere ganger vært på Kanariøyene uten å ha vært i Syden i mer enn et par dager. At folk reiser til sola uten å ha peiling på hvor de har vært, er uforståelig for meg...
  Middelhavslandene, Hawaii, Florida, México, Thailand, Bali = Syden?

  SvarSlett
 8. Tror Bau peker på noe vesentlig, jamfør Are Kalvøs morsomme bok 'Syden' der han f.eks på s. 13 har 'Fakta om Syden'. Hovedstaden er en badeplass!

  SvarSlett
 9. Are Kalvø er morsom, men jeg har aldri lest noe han har skrevet. Men Syden altså....Merkelig.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…