Gå til hovedinnhold

Det nye landet - Syden.

Hun befinner seg for tiden i Syden.
Klippet ut et setning fra en reportasje i Finnmark Dagblad. Stor bokstav på syden er første gang jeg har sett, måtte bare dele.

Kommentarer

 1. Stor forbokstav er jo det som står i ordboken, da? Syden

  SvarSlett
 2. Fantastisk! Da lærte jeg noe nytt i dag også!

  SvarSlett
 3. Lurer på hvorfor det er sånn? Kanskje det har vært i Språkteigen?

  SvarSlett
 4. Jeg lurer også. Det virker helt ulogisk.

  SvarSlett
 5. Det kan jo hende at dette er eit eksempel på at ordboka tilpasser seg den daglegdagse språkbruken. For sjølv om syden ikkje er ein plass, er det jo brukt som ein plass på folkemunne. Akkurat som Østen og Tropene.... (nei, det blir feil med stor bokstav, eg liker det ikkje).

  Eg og vil til Syden! Eg vil ikkje måke snø!

  SvarSlett
 6. Jeg vil også til Syden. Og det virker helt naturstridig å skrive Syden på denne måten. Kanskje det er en tilnærming til det engelske språket? Driver ikke de med stor bokstav på alt mulig der borte?

  SvarSlett
 7. Utrolig!
  For meg er ikke Syden et geografisk sted, men en måte å feriere på. Jeg har flere ganger vært på Kanariøyene uten å ha vært i Syden i mer enn et par dager. At folk reiser til sola uten å ha peiling på hvor de har vært, er uforståelig for meg...
  Middelhavslandene, Hawaii, Florida, México, Thailand, Bali = Syden?

  SvarSlett
 8. Tror Bau peker på noe vesentlig, jamfør Are Kalvøs morsomme bok 'Syden' der han f.eks på s. 13 har 'Fakta om Syden'. Hovedstaden er en badeplass!

  SvarSlett
 9. Are Kalvø er morsom, men jeg har aldri lest noe han har skrevet. Men Syden altså....Merkelig.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …