Gå til hovedinnhold

Khartoum, Juba, Omar al-Bashir, Salva Kiir, John Garang!

Bilde av Salva Kiir - lånt fra wikipedia.


Virker dette gresk for deg, så ikke fortvil, det er ikke gresk det er sudansk! I dag skal alle som kan stemme gå til stemmeurnene og stemme for eller imot at Sør-Sudan skal bli en egen stat.

Hvorfor er nå jeg så interessert i dette? Jo, jeg hørte lydboken Presidentens mann som Tomm Kristiansen skrev og selv leste inn og min interesse for hva som har skjedd og hva som skjer i afrikas største land har beveget seg fra 5 til 90 på en skala fra 0-100. Den boka var god, og jeg har fått inn en del kunnskaper som imponerer skikkelig på quiz! Vet du forresten hvordan John Garang døde? Eller hvem han var?

Lydboka lånte jeg bort til en venninne, men jeg har lyst til å høre den igjen, og det er ikke ofte jeg prioriterer verken gjenhør eller gjenlesning. Uansett - jeg ønsker Sør-Sudan lykke til!

Kommentarer

  1. Takk for påminnelsen. Boka står på lista, og akkurat nå ergrer det meg at jeg ikke fikk lest den før valget i dag. Det blir utrolig spennende å se hvordan det går i valget, og spesielt i etterkant. Er også litt spent på hva de kommer til å kalle landet. Emmanuel Jal foreslår Kush, fra de gamle navnene i antikken. Det syns jeg høres kult ut!

    SvarSlett
  2. Det nye landet Kush! - Ja hvorfor ikke :-) Det blir spennende!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…