Gå til hovedinnhold

Bokbading i dag; Maren Uthaug


I dag har jeg bokbadet, eller rettere sagt boksnakket med Maren Uthaug på Alta folkebibliotek. Maren har gitt ut en satirebok på både norsk og samisk, og responsen har vært veldig god. Nå er hun snart ferdig med arbeidet med bok to med samme tema. Jeg gleder meg til den kommer ut, hun sa at hun skulle være enda mer infam enn hun hadde vært i denne boka.

Hva finnes bak disse røde sidene lurer du kanskje? Og her kommer svaret:

Her er det strektegninger av samer i alle variasjoner og varianter og det harseleres med Frp, påskefestivalen i Kautokeino, samiske menn, samiske kvinner - og til alle tegningene er det kommentarer, noen er så morsomme at jeg humrer selv om jeg har lest dem 20 ganger.

Kommentarer

  1. Ja, det er veldig veldig veldig gøy. Maren har gitt ut seks (trur eg) satirebøker i Danmark før hun ga ut denne, og jeg skal bestille to av dem når jeg bestiller neste bunke i samlesningsprosjektet. Og så var hun veldig hyggelig!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…