Tatiana de Rosnay : Saras nøkkel, Lydbok, 8 cder


En fantastisk flott bok!

16.juli 1942 er en viktig dato i fransk historie. Det var den dagen fransk politi samlet over 13 000 franske jøder på en velodrom i Paris. Noen døde der, de fleste døde i konsentrasjonsleire, og noen klarte å rømme. Denne boka starter med at den ti år gamle Sara, moren og faren blir arrestert av politiet. Men familien består av 4. Den som ikke ble arrestert er Saras fire år gamle lillebror. For da Sara skjønte at politiet kom for å arrestere dem, låste hun lillebroren inn i et stort skap og lovte å komme tilbake å hente ham. 
60 år etter får 45 år gamle Julia Jarmond i oppgave å skrive om hendelsen på velodromen. Julia er fra USA, men hun har bodd i Paris i over tyve år. Hun blir sjokkert over å oppdage hvordan Frankrike behandlet sine jødiske landsmenn, og hun blir sjokkert over å oppdage at hennes manns familie tilsynelatende ikke bryr seg om denne delen av historien, og at de heller ikke har tenkt over hvem som bodde i leiligheten de overtok i juli 1942. 

Romanen skifter mellom å fortelle Saras og Julias historie, og det er så spennende at jeg knapt kunne puste.

Hadde det vært kamera her i leiligheta som kunne ha filma meg i dag,skulle jeg ha posta ansiktsutrykkene mine mens jeg hørte. Jeg har nemlig hørt hele boka i dag. Jeg har hatt fri, og skulle egentlig gjøre noe helt annet enn det jeg endte opp med å gjøre, men boka fanget meg fra første lydspor, og jeg har pusset og gnukket og funnet stille arbeidsoppgaver, til og med vasket vinduene, og kjøleskapet, og lysestakene og jeg vurderte å begynne å vaske rundt soverommet, men så besinnet jeg meg og  gnudde litt mer på kjøkkenskapene. Men noen ganger ble jeg bare stående og lytte, med store øyne og åpen munn og selv om man ikke skal kunne kose seg med grusomme tema som jødeutryddelse og store lidelser, så er boka så godt fortalt og så spennende at jeg har hatt det strålende og jeg kan ikke annet enn å anbefale denne boka! Hør eller les den selv, men gjør en av delene ihvertfall, det har boka fortjent!
Det er Ingrid Bergstrøm som leser, og selv om jeg elsket boka, så syns jeg at hun hadde en sytende barnepikestemme, litt som Marit Larsen (dagen i dag kan bli din beste dag p.t) og det blir litt for søtt, men  herligheten, hør den likevel!


Kommentarer

 1. Takk for anbefalingen! Gleder meg til å høre den :-)

  SvarSlett
 2. På grunn av denne fine anmeldelsen, så måtte jeg bare kjøpe den på Mamuttsalget i dag. Jeg kjøpte tre bøker i går også, men nå er det slutt!! :-D

  SvarSlett
 3. Ingrid og Groskro: Blir spennende å høre hva dere synes om boka!

  SvarSlett
 4. Så godt at du anbefaler denne, har les noen mindre gode omtaler, men de har den i lydbokhylla på bib-en, så er den der neste gang blir den med hjem.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar