Gå til hovedinnhold

Tatiana de Rosnay : Saras nøkkel, Lydbok, 8 cder


En fantastisk flott bok!

16.juli 1942 er en viktig dato i fransk historie. Det var den dagen fransk politi samlet over 13 000 franske jøder på en velodrom i Paris. Noen døde der, de fleste døde i konsentrasjonsleire, og noen klarte å rømme. Denne boka starter med at den ti år gamle Sara, moren og faren blir arrestert av politiet. Men familien består av 4. Den som ikke ble arrestert er Saras fire år gamle lillebror. For da Sara skjønte at politiet kom for å arrestere dem, låste hun lillebroren inn i et stort skap og lovte å komme tilbake å hente ham. 
60 år etter får 45 år gamle Julia Jarmond i oppgave å skrive om hendelsen på velodromen. Julia er fra USA, men hun har bodd i Paris i over tyve år. Hun blir sjokkert over å oppdage hvordan Frankrike behandlet sine jødiske landsmenn, og hun blir sjokkert over å oppdage at hennes manns familie tilsynelatende ikke bryr seg om denne delen av historien, og at de heller ikke har tenkt over hvem som bodde i leiligheten de overtok i juli 1942. 

Romanen skifter mellom å fortelle Saras og Julias historie, og det er så spennende at jeg knapt kunne puste.

Hadde det vært kamera her i leiligheta som kunne ha filma meg i dag,skulle jeg ha posta ansiktsutrykkene mine mens jeg hørte. Jeg har nemlig hørt hele boka i dag. Jeg har hatt fri, og skulle egentlig gjøre noe helt annet enn det jeg endte opp med å gjøre, men boka fanget meg fra første lydspor, og jeg har pusset og gnukket og funnet stille arbeidsoppgaver, til og med vasket vinduene, og kjøleskapet, og lysestakene og jeg vurderte å begynne å vaske rundt soverommet, men så besinnet jeg meg og  gnudde litt mer på kjøkkenskapene. Men noen ganger ble jeg bare stående og lytte, med store øyne og åpen munn og selv om man ikke skal kunne kose seg med grusomme tema som jødeutryddelse og store lidelser, så er boka så godt fortalt og så spennende at jeg har hatt det strålende og jeg kan ikke annet enn å anbefale denne boka! Hør eller les den selv, men gjør en av delene ihvertfall, det har boka fortjent!
Det er Ingrid Bergstrøm som leser, og selv om jeg elsket boka, så syns jeg at hun hadde en sytende barnepikestemme, litt som Marit Larsen (dagen i dag kan bli din beste dag p.t) og det blir litt for søtt, men  herligheten, hør den likevel!


Kommentarer

 1. Takk for anbefalingen! Gleder meg til å høre den :-)

  SvarSlett
 2. På grunn av denne fine anmeldelsen, så måtte jeg bare kjøpe den på Mamuttsalget i dag. Jeg kjøpte tre bøker i går også, men nå er det slutt!! :-D

  SvarSlett
 3. Ingrid og Groskro: Blir spennende å høre hva dere synes om boka!

  SvarSlett
 4. Så godt at du anbefaler denne, har les noen mindre gode omtaler, men de har den i lydbokhylla på bib-en, så er den der neste gang blir den med hjem.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…