Gå til hovedinnhold

10 på topp - boktips for julegavehandelen!
Skal du gi en bok i julegave? Her er mine 10 på topp når det gjelder skjønnlitteratur, sakprosa og ungdomsbøker.

Skjønnlitteratur:


I tillegg vil jeg sterkt anbefale å kjøpe Britt Karin Larsen sine bøker fra Finnskogen, begynn med bok 1; Det vokser et tre i Mostamägg og Helga Flatland sine tre bøker, og selvfølgelig – begynn med den første; Bli hvis du kan – Reis hvis du må.


Sakprosa:Ungdomsbøker:


Kanskje du har lagt merke til at Odinsbarn står både som skjønnlitteratur og som ungdomsbok. Det er med vilje. Den boka (og mange andre) kan leses like godt av ungdommer som av voksne. 


Kommentarer

 1. Masse gode tips her! Har allerede kjøpt de bøkene jeg har planlagt, tidlig ute i år. Ikke lenge til adventstid, så jeg pakker inn kalendergaver, men da blir bøker litt for dyrt.

  SvarSlett
 2. Aariho : Takk skal du ha. Jeg har fremdeles noen bøker igjen - skal kjøpe Odinsbarn, men skal prøve å få de signert av forfatteren. Litt ekstra stas syns jeg det er :-)

  SvarSlett
 3. Eg må bare seie meg einig i Flatland-anbefalinga. Elles var det lite eg hadde lese her. Men Odinsbarn kjem bare høgare og høgare opp på lista mi, jo meir eg les om ho.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis det er lite du har lest på favorittlista mi så har du mange gode leseopplevelser i vente. Odinsbarn er favoritt - sammen med Katja Kettu og Finnmarksvidda. Flatland og Britt Karin Larsen er et sikkert stikk som vi sier i bridgemiljøet :-)

   Slett
 4. Haha, akkurat som Boyd Tonkin sa, give the people lists, eller det sa han egentlig ikke, men lister er - the shit - som han heller ikke sa, men du skjønner vel poenget? Innser nå endaengang at jeg gjorde smart i å ikke lese Odins Barn, jeg prøver å late som den ikke finnes mens jeg venter på at hun skal gjøre seg ferdig.
  (, akkurat som jeg venter på andre ting, pakker i posten, og at du skal kaste deg rundt å lese engelsk)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, selv om jeg ikke deltar på alle kulturkjerringaktivitetene dere morer dere med der sør for moralsirkelen, så leser jeg jo anbefalinger og listeanbefalingen passet meg godt - listefreak som jeg er. Odinsbarn slipper du ikke unna - uansett. Og du vet at før du får pakke i posten fra meg - så må det bøttes nedpå store mengder rødvin, og jeg er p.t nesten avholdene. Men det kommer jo en vinter - eller - vent, den er jo her allerede, og da blir ofte rødvinsbehovet større. Kanskje du får en pakke da. Og kanskje det blir lettere å lese på engelsk når rødvinståka har lagt seg over Finnmark. Hmm.

   Slett
 5. Her var det mange flotte tips! Noen har jeg på vent her mens andre ble jeg nysgjerrig på og vil sjekke ut! Det er vel kun Hele livet på en dag og Faen ta skjebnen jeg har lest av disse, mens Odinsbarn og Jordmora har jeg begynt på. Det er veldig kjekt med slike lister så tusen takk for at du la ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk - syns å huske at det er lenge siden du begynte på Jordmora. Den må du bare plukke opp igjen altså :-)

   Slett
  2. Stemmer det... skal plukke den opp i løpet av måneden, eller rett og slett bare ta fatt på den helt på nytt.

   Slett
  3. Blir spennende å se hva du syns - skal følge med på bloggen din.

   Slett
 6. Fine julegavetips Solgunn, også tips som jeg kan ønske meg til jul også. Akkurat nå går det mest i norske bøker og lesesirkler, men det er gøy det også - fine bøker blir lest i hvertfall :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…