Gå til hovedinnhold

10 på topp - boktips for julegavehandelen!
Skal du gi en bok i julegave? Her er mine 10 på topp når det gjelder skjønnlitteratur, sakprosa og ungdomsbøker.

Skjønnlitteratur:


I tillegg vil jeg sterkt anbefale å kjøpe Britt Karin Larsen sine bøker fra Finnskogen, begynn med bok 1; Det vokser et tre i Mostamägg og Helga Flatland sine tre bøker, og selvfølgelig – begynn med den første; Bli hvis du kan – Reis hvis du må.


Sakprosa:Ungdomsbøker:


Kanskje du har lagt merke til at Odinsbarn står både som skjønnlitteratur og som ungdomsbok. Det er med vilje. Den boka (og mange andre) kan leses like godt av ungdommer som av voksne. 


Kommentarer

 1. Masse gode tips her! Har allerede kjøpt de bøkene jeg har planlagt, tidlig ute i år. Ikke lenge til adventstid, så jeg pakker inn kalendergaver, men da blir bøker litt for dyrt.

  SvarSlett
 2. Aariho : Takk skal du ha. Jeg har fremdeles noen bøker igjen - skal kjøpe Odinsbarn, men skal prøve å få de signert av forfatteren. Litt ekstra stas syns jeg det er :-)

  SvarSlett
 3. Eg må bare seie meg einig i Flatland-anbefalinga. Elles var det lite eg hadde lese her. Men Odinsbarn kjem bare høgare og høgare opp på lista mi, jo meir eg les om ho.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis det er lite du har lest på favorittlista mi så har du mange gode leseopplevelser i vente. Odinsbarn er favoritt - sammen med Katja Kettu og Finnmarksvidda. Flatland og Britt Karin Larsen er et sikkert stikk som vi sier i bridgemiljøet :-)

   Slett
 4. Haha, akkurat som Boyd Tonkin sa, give the people lists, eller det sa han egentlig ikke, men lister er - the shit - som han heller ikke sa, men du skjønner vel poenget? Innser nå endaengang at jeg gjorde smart i å ikke lese Odins Barn, jeg prøver å late som den ikke finnes mens jeg venter på at hun skal gjøre seg ferdig.
  (, akkurat som jeg venter på andre ting, pakker i posten, og at du skal kaste deg rundt å lese engelsk)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, selv om jeg ikke deltar på alle kulturkjerringaktivitetene dere morer dere med der sør for moralsirkelen, så leser jeg jo anbefalinger og listeanbefalingen passet meg godt - listefreak som jeg er. Odinsbarn slipper du ikke unna - uansett. Og du vet at før du får pakke i posten fra meg - så må det bøttes nedpå store mengder rødvin, og jeg er p.t nesten avholdene. Men det kommer jo en vinter - eller - vent, den er jo her allerede, og da blir ofte rødvinsbehovet større. Kanskje du får en pakke da. Og kanskje det blir lettere å lese på engelsk når rødvinståka har lagt seg over Finnmark. Hmm.

   Slett
 5. Her var det mange flotte tips! Noen har jeg på vent her mens andre ble jeg nysgjerrig på og vil sjekke ut! Det er vel kun Hele livet på en dag og Faen ta skjebnen jeg har lest av disse, mens Odinsbarn og Jordmora har jeg begynt på. Det er veldig kjekt med slike lister så tusen takk for at du la ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk - syns å huske at det er lenge siden du begynte på Jordmora. Den må du bare plukke opp igjen altså :-)

   Slett
  2. Stemmer det... skal plukke den opp i løpet av måneden, eller rett og slett bare ta fatt på den helt på nytt.

   Slett
  3. Blir spennende å se hva du syns - skal følge med på bloggen din.

   Slett
 6. Fine julegavetips Solgunn, også tips som jeg kan ønske meg til jul også. Akkurat nå går det mest i norske bøker og lesesirkler, men det er gøy det også - fine bøker blir lest i hvertfall :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …

Helga Hjorth : Fri vilje : Kagge : 306 sider

Publisert i Altaposten 14. august 2017

Befriende, modig og forløsende!
Helga Hjorth, Vigdis Hjorths yngste søster har skrevet en roman der hun formidler sin opplevelse av å være en del av et litterært univers – uten mulighet for å svare på det hun opplever som usannhet og falske minner.
Høsten 2016 ga Vigdis Hjorth ut Arv og miljø. Utgivelsen skapte mye støy, og var tema for mange debatter både i og utenfor de litterære miljøene. Bølgene var så kraftige at etterdønningene fremdeles kjennes ett år etter, og med Helga Hjorths roman har debatten blusset opp igjen. Mange mente at Arv og miljø var en selvbiografisk roman, noe Vigdis Hjorth hardnakket dementerte. Hun sa i flere intervju at hvis hun ville skrive en roman om eget liv ville hun kalle hovedpersonen Vigdis, og ikke Bergljot, slik hun hadde gjort i Arv og miljø.
Helga Hjorth har benyttet det samme magiske grepet – det som gjør at man kan skrive selvbiografisk, og likevel kalle det en roman – hun har byttet ut navnene på alle invol…