Randi Crott og Lillian Crott Berthung : Ikke si det til noen! – Spartacus, 256 sider
En jøde i naziuniform - Publisert i Altaposten 27. november 

Helmut Crott var en tysk soldat som med store porsjoner flaks klarte å skjule at han var en ”Mischling” - en jødisk bastard. Helmut var utdannet jurist, og hadde fullført en doktorgrad da han ble Wehrmacht-soldat. Ingen måtte få vite at hans mor var jødisk. Helmut ble stasjonert i Harstad og der traff han den unge Lillian. De forelsket seg, og Lillian merket  presset fra omgivelsene. Det var ikke lov å ha slike følelser for fienden, og hun prøvde å holde igjen.  Hun var skeptisk til hensiktene hans, og han var jo tross alt en tysker. Det var først når Helmut delte sin store hemmelighet med henne at forholdet mellom dem ble noe begge ville satse på.

Gamle brev

Etter krigen giftet Lillian og Helmut seg og fikk datteren Randi. Randi vokste opp i Tyskland, men var ofte hos besteforeldrene i Harstad på besøk. Det var aldri noen som fortalte henne om farens fortid og først som godt voksen fikk hun kjennskap til farens hemmelighet. Da begynte hun å nøste opp i foreldrenes historie, og trådene hun deler med oss handler blant annet om jødeforfølgelse, krigsårene i Norge og hvor vanskelig det var for det nyforelskede paret å treffes etter krigen.

Fordi foreldrene skrev hundrevis av brev til hverandre som Randi kunne bruke som kilde og fordi mora, Lillian Crott Berthung fremdeles lever og kunne bidra med førstehåndsinformasjon er boka blitt et interessant og viktig tidsbilde.

Skammen over å være jøde finnes enda hos mange tyskere, og dette forteller både Randi og Lillian en del om. Vi trenger flere slike bøker som minner oss på at vi alle er like mye verd, og at åpenhet og mot ikke bare er ord som kan brukes i fine taler, men handlinger som kan endre menneskers liv.

Boka er godt komponert med korte kapitler og raske sceneskift. Enkelte partier er like spennende som en velskrevet thriller.

 Terningkast 5

Kommentarer