Gå til hovedinnhold

Stein P. Aasheim : Finnmarksvidda – En skietnografisk ferd gjennom Sameland – 264 sider, Cappelen Damm
Praktbok om skiturer på Finnmarksvidda - Publisert i Altaposten 4.november

Eventyreren Stein P. Aasheim, og tre historikere; Einar Niemi, professor i historie, Harald Dag Jølle, polarhistoriker ved Norsk Polarinstitutt og Altas egen skietnograf; Rune Sundelin har vært på tre lange skiturer i Finnmark. De har gått i ski og skutersporene til mange kulturer og ulike folkeslag og har lansert et nytt begrep; skietnograf.

Inspirasjonen til turen kom fra den svenske arkeologen Gustaf Hallström som på 1920 tallet hadde flere reiser på Nordkalotten. Hallströms turer på ski og med rein og slede har vært geografisk veiviser for det skietnografiske teamet.

Der fremtid og fortid møtes

Boka gir et godt innblikk i samisk og kvensk historie og når foredragssalen er byttet ut med rasteplasser i dypsnø og små tømmerkoier blir stoffet pushet på både eventyrere og lesere på en  lettfattelig måte. De viktigste historiske og kulturelle begivenhetene i Finnmark er tatt med. Vi får forklaringen på hvorfor grensene går hvor de går, og vi får bakgrunnen for Lappekodisillen.  Mens skietnografene kjemper seg gjennom løssnø trekkes linjene fra fortid til nåtid. Hvem er samer, og hvem er kven? Hvorfor slo læstadianismen så sterke røtter i Finnmark og hva har det med opprøret i Kautokeino å gjøre? Hvorfor ble skoltesamene behandlet så dårlig og heter de kanskje egentlig øst-samer?

Kulturelt mangfold og fargerikt fellesskap

Når skietnografene kommer inn i Vest – Finnmark reinbeiteområde, distrikt 42 er det ifølge forfatteren ikke lett å ta et stavtak uten å detonere en mine:

”Reindriftssamer, sjøsamer, skoltesamer, kvener, nordmenn, fastboende, reintall, fiskekvoter, motorisert ferdsel, nasjonalparker, oljeutvinning, gruvedrift, urfolksvedelag, erstatningskrav, trosretninger, kraftutbygging, morsmål, minoritetsspråk, lakserett, beiterett, jaktrett, eiendomsrett, rett til trevirke, rovdyrerstatning…..” side 47

Bossekopmarkedet

For meg som altaværing er det spesielt artig at den ene turen har Bossekopmarkedet som mål. Det er på denne turen, på Bingis, det første bekjentskapet med Arve Østlyngen og Kenneth Johansen gjøres. På en senere tur skal vi treffe Arve i en lavvo langt inne på fjellet, og da stikker også lensmannen i Kautokeino innom.  

Å lese om Steinar og Lisa på Joatka og Per og Randi på Nedre Mollesjokk gleder en fan av disse fjellstuene. At forfatteren har fått med seg hvor mange som liker Bosseskopmarkedet på facebook er ekstra morsomt.

Finnmarksvidda er en bok for alle som elsker Finnmark. Jeg leste med stor interesse og selv om noe av stoffet var kjent syns jeg presentasjonen av Nordkalottens historie var elegant utført. Det er fortid og nåtid i god blanding.  I tillegg vises et unikt bildemateriale, og bare de gamle kartene er jo til å smile i dagevis over. Ekstra spennende og spenstig er det at forfatteren har vært såpass kvass mot enkelte politikere fra fylket. Det er ikke å overdrive hvis jeg sier at politikerne i Tana levnes liten ære, og to kjente politikere fra Alta får også passet påskrevet.  

Finnmarksløpet

Det er fornøyelig lesning når fortellingene fra noen av Aasheims tidligere ekspedisjoner i Finnmark blir trukket frem. Jeg lo høyt da jeg leste om hans opplevelse på Gálanitu for 25 år siden. Aasheim deltok i Finnmarksløpet og kjørte feil. Utslitt og utmattet brøt han seg inn i et uthus. Akkurat det var kanskje ikke så mye å le av, men det som skjedde noen uker etterpå var ganske så lystelig.

Teksten er gjennomarbeidet og forfatterens tørrvittighet og personlige stemme er tydelig og markant gjennom hele boka. Finnmarksvidda – En skietnografisk ferd gjennom Sameland er et praktverk som kaster politiske brannfakler og tar opp betente diskusjoner. Tøft gjort, men samtidig skremmende nødvendig.

Terningkast 6

Kommentarer

 1. Er det ei sånn bok som får skihatere til å gladelig spenne på seg plankene?
  Jeg liker at du er i lokalhistorie siget. Kjør på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke om skihaterne får lyst, men jeg var på foredrag med forfatteren nå i kveld, og da var det ei ved bordet som erklærte at hun hadde lyst på en 2 mils skitur i kveld. Og jeg er skikkelig inne i lokalhistorietralten - så det er fint at du liker det - for det er nesten bare det som kommer her fremover. Lokalt, samisk, finnmark og krig - og litt sånne på kanten bøker, hvis jeg finner noen gode, eller får lest ferdig gaven fra deg. Grem og gru :-) For at jeg er så treg på engelsk og lesebrett...

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Sååååå mange lydbøker - Del 2

I den første delen av dette oppsummeringsprosjektet skrev jeg om åtte lydbøker, så for balansens skyld, blir det like mange i dette innlegget.

The Water Cure av Sophie Mackintosh, lydboka er på 7 timer og 10 minutter og handler om tre søstre som bor på en øde øy sammen med sine foreldre. Jentene er hjernevasket til å tro at resten av verden er vond. En dag forsvinner faren, og tre menn dukker opp. Er de der for å hjelpe, eller har de vonde hensikter? The Water Cure er spennende og litt overraskende - så den anbefales!

The Rules of Magic av Alice Hoffman, lydboka er på 11 timer. Alice Hoffman er en av de forfatterne jeg alltid er spent på, og jeg liker det aller meste av det hun skriver, og jeg likte denne boka også. Dette er en løs oppfølger til Magi i praksis, og det vil si at du gjerne kan lese denne, selv om du ikka har lest den første. Men uansett, det handler om tre søsken som plutselig skjønner at de har evner andre ikke har - og at de reglene de har satt for seg selv, og andre h…

Venus - Norske kvinner sett nedenfra av Frida Kahlisto og Eva Mohn

Intimkirurgi – unødvendig og ødeleggende
De siste årene har det stadig dukket opp nye kirurgiske trender som særlig kvinner kaster seg over. Kroppen du er født med er ikke god nok, og dermed skal det fylles på i lepper, i pupper og i rumper, og det skal suges vekk fra mage, hals, armer og lår. Rumpehull skal blekes, og nå tror mange unge jenter at det er noe feil med underlivet - de tror at de ser feil ut. Men det finnes ikke noe fasit på hvordan et underliv skal se ut, og hvis fasiten til disse jentene er retusjerte og opererte pornoskuespillere så er det veldig trist.
For dere som så første episode av Innafor med Emma Clarie Gabrielsen er temaet kjent, men for dere som ikke har sett episoden så ligger den ute på NRK sine nettsider. Episoden handler om intimkirurgi, og Emma har sett at mange veldig unge norske jenter ønsker å operere de indre kjønnsleppene sine. Hun bestiller time hos en intimkirurg for å få en vurdering om hun selv burde ta en slik operasjon, en tanke som da hun begyn…