Gå til hovedinnhold

Bok 6 i kvinne/mann prosjektet 2013 - Anita Andersen: Sterk - En håndbok for jenter - Pax, 140 siderDette er bok 6 i mitt 2013 prosjekt, der jeg leser sakprosa og noterer ned navn og kjønn, og så teller jeg etterpå.


Bok 2 var Bli best med mental  trening av Erik Bertrand Larsen. Boka lånte jeg på biblioteket og jeg rakk ikke å bli ferdig å lese før lånetiden var gått ut, og med lang kø på boka bestemte jeg meg for å levere den inn. Men jeg leste halvparten av boka – del 1, og der ble resultatet dette: Kvinner : 5, menn :76. 

Bok 3 var Else Barratt-Due : På scenen i ditt eget liv : Cappelen Damm, 153 sider. Kvinner ; 5, menn 22.
Anita Andersen har drevet kampsport i mer enn tjue år. Hun har både nasjonale og internasjonale resultater i karate og hun er medlem av faggruppen for selvforsvar i Norges Kampsportforbund.

Anita Andersen har et mål med boka og det er at flere jenter skal bli i stand til å forebygge og avverge overfallssituasjoner og at flere av dem som faktisk blir overfalt klarer å komme seg fri.

Man blir ikke mester gjennom alle de kamper man har kjempet, men gjennom alle de man har unngått.” – Anita Andersen

Det er viktig for forfatteren å vise at mental trening samt jobbing med bevissthet rundt eget kroppsspråk kan gi kvinner større kunnskap og trygghet i farlige situasjoner.

Boka er delt i to der første del handler om teori og der andre del handler om fysiske øvelser.

Slik ble resultatet når boka var ferdiglest:

Kvinner:

Anita Andersen
Helen Keller
Marit Bjørgen

Menn:

Trond A. Søvik
Walter Cannom
Lasse Kjus
Kjetil André Aamodt
Petter Northug

Altså; Kvinner; 3 og menn; 5

Kommentarer

 1. Det var da ekstemt lite namedropping i denne boka, kun 2 kvinner eks seg selv, og hvilket sprang - keller til bjørgen -). Og bare skigutter på mannesida, (de to første har jeg ikke hørt om, så da later jeg som jeg ikke så dem.)
  = 50/50, og det var vel bra?

  Spørsmålet er da:
  Ble du sterkere mentalt og fysisk og lærte du triks som redder liv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig lite namedropping - men likevel mest menn, i en bok som handler om kvinner, skrevet for og av en kvinne - da er det dårlig at menn blir nevnt nesten dobbelt så mye. Må vise prosentene på alle bøkene i oppsummeringsinnlegget mitt. Og ellers så er mitt svar til ditt spørsmål at Nei, det tror jeg ikke at jeg ble, og ikke lærte jeg meg noen fysiske triks heller. Men nei til det første er fordi jeg er så gammel.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…