Gå til hovedinnhold

Oda Holm : The tale of a peculiar lady - Lydfilm, 38 minutter


For noen uker siden fikk jeg en henvendelse fra Oda Holm. Hun lurte på om jeg husket henne, og om jeg kunne tenkte meg å høre en lydfortelling hun hadde laget. Selvfølgelig husket jeg Oda – hun var elev på Alta videregående for noen år siden, og hun var ofte innom biblioteket. I tillegg har hun bloggen Pjuskepenn, en blogg jeg har fulgt i mange år. Så ja, jeg ville gjerne høre lydfortellingen hun har laget.

Men hva er nå en lydfortelling lurte jeg veldig på? Inni meg altså, for det var nesten for flaut å spørre om.  Men så måtte jeg likevel spørre hva en lydfortelling var, og man kan også kalle det for en lydvisualisering eller en lydfilm. Lydfilm passet veldig godt syns jeg, og Oda har laget en skikkelig god lydfilm, for jeg har sett hele boka for meg mens jeg hørte fortellingen.

Oda har gått på musikkdesignlinja ved Norges Kreative Fagskole. Hun har skrevet teksten og hun har vært lyddesigner. Han som leser heter Alex Watkins og innspillingen er på 38 minutter.

Teksten er på engelsk og her er litt om hva fortellingen handler om:

Det knitrer i peisen, en klokke tikker og en mann forteller at han liker å betrakte andre mennesker. Han liker å være oppe om natten, han ser ut gjennom vinduet og betrakter andre mennesker. Han slurper kaffe eller te, og åpner døra ut mot gata og viser oss hva han prater om. Vi hører trafikk, stemmer, hunder, lyder fra gata og sleping av søppelsekker. Litt skummelt egentlig, og så skjønner vi at det er vinter og noen dager før jul. Det er noen som har flyttet inn i den tomme leiligheten ovenfor fortelleren, og når denne viser seg blir historien en blanding av fantasy og skrekk og litt humor. Musikken og lydene utfylte hverandre - og det var underholdende og godt laga.Og fordi jeg ikke har noe bilder som kan illustrere denne lydfilmen kan det jo passe å vise et bilde av min rosa/lilla fiskesuppe. Jeg brukte lilla gulrøtter, det er en helt ny sort (for meg i hvert fall) og da ble suppa lilla. Det var faktisk både fantastisk, litt humor og litt skrekk - og passer egentlig godt til å pynte opp denne lille omtalen. 
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…