Gå til hovedinnhold

Oda Holm : The tale of a peculiar lady - Lydfilm, 38 minutter


For noen uker siden fikk jeg en henvendelse fra Oda Holm. Hun lurte på om jeg husket henne, og om jeg kunne tenkte meg å høre en lydfortelling hun hadde laget. Selvfølgelig husket jeg Oda – hun var elev på Alta videregående for noen år siden, og hun var ofte innom biblioteket. I tillegg har hun bloggen Pjuskepenn, en blogg jeg har fulgt i mange år. Så ja, jeg ville gjerne høre lydfortellingen hun har laget.

Men hva er nå en lydfortelling lurte jeg veldig på? Inni meg altså, for det var nesten for flaut å spørre om.  Men så måtte jeg likevel spørre hva en lydfortelling var, og man kan også kalle det for en lydvisualisering eller en lydfilm. Lydfilm passet veldig godt syns jeg, og Oda har laget en skikkelig god lydfilm, for jeg har sett hele boka for meg mens jeg hørte fortellingen.

Oda har gått på musikkdesignlinja ved Norges Kreative Fagskole. Hun har skrevet teksten og hun har vært lyddesigner. Han som leser heter Alex Watkins og innspillingen er på 38 minutter.

Teksten er på engelsk og her er litt om hva fortellingen handler om:

Det knitrer i peisen, en klokke tikker og en mann forteller at han liker å betrakte andre mennesker. Han liker å være oppe om natten, han ser ut gjennom vinduet og betrakter andre mennesker. Han slurper kaffe eller te, og åpner døra ut mot gata og viser oss hva han prater om. Vi hører trafikk, stemmer, hunder, lyder fra gata og sleping av søppelsekker. Litt skummelt egentlig, og så skjønner vi at det er vinter og noen dager før jul. Det er noen som har flyttet inn i den tomme leiligheten ovenfor fortelleren, og når denne viser seg blir historien en blanding av fantasy og skrekk og litt humor. Musikken og lydene utfylte hverandre - og det var underholdende og godt laga.Og fordi jeg ikke har noe bilder som kan illustrere denne lydfilmen kan det jo passe å vise et bilde av min rosa/lilla fiskesuppe. Jeg brukte lilla gulrøtter, det er en helt ny sort (for meg i hvert fall) og da ble suppa lilla. Det var faktisk både fantastisk, litt humor og litt skrekk - og passer egentlig godt til å pynte opp denne lille omtalen. 
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…