Gå til hovedinnhold

Bøkene jeg snakket om på Loppa folkebibliotek 21. november


Denne fant jeg på Coopen i Øksfjord :-)

Stor stas å være reisende i litteraturformidling! I går var jeg invitert til Loppa folkebibliotek for å spre litt leseglede, og jeg hadde funnet 12 knallgode bøker jeg kunne snakke om. Det er 12 mil fra Alta til Øksfjord (som er kommunesenteret i Loppa kommune) og jeg følte meg virkelig som reisende i litteratur da jeg pakket ryggsekken for et tur til kysten. Biblioteksjefen i kommunen tok imot meg med rykende fersk fiskesuppe servert hjemme hos henne, og hele Øksfjordbesøket var en flott opplevelse. Her er bøkene jeg snakket om:

Siri Pettersen : Odinsbarn

Om Hirka den haleløse og hennes kamp – anbefales til voksne og  ungdommer.

Katja Kettu : Jordmora

Om Villøye som forelsker seg i den tyske offiserern Johannes. Finland og Norge under andre verdenskrig. Krevende bok – men vel verd strevet – for voksne.

Kathrine Aspaas : Raushetens tid

En sakprosabok – lettlest sådan, som oppmuntrer til deling av kunnskap og gode opplevelser – om raushet mot andre, og gir legitimitet til å gjøre feil, så lenge man ikke skader andre.
En god filosofi – syns jeg.

Kim Leine : Profetene i Evighetsfjorden

Om den norske presten som ikke er så sikker på det der med Gud, men som likevel reiser til Grønland for å omvende hedningene. Mye lus og dårlig lukt her.

Alyson Richman : Hele livet på en dag

New York og Praha. To mennesker møtes etter 60 år. En sterk kjærlighetshistorie og en historie om Europa og Praha under andre verdenskrig.

Adam Johnsen : Barnehjemsbestyrerens sønn

Nord-Korea. Om fattigdom, undertrykkelse og bytting av identitet. Om å stjele mennesker på en strand i Japan, om å måtte følge strømmen.

Vanessa Diffenbaugh : Blomstenes hemmelige språk

Sterk bok om ei 18 år gammel jente som har bodd på uttallige fosterhjem. Klissete forside, men ikke tro på den, dette er en god bok – og en litterær opplevelse.

Stein P.Aasheim : Finnmarksvidda

Tre historikere og en eventyrer har tråkket tre turer over Finnmarksvidda. Resultatet er en praktbok – rett og slett.

Endre Lund Eriksen :Den sommeren pappa ble homo

Om Arvidsjaur – ja han ble laga der, og Indiane som blir venner, og får et felles prosjekt som er å prøve å hindre at Arvidsjaurs pappa blir homo – for Indiane trenger ikke 3 fedre, og Arvidsjaur er vant til at faren liker damer. Men kan de lykkes? Fra 10 år og gjerne for voksne.

John Green : Faen ta skjebnen

Om 16 år gamle Hazel og hennes fandenivolske innstillig til livet og døden og alt det der. Kåret til Time Magazines beste bok i 2012 – og det skjønner jeg godt. Les og les og les! – For ungdommer og voksne

Britt Karin Larsen :Det vokser et tre i Mostamägg

Om skogfinnene som bodde i grenselandet mellom Sverige og Norge på 1800- tallet. Jeg snakker om bok 4, bok fem er kommet allerede, og hun skriver allerede på bok 6. Det er litt trist det her også, men det er samtidig fint. – nært til natur og kjente situasjoner.

Kamila Shamsie : Brente skygger

Fantastisk lese og lytteopplevelse. Jeg hørte denne som lydbok. Manglet ord da jeg skulle beskrive den for to år siden, og jeg har ikke funnet dem enda J Jo da, det handler om Nagasaki, om Dehli, om New York og å reise i verden og være tro, om kjærlighet og om savn.


Fantastisk fiskesuppe med dillsmak - det luktet så godt og smakte så godt at jeg glemte å ta bilde av selve suppa, så bildebeviset må være tom tallerken. 




Kommentarer

  1. Jeg takker for tips, og velger meg "Raushetens tid" i første omgang ;o)
    Gjør helga til noe fint!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk takk og jeg gleder meg masse til helga. Håper du får en fin helg, du også :-)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på