Gå til hovedinnhold

Arne Garvang : Ingen kjenner dagen før solen går ned - Lettlest

Arne Garvang spilte i Tramteateret. Mer informasjon finnes på hjemmesiden hans HER.

Tja....

Dette er en lettlest bok for voksne. 72 sider, og noen av sidene har bare bilde. Det handler om  Kari som er arbeidsledig arkitekt. Hun kjeder seg veldig. En formiddag går hun inn på en typisk brun kafe. Der blir hun vitne til flere episoder. Det er forsøk på salg av hasj, det er typisk utagering og det er Kari som går imellom og redder både ansikter og inventar. Så får Kari et tilbud. Hun har vist seg snartenkt og passer godt til et oppdrag som kan gi henne masse penger.

Hva syns jeg: Dette blir veldig tja og ja - rett og slett fordi jeg ikke er så fortrolig med sjangeren lettlest. Akkurat denne boken her (som det tross alt handler om) har jeg brukt noen dager på å lese. Den fanget meg ikke. Men det betyr ikke at det er dårlig, mest sannsynlig er det bedre enn mye annet som kommer i "lettlest innpakning".
Jeg har bestemt meg for å lese mer lettlest litteratur, og om noen måneder kan jeg sikkert være mye mer påståelig, men akkurat nå er min mening at dette er midt på treet!

Kommentarer

 1. Fint at du påtar deg den jobben. Lettlestsjangeren er veldig problematisk, ikke minst lettlestbøker for ungdom og voksne. Garvang har heller aldri imponert meg, bortsett fra ungdomsromanen Ensomme stjerner som slettes ikke var så verst

  SvarSlett
 2. Liten erfaring med denne sjangeren jeg også - men likte Mor Betaler (Vigdis) - selv om den mer var som et langt dikt enn kort roman.

  Vekevis var ok, og det er de 2 eneste jeg har prøvd.

  Godt Nyttår!

  SvarSlett
 3. Eli: Er enig med deg i at lettlestsjangeren er problematisk, og det er veldig vanskelig å finne gode bøker. Vi har jo mange lettleste bøker på biblioteket, men jeg har jo ikke lest dem, så jeg vet jo ikke hvem jeg skal pushe dem på - men nå skal det bli andre boller!

  Ingalill: Vekesvis står og venter på meg her i stua - blir nok lest en av dagene. Mor betaler har jeg lest en gang før, skal lese den på nytt (Vigdis kommer til Alta på nyåret - har jeg sagt det før?)

  SvarSlett
 4. Keep on the good work! Jeg skal nok følge med!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…