Gå til hovedinnhold

Ken Follett : Kjempenes fall : Cappelen Damm, 921 sider



Europas historie i skjønnlitterær form 

- Publisert i Altaposten 15. desember 2010

Dette er første bok i en planlagt trilogi der vi skal følge familier fra Russland, Wales, England, Tyskland og USA gjennom hele det 20 århundre.

Fortellingen begynner i kullgruvene i Aberowen i Sør-Wales 22. juni 1911, samme dag som kong George V blir kronet i Westminster Abbey i London. Tretten år gamle Billy Williams skal følge i sin fars og hans fars fotspor og begynne arbeidslivet sitt som læregutt i kullgruva. Det er hardt arbeid flere hundre meter under jorda, og alvorlige ulykker er ikke uvanlig.

Jarl Fitzherbert, heretter bare kalt Fitz eier jorda og kullgruvene. Han lever i sus og dus på godset sitt sammen med sin kone, den russiske fyrstinne Bea.  Billy og Fitz skal begge måtte gjennomgå store prøvelser i perioden fra 1911- 1924. Da har Europa vært gjennom en verdenskrig, og forfatteren har samvittighetsfullt og detaljert, for detaljert vil nok noen si, geleidet leseren gjennom blant annet politiske møter og fagforeningsarbeid, kvinners stemmerett og likelønn for likt arbeid, Lenins vei til makten i Russland og Woodrow Wilsons kamp for verdensfred.

Persongalleriet er stort men likevel svært oversiktlig. Ken Follett skriver i etterordet at en rekke historiske personer opptrer i boken og han har en regel han følger når han har med med skikkelser fra virkeligheten: “Enten har dette skjedd, eller så kunne det ha skjedd”. Dette gjør at deler av fortellingen blir historisk interessant, som for eksempel når den oppdiktede, men sentrale Walter von Ulrich hjelper Lenin tilbake til Russland etter mange år i eksil.

Selv om historien er godt skrevet, og spennende med mange mennesker jeg etter hvert blir kjent med, og glad i, må jeg få med at klisjeene er hjertelig tilstede og noen ganger blir det for drøyt. Her er det samleiebeskrivelser som er så banale at ikke engang Margit Sandemo kunne ha gjort det bedre, og hva med denne beskrivelsen av et drap:

Han følte et gys av barsk tilfredshet da den tunge kroppen plasket ned i en søledam”. 

Men skitt au! Noen klisjeer og dårlige sexscener tåler man. Dette er likevel veldig god underholdning og ikke minst lærerikt. Jeg gleder meg til å møte Billy og Fitz igjen, og se hvordan de forandrer seg i takt med forandringen verden gjennomgikk forrige århundre.

Terningkast 5


Kommentarer

  1. - barsk tilfredshet - er det en vanlig følelse etter drap ? -)

    Må vel lese denne også etterhvert!

    SvarSlett
  2. Denne mursteinen av den bok kommer jeg til å hoppe over, til tross for din gode anmeldelse. Sideantallet skremmer meg litt...

    :-)

    SvarSlett
  3. Bokdama : Ja, det var det du sa, men du var enda mer positiv ;.)
    Ingalill: Yepp det må du!
    Groskro: Takk, og ja, den var litt lang!

    SvarSlett
  4. Ha ha! Denne har jeg lyst til å lese egentlig. Har lest om den flere steder.

    SvarSlett
  5. Herlig omtale :-) Fikk både lyst og ikke lyst til å lese den. Lengden skremmer meg ikke, men det gjør de klisjeene du viser til. Men kanskje jeg bare har godt av å lese en bok med noen barske mannfolk som kverker med vellyst...
    God omtale. Terningkast 5 ;-)

    SvarSlett
  6. Jeg elsket Stormens tid, som heller ikke var heeelt fri for klassiske klisjeer og har vel egentlig litt lyst til å lese denne også, kjenner jeg.

    SvarSlett
  7. knirk: Den er jo virkelig lesbar :-), så det er bare å hive seg rundt!
    Ståle: Tusen takk for en 5er, det kjentes bra!
    mbfjord:Det er noe med klisjeer, noen ganger gjør det ikke så mye, men det må ikke bli for mye - i Kjempenes fall er vi egentlig litt på grensa noen ganger, men boka er jo god likevel!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.