Gå til hovedinnhold

Lisa Genova : Alltid Alice, Pax forlag

Utrolig trist

Enda en bok jeg ikke klarte å legge fra meg, og takk for at det er jul sånn at det ikke gjør noe at jeg ikke fikk sove før boka var ferdig lest ut på mårran!

Alice er en 49 år gammel professor i kognitiv terapi. Hun er gift og har tre voksne barn. Hun reiser mye, og er en anerkjent foredragsholder. Det meste går hennes vei helt til den dagen hun mister et ord under et foredrag. Hun finner ikke ordet igjen, og det er først når hun leser foredraget etterpå at hun husker ordet. Kanskje ikke så bekymringsverdig (håper jeg ihvertfall, jeg glemmer ord hele tiden). Men så, senere på dagen tar hun seg en joggetur, og på tur hjem, skjønner hun ikke hvor hun er. Hun kjenner ingen landemerker lenger, og hun blir livredd! Etter noen minutter i panisk uvisshet faller brikkene på plass, men noe er alvorlig feil. Hun begynner å glemme ansikter, og hun glemmer avtaler og reiser. Ganske snart får hun diagnosen tidlig Alzheimer. Da er hun 50 år. Og det må være en fryktelig beskjed å få - og det er så utrolig fint beskrevet.

Vi følger Alice og familien i hele perioden fra hun er sånn passelig frisk, og til hun er 100 % hjelpetrengende og ikke kjenner sine barn eller sin mann. Det er en flott bok, skrevet av en biopsykolog som har god kjenneskap til Alzheimer.

Da jeg sto opp (sovnet utslitt etter å ha lest hele boka i et strekk) følte jeg meg helt utafor. Det var så utrolig skummelt å tenke på det jeg hadde lest om natta, mye skumlere enn krimbøker, for dette kan jo skje. Nå er det 500 000 mennesker i USA med diagnosen tidlig Alzheimer, det vi si; diagnose før 60 år, og for noen debuterer sykdommen allerede i 30 årene.

Mange andre bloggere har lest boka - les gjerne disse omtalene også!

Books for keeps
Stines notater
Jeg leser
Livs bonus side
Vibekes Bokkasse
Ord om annet
Beatelill
Anitas blogg
Groskro

Omtalene er ikke alfabetisk, men plassert etter rekkefølgen de kom i Googlesøket mitt!

Kommentarer

 1. Kjempe-enig med deg! Boka er veldig bra, skummel og trist. Jeg leste den i høst i Spania, og jeg hadde også problemer med å legge den fra meg.

  Ga den bort i julegave til min søster, og hun ble også helt oppslukt av historien - hun syntes det var moro å få en bok hun ikke hadde hørt noe særlig om, men som var så bra.

  Gro :-)

  SvarSlett
 2. Jeg har for lengst kjøpt denne boka og har den liggende på vent. Veldig god anmeldelse, Solgunn! Tror jeg må grave denne boka frem nokså snart!

  SvarSlett
 3. Den er fantastisk bra! Jeg har skrevet om den på bloggen min jeg også, men jeg klarer ikke å lage link til innlegget....

  SvarSlett
 4. Dette var en av mine favorittbøker i fjor, veldig god bok! Skjønner godt at du ble liggende hele natta og lese.

  SvarSlett
 5. Denne skal jeg helt klart lese i løpet av 2011. Jeg ønsket meg den til jul, men siden julenissen ikke får med seg alt så får jeg se om ikke Amazon kan hjelpe meg.

  Godt nyttår!

  SvarSlett
 6. Groskro og Anita: Nå har jeg lagt til deres bloggposter også! Må prøve å få med alle, spesielt når det er så mange som har lest den!
  Rose-Marie: Tusen takk, og gled deg til lesinga, boka tar bare tak i deg og vil ikke slippe!
  Beatelill: Skjønner godt at det ble en favorittok!
  mbfjord: Ja, kommer ikke julenissen så får man ordne sjøl!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…