Gå til hovedinnhold

Belinda Starling : Bokbindersken : Cappelen Damm, 463 sider


Historisk roman fra London

Jeg er glad i historiske romaner, og etter å ha lest flere gode omtaler av denne boka bestemte jeg meg for å lese den. Handlingen utspiller seg i London og året er 1859. Hovedpersonen er Dora Damages.  Hun er gift med den mye eldre og veldig syke Peter Damages. Peter er bokbinder og eier et eget bokbinderi. Han er flink, men ganske kjedelig i designet sitt, og den siste tiden har han mistet mange kunder.
Dora og Peter har en datter, fem år gamle Lucinda, som lider av fallesyke, eller epilepsi som vi i dag kjenner det som. Dora er livredd for at noen skal oppdage at datteren har epilepsi, for da kan hun havne på asyl. Familien bor trangt, og i et område av London som ikke akkurat hører til høystatusområdet. Ganske tidlig i boka blir det klart at Peter er uhelbredelig syk, og for at ikke familien skal havne i rennesteinen må Dora ta over binderiet. Det er uhørt at kvinner tar på seg et slikt arbeid, og fagforeningene arbeidet hardt mot slike påfunn. Men Dora måtte ta på seg jobben, og hun hadde styrken til å gjennomføre det.

Tilfeldigheter førte til at Dora begynte å binde inn bøker for en spesiell herreklubb i London. Herreklubben hadde medlemmer fra de høyeste sosiale lag, og bøkene de leste var for spesielt interesserte - som oftest bøker som ikke var lovlig å trykke. Blant annet pornografiske bøker. Straffen for de involverte var alvorlig, og det var med stor risiko Dora utførte arbeidet.

Mange forskjellige elementer gjør denne boka god. Det historiske er bra beskrevet. Personskildringene er veldig tydelig, kanskje litt vel karikerte til tider. Det er også spenning og dramatikk, selv om det som trekker ned er lengden på boka. Å kutte hundre sider ville ha vært en fordel.

Til tider var dette en veldig spennende og interessant bok. London på slutten av 1800- tallet må ha fortont seg dyster og mørk for de ubemidlede, og det har forfatteren fått frem på en glimrende måte. Det er som om jeg kjenner den råe luften og den kalde gufsen.

Dette ble Berlinda Starlings første og eneste bok. Forfatteren døde som følge av komplikasjoner etter en operasjon kun dager etter at hun var ferdig med manuskriptet. Hun ble bare 34 år.

Her er lenker til andre bloggere som har skrevet om denne boka:


Kommentarer

 1. Jeg liker omslaget
  og har stått og sett på den flere ganger på bibl., ender alltid opp med å sette den tilbake med en tanke om - senere.

  Du beskriver den akkurat som jeg trodde den kanskje var men akkurat nå har jeg ikke tid - senere!

  Akkurat nå, er jeg tvangspålagt og lese fra alle stablene i huset. Siste krampetrekning.

  SvarSlett
 2. Denne har jeg skikkelig lyst til å lese (på engelsk), så jeg hopper elegant over anmeldelsen for denne gang (jeg er sær sånn). Men for et NYDELIG omslagsdesign!

  SvarSlett
 3. Enig med dere om at omslaget er nydelig!

  SvarSlett
 4. Jeg har også flere ganger stått og holdt i denne boka, men har nølt med å ta den med meg. Hvis jeg får veldig god tid en gang eller kommer over boka i forbindelse med et boksalg, kan det tenkes at jeg slår til og leser den. Men mellom linjene på omtalen din leser jeg at den kanskje ikke bør komme høyt opp på prioriteringslisten akkurat nå. Ellers er jeg enig: omslaget er veldig bra!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …