Gå til hovedinnhold

Kathrine Nedrejord : Det Sara skjuler : Aschehoug : 160 sider


Publisert i Altaposten 21. oktober 2019 Når det mørkner 

Kathrine Nedrejord er født i 1987. Hun vokste opp i Kjøllefjord, men har i de siste årene bodd i Paris. Hun debuterte i 2010 og har gitt ut en rekke bøker. I fjor fikk hun Havmannprisen for romanen Forvandlinga. I disse dager er hun på biblioteksturné i Finnmark der hun skal snakke om sitt forfatterskap. Det Sara skjuler er Nedrejords tredje ungdomsbok med handling fra Finnmark, og i denne boka er det i Karasjok historien utspilles. 

Det er Lajla og Sara som er hovedpersonene, og Laila har fortellerstemmen. Jentene går første året på videregående skole, og de har vært venner lenge, til tross for at de er svært forskjellige. Sara er lita og mørk, Lajla høy og lys, Sara stille og mutt, Lajla smilende og åpen. Men de har felles kulturell bakgrunn. Mødrene deres er av flyttsameslekt, og fedrene tilhører de fastboende.  Dette har ført til at jentene faller på yttersiden begge grupperingene. 

Lajla er flink å spille fotball, så god at hun blir tatt ut til landslagssamling i sin klasse. Sara har sin styrke i skolefag, hun får som oftest den høyeste karakteren og drømmen er å bli lege. Sara sin drøm ser ut til å knuses i tusen biter etter en fatal fredagskveld. Hun vil ikke fortelle hva som skjedde. Men hun er forandret. Noen har skadet henne. Er det voldtekt? Hvem har gjort det? Hvorfor forteller hun ikke? Hvorfor er hun så sint, så amper og så forandret? Lajla blir fortvilt, hun føler at hun mister venninnen, og hun vil vite hvem som har skadet Sara.

«Det er ikke mer enn litt over en måned sia det forferdelige skjedde.
Det kjennes som det har gått et år.
Så seig har tida vært.
Det må ha vært Sara som fikk tida til å gå før.
Tida med Sara. Latterkrampene, tingene vi gjorde, som ikke var så spesielle, bare vanlige. Det er det vanlige som har forsvunnet. Det er den vanlige Sara som er borte. Sjøl når hun prøver å være som før, prøver å spøke, tulle, late som ingenting, så er ikke øynene hennes med, og da blir jeg mer trist enn glad av det.» 

Han skal ikke slippe unna 

Etter en tid forteller Sara at hun er voldtatt. Men hun vil ikke fortelle hvem som har gjort det. Lajla bestemmer seg for å etterforske alle hun mener er mistenkt. I hustrige høstdager trasker eller sykler hun gjennom et øde Karasjok, fra hus til hus for å konfrontere den ene gutten etter den andre. Hvem har sett noe? Hvem har hørt noe? Hvem vet noe? Men Sara ønsker ikke Lajlas innblanding. For den som skadet Sara har også truet henne. Jeg dreper deg hvis du sier noe var beskjeden hun fikk fra ham. Og derfor tier Sara. 

Ungdomsbøker har ofte veldig markerte forskjeller som er med på å lage konfliktene i boka, og i denne boka blir kontrastene veldig tydelige. Det er mørkt og lyst, det er før og etter og det er de andre og oss. Dessverre er hovedtemaet, voldtekt, evig aktuelt, og boka er med på å rette fokus på seksuelle overgrep og hva som skjer både med de som blir direkte rammet og menneskene rundt. 

Boka er spennende på flere nivå, og det gjør at det blir vanskelig å legge den fra seg. Hvem var det som voldtok Sara, og kommer Lajla til å utsette seg selv for fare i jakten på ham? 

Språket er enkelt med mye bruk av dialog, og dialogene er like troverdige som handlingen i boka. Forfatteren viser at hun kjenner samiske forhold, noe hun blant annet viser med dialogen om politibetjenten og eventuelle slektskap med mistenkte. 

Jeg håper Kathrine Nedrejord fortsetter å skrive gode ungdomsbøker, og at hun fortsetter å gi oss bøker med handling fra Finnmark.

Terningkast 5 

Kommentarer

  1. Jeg ble veldig, veldig imponert over denne ungdomsromanen.

    Det beste av alt syns jeg var skildringen av hvordan Lajlas store drøm kommer helt i skyggen av fortvilelsen over å miste venninna.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Sååååå mange lydbøker - Del 2

I den første delen av dette oppsummeringsprosjektet skrev jeg om åtte lydbøker, så for balansens skyld, blir det like mange i dette innlegget.

The Water Cure av Sophie Mackintosh, lydboka er på 7 timer og 10 minutter og handler om tre søstre som bor på en øde øy sammen med sine foreldre. Jentene er hjernevasket til å tro at resten av verden er vond. En dag forsvinner faren, og tre menn dukker opp. Er de der for å hjelpe, eller har de vonde hensikter? The Water Cure er spennende og litt overraskende - så den anbefales!

The Rules of Magic av Alice Hoffman, lydboka er på 11 timer. Alice Hoffman er en av de forfatterne jeg alltid er spent på, og jeg liker det aller meste av det hun skriver, og jeg likte denne boka også. Dette er en løs oppfølger til Magi i praksis, og det vil si at du gjerne kan lese denne, selv om du ikka har lest den første. Men uansett, det handler om tre søsken som plutselig skjønner at de har evner andre ikke har - og at de reglene de har satt for seg selv, og andre h…

Venus - Norske kvinner sett nedenfra av Frida Kahlisto og Eva Mohn

Intimkirurgi – unødvendig og ødeleggende
De siste årene har det stadig dukket opp nye kirurgiske trender som særlig kvinner kaster seg over. Kroppen du er født med er ikke god nok, og dermed skal det fylles på i lepper, i pupper og i rumper, og det skal suges vekk fra mage, hals, armer og lår. Rumpehull skal blekes, og nå tror mange unge jenter at det er noe feil med underlivet - de tror at de ser feil ut. Men det finnes ikke noe fasit på hvordan et underliv skal se ut, og hvis fasiten til disse jentene er retusjerte og opererte pornoskuespillere så er det veldig trist.
For dere som så første episode av Innafor med Emma Clarie Gabrielsen er temaet kjent, men for dere som ikke har sett episoden så ligger den ute på NRK sine nettsider. Episoden handler om intimkirurgi, og Emma har sett at mange veldig unge norske jenter ønsker å operere de indre kjønnsleppene sine. Hun bestiller time hos en intimkirurg for å få en vurdering om hun selv burde ta en slik operasjon, en tanke som da hun begyn…