Anders Bortne : Ismannen, Tiden, 213 sider
Marius i midten - Publisert i Altaposten 24. oktober 2011

Tittelen fascinerte meg. Kanskje fordi isbading er blitt en trend blant mine venninner. De møtes en dag i uken og springer på havet, sommer som vinter. Jeg tenker at de er litt sprø. Men har jeg litt lyst selv også, men så tør jeg ikke? Tja, nok om det. Anders Bortne har gitt ut to bøker før, en roman og en novellesamling, men dette var mitt første møte med forfatteren.

Det er tolv år gamle Marius som er fortellerstemmen. Han bor i Drammen sammen med moren og faren og familien sliter fælt. Moren er nettopp kommet hjem etter en kreftoperasjon. Hun har kreft i hjernen og på grunn av stråleskader går hun  alltid med tørkle over hodet. Moren er sterk og tøff,  og jobber og styrer og steller hjemme. Faren er Ismannen. Han er selvsentrert og fremstår som ganske syk. Hvilken psykisk diagnose han har skal jeg ikke begi meg ut på å gjette, men noe må det være. Ismannen har verdensrekorden i isbading og verdensrekorden i nakenkuldeløp (satt i Karasjok), og hans identitet ligger i at han har evner andre ikke har, han tåler ekstrem kulde og det finnes bare en Ismann i hele verden.

Marius forguder faren, og er stolt av ham. Moren har forgudet mannen sin en gang i tiden, men etter at hun ble syk er hverdagene blitt mer verdifulle for henne Det eneste hun egentlig ønsker nå er å ha det slik alle andre har det. Marius står midt i mellom foreldrene. Når faren skal ut på nye rekordforsøk eller på show klarer ikke moren å bli med, ikke på grunn av kreften, men fordi hun ser at han er som en utgått sirkusgjenstand. Hun sender sønnen i sitt sted, og hun trygler ham om å passe på faren. Vanlige gutter på tolv år skal ikke måtte passe på faren sin, men Marius er ikke vanlig. Han er liten av vekst, har ingen venner og er så skoleflink at han i mange sammenhenger ville fått betegnelsen nerd.

Virkelige hendelser og mennesker blir vevd inn i fortellingen og det gjør at vår historie blir mer virkelig. Mange husker kanskje ulykken med Anna Bågenholm, legen fra universitetssykehuset i Tromsø som våren 1999 satt fast i en bekk, og fordi hun var så nedkjølt - kroppstemperaturen var bare 13.7 grader da hun kom til sykehuset, overlevde hun. Denne historien er en av Ismannens  favorittfortellinger.

Spenningen og nerven ligger på flere plan. Familien fungerer ikke, og Marius har det ikke lett. Samtidig skal Ismannen gjøre et umenneskelig stunt, han vil sette verdensrekord i isbading på Austfonna på Svalbard, men har han fysikk og psyke til å gjennomføre det?

Jeg slukte boka og kan  konkludere med at den var lettlest, spennende og veldig godt skrevet.

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Denne tror jeg at jeg må lese! Jeg har lest Bortnes novellesamling "Natt'a der oppe, natt'a der nede", og den likte jeg godt!

    SvarSlett
  2. Jeg ble ihvertfall begeistra, men har ikke tid nå å lese "gamle" bøker - får ta det etterhvert, men da vil Bortnes bøker være prioritert.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvis jeg hadde hatt tid - bøker for voksne jeg har lest i høst

10 knallgode ungdomsbøker fra de siste 10 årene

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus