Harry Mathews : Landlig kokekunst fra det sentrale Frankrike: Stek av utbenet, rullet, fylt lammebog (farce double) : Flammesingel nr. 111 - 26 sider


Uunnværlig for deg som vil lage en perfekt farce double 

Kanskje du ikke kjenner til den franske spesialiteten farce double? Det gjorde ikke jeg heller før jeg leste denne miniutgaven av en kokebok. Farce double er en rett som helst bør lages av en hel landsby, der klagende gutter, gjetere, gamle kvinner, munker, slaktere og bønder har stor betydning.Jeg gir her noen eksempler:

- Lammebogen må kjøpes hos slaketer, og den må vies spesiell oppmerksomhet.

-Skinnet må holdes inntakt, hvis ikke rynker kjøttet seg.

- Marinaden består av 2 liter hvitvin, 2 liter olivenolje, en rekke håndfuller med ulike krydder, som helst gjeterne bør ha sanket inn når de kom ned fra fjellet om høsten. Har du glemt å be gjeterne dine om dette, må du improvisere!

-Og har du ikke et trau som dekker lammet helt må du bruke badekaret. Der skal lammet ligge i 6 dager før du fyller det med fiskeboller som du har laget av en fisk som bare finnes i Frankrike, men du kan hvis du er virkelig dyktig bruke abbor - men da er det enormt viktig at fisken ikke er fanget mer enn 36 timer før. Så kommer masse dill og dall og alt skulle egentlig vært gjort før - men spiller det noen rolle når du sikkert ikke kan lage denne retten fordi du nok ikke har en spesialutgravd kjeller? Altså en kjeller som er laget spesielt for å lagre den tykkeste fløten som du bare får tak i hvis du selv eier kua og har gitt den kjærlighet og urter og stelt den etter alle kunstens regler? Nei -skjønte jeg det ikke  - DU kan ikke lage farce double!

Egentlig er dette en bok som MÅ leses. Den er fornøyelig, og underfundig. Her kommer et eksempel fra når fiskefyllet skal på plass i lammet:

"Selv de fingerferdige og fingerbøllutrustede kvinnene i La Tour Lambert har vansker med dette. I sitt flombelyste hjørne av festgrotten sitter de omgitt av et anselig kor av klagende gutter, hvis eneste oppgave er å forvanske kvinnenes forøk på å nå en tilstand av absolutt og vedvarende konsentrasjon. Selv om mirakelet alltid inntreffer, er det ikke desto mindre et mirakel."

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvis jeg hadde hatt tid - bøker for voksne jeg har lest i høst

10 knallgode ungdomsbøker fra de siste 10 årene

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus