Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021


Pikene med nålestikkene  

 

 Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen. Ronja bor sammen med den 16 år gamle storesøsteren Melissa og den alkoholiserte faren. Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på puben Stargate på Grønland.  Jentene spiser Havrefras med melk til de fleste måltidene, og det er Melissa som ringer til farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på. Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster Melissa har gitt opp håpet.  

 

Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på institusjon en sommer mens faren var på rusbehandling. Da savnet Ronja faren sin så mye at det kjentes ut som om hun hadde lungebetennelse. Melissa, eller Melis, eller Militisia, er en fighter. Slik beskriver skolens vaktmester Melissa 

 

« - Søstra di, pleide vaktmesteren å si. Henne glemmer jeg ikke så lett. Hun regjerte liksom skolegården helt alene. 

-Militsia, ja, pleide vaktmesteren å si. Henne ville jeg hatt med meg i krigen.»   

 

Faren får seg jobb som juletreselger, men klarer bare å holde på jobben en kort tid, men likevel lenge nok til at han får tatt ut forskudd som han bruker på litt mat og mye alkoholDa går Melissa til Eriksen,  sjefen for juletresalget og spør om å få overta farens jobb. Hun må tigge om jobben, lønna er dårlig og hun må jobbe både før og etter skoletid. Det fører til at Ronja nå blir alene, enten helt alene i leiligheta, eller sammen med farens drikkekompiser. Så Ronja går til storesøstera, og prøver å hjelpe til så godt hun kan med å tjene penger til familienMen Eriksen vil ikke ha noe av at Ronja sitter inne på brakka og varmer seg, eller står ute og hanker inn ekstra kunder. Eriksen jager Ronja vekk, og gir streng beskjed om at Melissa mister jobben hvis Ronja ikke holder seg unna.  

 

 Stargate er en klassisk julefortelling som blant annet henter inspirasjon fra Piken med svovelstikkene av H.C Andersen,  A Christmas Carol av Charles Dickens og Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. I denne fortellingen blir det pikene med barnålestikkene, den slemme og grådige juletresjefen kan minne om Ebenezer Scrooge og bestefaren som Jonatan fra Brødrene Løvehjerte treffer i Nangijala møter sin likemann i gamle Aronsen. Scenen den Ronja stør sand foran Aronsen er vakker og nesten for vond, men du må lese boka selv for å få med deg historien slik den utfolder seg en desember måned på Tøyen.  

 

Rishøy bruker et radikalt bokmål, med mange a-endinger og utpreget muntlig stil, noe som fungerer veldig godt. Fortellerstemmen til Ronja er troverdig, og omgivelsene og persongalleriet er slik Tøyen fremstår i dag, og dessverre er nok denne julefortellingen et godt bilde på hvor alene og redd mange barn føler seg i dagens samfunn.   

 

Stargate overgår alt jeg har lest i år og selv om boka er hjerteskjærende vond så har den så mange lag og så mange litterære kvaliteter at hvis du ikke er redd for sterke følelser, så må du bare lese den.  

 

Ingvild H. Rishøi har gitt ut tre novellesamlinger og to barnebøker tidligere. Hun har fått en rekke priser og utmerkelser, blant annet Brageprisen og Kritikerprisen.  

 

 

Terningkast 6  

Kommentarer

  1. For en flott omtale! Denne gleder jeg meg til, takk for advarsel om a-endinger det skurrer kraftig i mitt bergenske hode :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus

Hvis jeg hadde hatt tid - bøker for voksne jeg har lest i høst

Camilla Bogetun Johansen : Egen maske først : Cappelen Damm : 192 sider