Mark Haddon : Den merkelige hendelsen med hunden den natten : Pax, 255 siderYippi!

Dette var en fantastisk bok. Jeg leste den på 4 timer, og jeg pustet knapt.

Boken handler om Christopher. Han er 15 år og ifølge baksideteksten har han en mild form for autisme. Pål (min mann, som satte ny personlig rekord i hurtiglesning - hele boka på en kveld) mener at Christophers autisme ikke akkurat er mild. Pål burde vite det, han arbeider med autister hver dag. Men  uansett, tilbake til Christoper. Han bor sammen med faren sin, moren er død. Historien starter når Christopher finner Mrs. Shears hund død. Det er ikke en naturlig død den stakkars hunden er blitt utsatt for, nei, den er stukket ihjel med en høygaffel. Christopher blir forferdet over synet,  men han klarer ikke å forklare politimannen som kommer til stede, hva som har skjedd. Politimannen tar tak i Christopher, og da klarer ikke den unge gutten å gjøre noe annet enn å slå til politimannen. Er det noe Christopher ikke klarer så er det fysisk kontakt! Christopher blir arrestert, for utøvelse av vold mot en politimann. Heldigvis varer det ikke lenge før heltepappaen ganske så irritert kommer og forlanger at gutten blir sluppet fri. Men så er det det der med den døde hunden. Hvem har gjort det? Christopher starter egen etterforskning, ikke det minste hjulpet av faren, som direkte misliker sønnens spillopper.

Boken er utrolig god! Har du ikke lest den må du gjøre det!

Merksnodige ting:

Ja, det må jo nevnes, for det er jo merksnodig, og sier kanskje noe om hvordan forlagene arbeider. Men det er nå slik at Christopher får vite at mammaen døde av et hjerteinfarkt, og ikke som baksideteksen forteller oss, slag. Er dette en detalj som er nødvendig å nevne? Tja, jeg vet ikke, men jeg velger nå å ta den med, for det er helt overtydelig for meg at den personen som har skrevet baksideteksten ikke har lest boka, og det er jo veeeeeldig dumt!

Jeg leste Noe til besvær av samme forfatter for noen år siden, og jeg var svært begeistret. Hvorfor jeg ikke plukket opp Den merkelige hendelsen med hunden den natten med en gang er veldig rart.

Kommentarer

 1. Jeg likte den også.
  Hørte lydboka på engelsk med gutteleser. God!

  - men den andre har jeg ikke lest, føflekker skremmer meg :-)

  SvarSlett
 2. Denne har jeg til gode i bokhylla. Nå ble jeg litt mer fristet til å ta fatt på den enn jeg har vært før.

  SvarSlett
 3. JA, dette er en genial bok! Bra du er kritisk til vaskeseddelen; den 'milde' autismen til Christopher er mer presist Aspergers syndrom, se f.eks god artikkel hos Wikipedia.

  SvarSlett
 4. Når du og Torbjørn nemner det, så stussa eg også på omtalen bak på boka. Dette med autisme og ikkje asberger, er også rart.

  Boka er svært godt skriven! Og ho er veldig lærerik også. Eg tenker for eksempel ofte på Cristopher, når eg skal forhalde meg til folk med denne diagnosa.

  SvarSlett
 5. Ingalill : Den andre er like god!

  Sesselja: Alltid til tjeneste for den gode litteratur :-)

  Torbjørn og Bai : Ja, man kan ihvertfall være litt kritisk til omtalene - merkelige greier.

  SvarSlett
 6. Tror det var sånn at forfatteren gikk imot at alle sa det var aspergers, også måtte omtalene, vaskeseddel osv, forandres til mild autisme.
  - tror det var på wiki jeg leste det. (for lat til å sjekke).

  SvarSlett
 7. Det er rart hvor ulikt vi opplever bøker. Bror min elsket den, jeg syns den var konstruert og litt søkt - men morsom.

  SvarSlett
 8. Denne boka fikk jeg til jul av Mettemor for flere år siden. Og jeg leste den ferdig 1.juledag - jeg likte den veldig godt!

  Også "Noe til besvær" har jeg lest, og så den syntes jeg var bra :-)

  SvarSlett
 9. Ingalill: Jeg sjekket norsk Wikipedia nå, sto bare at noen med autisme ikke trodde at han hadde tatt utgangspunkt i sitt arbeid med autister da han skrev denne boka. Men wikipedia er jo wikipedia, - har en ryggmargrefleks som sier at jeg ikke skal tro på det som står der, ihvertfall ikke før jeg opplysningene er bekreftet av en sikker kilde.

  Geir: Det er både rart og fint at vi opplever bøkene så forskjellige.

  Groskro: Hadden er karen sin det. Jeg ser at han har gitt ut mange bøker - flere blir sikkert oversatt til norsk, eller jeg håper nå det ihvertfall.

  SvarSlett
 10. Denne boka leste jeg for noen år siden, og jeg syntes den var fantastisk god, og veldig merkelig på en bra måte. Jeg leste også "A spot of bother" for 2 år siden, og likte den like godt selv om temaet var ganske annerledes.

  Men i "Den merkelige..." husker jeg spesielt godt når Christopher går seg vill og resonnerer seg frem til at hvis han går i ring lenge nok, og utvider ringen med et kvartal pr. runde, vil han etterhvert støte på huset sitt.

  SvarSlett
 11. Jeg likte også denne. Vel verd å få med seg!

  SvarSlett
 12. Flott anmeldelse, Solgunn. Denne boken har jeg virkelig lyst til å lese. Jeg kan også finne på å henge meg opp(og irritere meg over) slike detaljer som den du peker på her.

  I boken jeg akkurat leste var det enkelte feil mellom permene en av de var at de vekslet mellom å skrive Carla og Karla. Ingen stor feil men allikevel er det slikt som jeg finner utrolig irriterende.

  SvarSlett
 13. Jeg leste dem i motsatt rekkefølge enn deg, men, som deg, falt jeg for begge bøkene til Haddon. Jeg går å venter på at han skal skrive noe nytt, men så langt ser det dårlig ut. Haddon er uansett en av mine store favoritter =)

  SvarSlett
 14. Så morsomt at du trekker denne boka frem i lyset! Jeg har lest både denne og "Noe til besvær", og jeg elsket begge to. Men den som virkelig bergtok meg var "Den merkelige hendelsen med hunden den natten". Jeg ble så rørt av historien om denne gutten med Aspergers!

  Om du undrer deg over baksideteksten, så undrer jeg meg mange ganger over bokanmeldelser som profesjonelle anmeldere skriver. Det er faktisk ikke sjelden at de ikke engang får med seg korrekte navn på personene i bøkene, og jeg blir sittende og lure på om boka egentlig er lest, eller bare skummet i full fart? Tidspresset gjør det kanskje umulig å få tid til å gjøre en skikkelig jobb? Flere slike opplevelser har gjort at såkalt profesjonelle bokanmeldelser har blitt mindre og mindre interessante for meg, mens blogginnlegg derimot er mye mer spennende!

  Jeg synes for øvrig at hovedpersonens Aspergers er veldig realistisk fremstilt, selv om den selvsagt er litt krydret for at dette skulle bli en lesverdig roman. Litt kunstnerisk frihet må det være lov å ta seg!

  SvarSlett
 15. Mark Haddon har skrevet mange bøker, men bare Den merkelige hendelsen....og Noe til besvær som kan kalles voksenbøker. Ny barnebok 8-12 år kommer i norsk oversettelse i slutten av august ifølge Aschehoug.
  Den skal jeg lese!

  SvarSlett
 16. Jeg er ikke veldig glad i å lese barnebøker, så jeg tror nok jeg venter på neste voksenbok. Har han skrevet noen ungdomsbøker (annet enn "the curious incident" hvis man regner den som ungdomsbok), eller er det for det meste bøker for dem som er under 12?

  SvarSlett
 17. Baksideteksten på den norske utgaven var merkelig... Men jeg har lest den på engelsk, og slapp heldigvis norske merksnodigheter. ;)

  Veldig bra bok om en ung mann med Aspbergers. Ikke alle med Aspergers har en like sterk form for syndromet (som regnes for en mild form av autisme), men jeg synes det er utrolig godt beskrevet i boka.

  Tenkte jeg skulle lese flere bøker av forfatteren, må bare få tid. ;)

  SvarSlett
 18. Hei! Jeg har vært på jakt etter denne boken en stund nå, og den er fryktelig vanskelig å få tak i. Kunne du tenke deg å selge meg din?

  Mvh
  Lars

  SvarSlett
 19. Hei Lars! Jeg lånte boka på biblioteket. Men jeg har funnet et eksemplar til deg:
  http://www.antikvariat.net/get/search.cgi?id=vlkvpocahepi,1,0,0&qe=NYN424620.

  Eneste i Norge....ring og bestill :-)

  SvarSlett
 20. Ah, fantastisk! Tusen takk skal du ha. :)

  Ha en fin dag!


  Mvh Lars

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus

Hvis jeg hadde hatt tid - bøker for voksne jeg har lest i høst

Irene Larsen : Der det gror skierri : Orkana : 167 sider