Ann Helen Kolås Ingebrigtsen : Sinne : Samlaget : 203 siderSuperrealistisk roman om tenåringer i brytningstid 

Ann Helen Kolås Ingebritgsen jobber som norsklærer på en videregående skole. Hun debuterer med denne ungdomsromanen der tiendeklassingen Synne er hovedperson. Foreldrene er nylig skilt, og faren tenker hun bare på som «han hvis navn ikke skal nevnes». Hun ønsker seg en tidsvender og har ofte magiske referanser, der hovedpersonens begeistring for Harry Potter og hans omgivelser er tydelig. På en sjarmerende og naturlig del flettes elementer fra J.K. Rowlings univers inn i denne samtidsromanen, og det hele er utført meget godt. 

Barne- og ungdomslitteratur har alltid tatt opp alvorlige ting, barnelitteratur i oppdragerrollen,  mens ungdomslitteraturen ofte speiler problematiske forhold ungdommene møter. Sinne glir godt inn i denne tradisjonen, med en ung jente med utfordringer som hovedperson.  Synne har ADHD, og hun vil ikke ta medisin for det. Hun er rasende stort sett hele tiden, og eksploderer i klasserommet og hjemme, hun skjeller ut lærerne, andre elever og familien sin. Hun føler at hun er en belastning for alle. Heldigvis har hun bestevenninnen Torunn. Men så blir Synne og Johan, den nye gutten i klassen forelsket. Og så blir Torunn også forelsket i Johan, og i tillegg er skolens instagramdronning ute etter å slå de falske negleklørne i Torunn. Det blir typiske ungdomsfester med alt for mye alkohol, for mye aktivitet på soverommet der mobilkamera er med, og for mye deling av bilder. 

Det som skiller denne boka fra andre ungdomsbøker er fokuset på Synne og hennes forhold og tanker omkring diagnosen. ADHD er en omdiskutert diagnose, og noen foreldre og ungdommer ønsker seg denne diagnosen, fordi det utløser ressurser og hjelp i systemet, mens andre igjen syns en slik diagnose blir brukt for å dekke over andre problemer slik som f.eks traumer, overgrep eller andre utfordringer. Synne har brukt medisin mot ADHD før, og nå vil alle voksne rundt henne at hun skal begynne igjen, og etter en del påvirkning tar hun den første lille pillen. Beskrivelsene av hva som skjer med henne både fysisk og psykisk virker veldig troverdig

Jeg ble så revet med av denne historien at jeg måtte ha pauser for å klare å fordøye handlingen. Mobbing, utfrysing, usynliggjøring, latterliggjøring, er godt og realistisk beskrevet, ja, jeg ble nesten uvel av å lese om hvordan Synne hadde det. I bakgrunnen finnes voksne som vil vel men som glemmer å høre på hva ungdommen faktisk sier, og som ikke helt klarer å se hva som foregår. Helt realistisk og hverdagen for mange ungdommer.  Forfatteren har klart å tegne Synne så tydelig at jeg følte at jeg kjente henne, og selv om hun oppførte seg ganske dust i perioder, så var hun ungdom det var lett å bli glad i. 

Jeg har allerede skrevet anbefalingsliste til ungdomsskolelærere og fremhevet denne boka, og jeg gjør det gjerne offentlig også. Dette er en bok som har spenning, godt språk, troverdige karakterer, masse følelser og drama og den passer perfekt til målgruppa som er ungdom i alderen 12- 16 år. 

Terningkast 6 

Kommentarer

  1. Åh, dette var veldig kjekt å lese. Tusen takk! Så glad for at boka fall i smak. <3

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg