Gå til hovedinnhold

Nina Wähä : Testamente : Pax : 496 sider


Publisert i Altaposten 17. juni 



Tornedalens døtre og sønner

Hovedpersonen Annie bor i Stockholm, men hun er vokst opp i Tornedalen, helt nord i Finland på grensen til Sverige. En oppvekst som har satt sine tydelige spor i henne. Like før jul bestemmer Annie seg for å ta seg en tur hjem. Hun er gravid, men har ikke fortalt det til noen i familien. De er mange søsken, og de fleste bor hjemme eller i nærheten av gården foreldrene driver. Annie har en sterk intuisjon, og i det øyeblikket hun kommer inn på kjøkkenet til mamma Siri, skjønner hun at mye har forandret seg i huset siden hun forlot gården for noen år siden. Siri har sluttet å synge, og et mørke har tatt plass i den tynne kroppen, sterk og senete, etter 14 barnefødsler, der 12 skulle få vokse opp, mot mange odds skal det vise seg. Alle i familien får sine historier fortalt i løpet av romanen, samtidig som vi følger Annies liv gjennom noen måneder. 

Grusomme scener 

Det er blitt 21. desember 1981, og det er dagen etter at Annie er kommet hjem. Siri har fyrt opp i stampen som står ute på gårdsplassen og koker, og i badstua er det varmt. Nå skal gardiner og matter vaskes til jul. Noen av Annies småsøsken har blitt hentet av skolebussen, men de to minste guttene er ute og leker. I et ubevoktet øyeblikk klarer Onni å ramle opp i stampen med det kokende vannet. Det som skjer etterpå; morens reaksjon og farens totale mangel på empati og kjærlighet til sin 6 år gamle sønn er vanskelig å forstå. 

Testamente har mange likhetstrekk med Noe tapt og noe vunnet (2019) av Tara Westover. Begge bøkene opererer med en autoritær far som ikke evner å se sine barns behov, og i begge bøkene er det et religiøst bakteppe, selv om Pentti Toimi, faren i Testamente har brutt med sin læstadianske farsarv, og ikke et sekund tror på noen straffende gud. Men moren til Pentti døde da hun fødte ham, og stemora var strengt læstadiansk og hadde aldri sett en soldag i hele sitt liv. Det skulle arbeides og det skulle fødes barn, og noe glede var det ikke tid til. Det jordiske livet var en jammerdal. En slik oppvekst setter og sine spor. 

Nina Wähä henvender seg direkte til leseren, hun forklarer tidlig i teksten at hun må bruke mye tid på å sette historien, og ber leserne være tålmodig. I tillegg starter hun hvert kapittel med et resyme, der leseren får en smakebit på hva som blir å skje videre. Det blir et dødsfall i familien og noen mener at alt tyder på mord. Arvingene er uenige, og enkelte er mer lykkelig enn noen gang. 

Jeg bruker ofte å si at bøker på rundt 500 sider er alt for lange, men her ble det for lite. Når siste side var lest ville jeg vite mer om hvordan det gikk med familien. Siri, fjortenbarnsmoren fra Karelen som flyttet til Tornedalen med et livsmot og en kraft som overgår det meste annet, er en av personene jeg gjerne ville fulgt lengre. Men kanskje kommer det flere bøker om familien Toimi fra Tornedalen. Mottakelsen har vært god, Testamente fikk Sveriges Radios romanpris for 2020 og boka var nominert til den gjeveste litterære prisen i Sverige, Augustprisen i 2019.   

Nina Wähä (f.1979) er svensk, født og oppvokst i Stockholm, men hennes mor er oppvokst i Tornedalen og Wähä var hos bestemoren i lange perioder da hun var yngre, noe som forklarer forfatterens kunnskap og engasjement for dette området.
Terningkast 5 

Kommentarer

  1. Kjempeflott omtale Solgunn! Jeg har også lest, eller det vil si hørt, denne boken, og likte den veldig godt (ser at vi har trillet samme terningvalør)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tine! Jeg har vært inne på bloggen din for å se om jeg fant omtalen din av Testamente, men jeg klarte ikke å finne den. Hadde så lyst til å se hva du hadde trukket frem som bra - men jeg må kanskje lete mer :) Solgunn

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam