Gå til hovedinnhold

Marie Kvernmo : Møtet – Til dagen jeg dør : CalliidLágádus : 256 sider


Publisert i Altaposten 28. juni 2020 




   De vanskelige valgene 

 

Marie Kvernmo (f.1966) bor i Alta og er freelance vokalartist, skuespiller og forfatter. Hun debuterer med denne boka som er første bind i en planlagt romanserie der store deler av handlingen utspiller seg i et samisk miljø. 

 

Hovedpersonen er 37 år gamle Miriam. Hun er oppvokst i Troms og har samiske røtter, men fordi mora tok avstand fra alt som hadde med samisk kultur å gjøre rømte Miriam til Kautokeino og begynte på videregående skole der. I Kautokeino traff hun det hun trodde var sitt livs store kjærlighet. Han tilhørte en tradisjonell reindriftsfamilie, og Miriam var sikker på at fremtiden hennes var sikret da hun giftet seg med ham. Men nå, etter mange års ekteskap og flere felles barn har hun oppdaget at mannen har vært utro. Miriam er fortvilt, men mannen er like fornøyd. Han sitter med makten, både økonomisk og sosialt. 

 

Miriam er med i et stort samisk kor, med deltakere fra flere land og dette koret er invitert med på et 17 dagers internasjonalt fredsarrangement i Stockholm. Miriam hadde sagt nei takk til turen – hun hadde egentlig ikke tid, det var så mye arbeid å gjøre hjemme. Men etter å ha oppdaget mannens svik bestemmer hun seg for å bli med til den svenske hovedstaden.  

 

Kjærlighet i lufta? 

 

Artister fra hele verden samles på motellet på Skeppsholmen, og det er spesielt den tibetanske gruppen som går godt overens med den samiske gruppen, både kulturelt, spirituelt og sosialt. En av de tibetanske artistene er en ung kjekk mann som begynner å betrakte Miriam med mer varme og interesse enn det rent vennskapelige. Og Miriam havner i utfordrende situasjoner, for hva vil hun egentlig med livet sitt? Med en mann som er utro, en dårlig betalt jobb på baren på hotellet og to tenåringer hjemme som stadig oftere viser at de ikke bryr seg om henne kan hun kanskje bestemme seg for å utfordre skjebnen litt? 

 

Fortellingen har et godt driv, og Miriam er en tydelig tegnet hovedperson som er lett å tro på, og også ganske lett å bli glad i. Det er mye dialog her, og språket er muntlig, med tydelige innslag av dialekt. Her finnes en del ord og vendinger som er naturlige for oss fra Finnmark, men som kanskje kunne vært tatt vekk hvis forlag og forfatter hadde tenkt at boka skal leses av et bredere publikum. Det samme gjelder valget om å bruke samiske stedsnavn uten at det finnes en oversettelse eller ordliste. Men, jeg sier kanskje – for det er litt av sjarmen med boka. 

 

 

Det blir en del gjentakelser, både i handling og dialog, og mye vandring i de samme gatene, snakking om de samme tingene, pynting og synging uten at det blir tilført særlig mye nytt. Et ganske stort parti midt i boka kunne vært revidert ganske hardt.  

 

Noe av det aller beste med å lese bøker fra eget miljø og natur er at det er så deilig å kjenne igjen metaforer og sammenligninger når forfatteren har benyttet seg av denne muligheten til å sette et personlig preg på åndsverket sitt, noe Kvernmo har gjort i stor grad her: 

 

«Mistankens stakk seg nådeløst og dypt inn i det sårbare hjertet, som kongeørnas klør på en nyfødt reinkalv.», eller denne; «Og musikken vår passet jo sammen som fot i kommag».  -For meg virker det som om halvparten av alle norske skjønnlitterære bøker som kommer ut handler om Grünerløkka, Frogner og Bislett, og da har man verken kunnskap eller interesse av å trekke nyfødte kalver, kongeørna, eller kommager inn i litteraturen.  

 

Jeg håper Marie Kvernmo fortsetter å skrive, og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen! 

 

Terningkast 4 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam