Gå til hovedinnhold

Gøhril Gabrielsen : Mellom nord og natt : Aschehoug : 251 sider

Publisert i Altaposten 26 .september 2021

 Mødre med utfordringer

 

Gøhril Gabrielsen er en vidunderlig forfatter, og hver gang det kommer en utgivelse fra hennes univers kjenner jeg på en forventning om en stor leseopplevelse. Gabrielsen er født og oppvokst i Kirkenes, men hun har i mange år vært bosatt på Østlandet. Dette er hennes sjette roman. De tidligere utgivelsene har fått svært gode kritikker og hun har mottatt heder og utmerkelser både nasjonalt og internasjonalt. Gabrielsen er en mester i å grave dypt i de mørkeste delene av menneskenaturen og det er ofte gruelig, men hjerteskjærende nært og vondt og derfor også sterk og berørende litteratur. 

 

I årets utgivelse er det to hovedpersoner som befinner seg i to ulike tidsepoker. Den ene er en navnløs jeg-forteller som forteller fra nåtiden og den andre er Helena Södergran, moren til Edith Södergran som bodde i St. Petersburg på begynnelsen av 1900-tallet. Den navnløse jeg-fortelleren er den med størst tyngde i romanen, og historien om henne er lettest å tro på. Jeg-fortelleren jobber som bibliotekar, og når hun introduserer seg selv gjør hun det med tanker om skogen, om naturen og om sitt sterke møte med historien om Edith Södergran. Hun vil fortelle en historie om savn og svik.

 

Jeg-fortelleren føder en datter som hun prøver å unngå å bli for nær. For å klare å skape avstand til datteren starter hun tidlig med å skyve henne fra seg: 

 

«Da hun var tre år, sa jeg: Her er skjorta og buksa, nå kan du kle på deg selv. Da hun begynte i andre klasse: Heretter kan du lage din egen matpakke. Da hun gikk i sjette: Det er ditt liv, du kan ikke lite på meg. Og jeg sa, da hun avsluttet ungdomsskolen: Forvent deg ingen lykke, den må du skape selv.»

 

Gradvis avdekkes bakgrunnen for behovet for å gjøre datteren tidlig selvstendig, erfaringer både i tidlig barndom og ungdomstid har ført til en egenforståelse og mangel på egenverd, en følelse i moren av at hun ikke er til å stole på, at hun kan svikte de mest sårbare, at det beste er å gjøre barnet kjapt voksen og selvstendig slik at hun ikke trenger å stole på moren. 

 

«Som om det er umulig å fatte datteren min som en person, å skille henne ut som noe fullstendig eget, atskilt fra meg selv.»

 

Når Lu som moren kaller barnet begynner på skolen blir bristene hennes som mor og omsorgsperson tydelig. Lu går med sammensetninger av klær andre foreldre ikke ville funnet på, og til og med fottøyet er galt. Selve Lu blir også feil, i morens øyne. Plutselig er det noe med kroppen hennes som ikke helt er som andres barn, tennene, håret, ørene, beina.  

 

Og så til historien om Helena og Edith Södergran, som også er en historie om en mor som har et vanskelig forhold til sin datter. Det som fortelles om Helena og Edith skal være basert på hendelser som har skjedd, men som er lite dokumentert. Edith er et ensomt barn, og moren sørger for at det flytter inn en lekekamerat til henne, Singa, men Helena behandler Singa som et annenrangs menneske, og Singa flykter, noe som får gruelige konsekvenser. 

 

Det er gjennom Helena Södergran at vi blir kjent med Edith, og selv om det var delvis interessant, så skapte tekstbitene om den svenske poeten en avstand til hovedhistorien og til tross for likhetene i mødrenes erfaringer så fungerte ikke Sødergranhistorien noe særlig. Helt isolert sett så er beskrivelsene av Edith gode, og miljø og personbeskrivelsene omkring Edith er fine, men det fenger meg aldri.

 

Terningkast 4 

 

Kommentarer

  1. Så fin omtale Solgunn! Denne leste jeg da den kom ut, og likte den veldig godt. Kjekt med litt spesielle bøker som river litt i følelsene.
    God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, og god helg til deg også :)

      Slett
  2. Og jeg som ikke har lest noe fra denne forfatteren. Jøss. Noe bra til gode, ser jeg. Hvilken bok anbefaler du som den beste? Nå ble jeg nysgjerrig :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da kan du glede deg; begynn med Din, alltid - og så Svimlende muligheter, ingen frykt, og så Ankomst. Tror du kommer til å like hennes bøker :)

      Slett
    2. Da er hun på lista, som allerede er lang. Alle de fantastiske bøkene jeg har tilgode å lese!
      Idag ble bobilen satt i vinteropphold. No more ut på tur før neste år. Kanskje like greit, for nå ligger det hvitt på toppene her også..
      Ser ut som du har det som plomma i det berømte Bodø-egget. Kjekt å se! Skal hilse så mye fra I :-)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på