Gå til hovedinnhold

Ulf Kvensler : Sarek : Bonnier : 459 sider

Publisert i Altaposten 22. mars 2023 

Psykologisk thriller i rusletempo

 

Romanen starter med utdrag fra en samtale mellom en person i et ambulansehelikopter og Gällivare sykehus, der personen i helikopteret informerer om at de har hentet en kvinne i Aktse som er nedkjølt og i dårlig forfatning. Kvinnen har kutt- og knusningsskader over hele kroppen og i tillegg merker rundt halsen som ligner på skader etter kvelningsforsøk. 

 

Deretter hopper vi to måneder tilbake i tid og møter for første gang Anna og Henrik som har vært sammen i 10 år. De bor i Stockholm, og er godt etablert i prestisjefulle jobber og med et velfungerende sosialt nettverk, men de sliter i forholdet. Anna føler at hun må gjøre alt, jobbe mye, sørge for mat, og Henrik fremstår for henne som ganske udugelig. Hun stiller spørsmål om hun egentlig kjenner samboeren. Men de gleder seg til årets høydepunkt som er en ukes fjelltur sammen med Milena, en felles venninne fra studietiden. Gruppedynamikken har alltid fungert fint for trekløveret, i hvert fall syns Anna det, og denne historien blir i hovedsak fortalt fra hennes perspektiv.

 

En uke før de tre skal sette seg på toget nordover mot Abisko og Kebnekaise og årets store høydepunkt spør Milena om det er greit at hun tar med seg sin nye kjæreste Jacob på tur. Verken Anna eller Henrik har hørt om den nye kjæresten, og de har egentlig ikke så lyst til å ha han med. Men Milena forsikrer dem om at Jacob er en svært kompetent fjellklatrer og turgåer, og at han vil bli en ekstra ressurs på turen. 

 

Da Anna ser Jacob første gang på toget på tur nordover får hun en sterk magefølelse som sier at hun har sett ham før, og mistenker at han er dømt for alvorlig kvinnemishandling i en rettsak der hun har vært dommer. Når det kort tid etterpå viser seg at Jacob har løyet for Milena hvor han jobber blir både Anna og Jacob ekstra skeptiske, og Anna får lyst til å avlyse hele turen. Og her kommer min aller største innvending mot boka. Jeg klarer ikke å tro på det som skjer like etterpå: Fordi, like etter at det er avslørt at Jakob ikke jobber der han sier han jobber, og Anna har fått en veldig dårlig magefølelse på hvem han er, og han har vist svært dårlig oppførsel i en episode i spisevogna, foreslår han at hele gruppen skal bytte turmål. Jacob vil nemlig til Sarek, et område som har et mye vanskelige terreng enn Abisko og Kebnekaise. Han har faktisk allerede bestilt helikopter til dem og det skal fly dem langt inn i fjellheimen, og det er kanskje derfor han har med seg både isøks og tau, utstyr som han ikke trengte for turen til Kebnekaise? Og hva sier så disse oppegående menneskene; Henrik som håper på en professorstilling på juridisk fakultet og Anna som er fremgangsrik jurist? De sier ja, selv om alle deres instinkter roper nei. Jeg klarer bare ikke å tro på historien. Mens jeg leste håpet jeg på noen nye momenter som skulle gjøre min skepsis til skamme, men dessverre skjedde ikke det.

 

Ganske spennende

 

Men, det er mye bra her også, det er gode persontegninger, og vakre beskrivelser av et røft landskap. Turen blir jo skrekkelig på alle mulige måter, men jeg klarte aldri å komme skikkelig inn i handlingen, det ble for mange lange økter med turgåing og kryssing av elver og for mange dumme avgjørelser.

 

Forfatter Ulf Kvensler debuterer med Sarek, men han har mye erfaring både som manusforfatter og regissør. Han har blant annet vært idéutvikler og manusforfatter til seriene Solsidan og Vår tid er nå. 

 

Terningkast 4

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på