Gå til hovedinnhold

Valérie Perrin : Å vanne blomster om kvelden : Cappelen Damm : 463 sider

Publisert i Altaposten 30. desember 2022


 

Jeg elsker denne boka! 

 

De bøkene som får meg til å søke etter musikken som nevnes, parfymen som beskrives, oppskriftene på kjeksene som bakes, teen som drikkes, og feriestedene som besøkes, de bøkene setter spor, og de bøkene elsker jeg! 

 

Mens jeg leste Å vanne blomster om kvelden ble jeg så nysgjerrig på hovedpersonen Violette at jeg besøkte et parfymeri for å sjekke hvordan parfymen hennes, Eau de ciel Goutal, luktet. Ok – det er litt i overkant, jeg ser det selv, men det sier noen om graden av begeistring som denne boka førte med seg. 

 

Violette

 

Violette jobber som gravlundsvokter i en liten landsby i Frankrike. Livet hennes dreier rundt de døde. Mye av det hun spiser og drikker er gaver hun får fra sørgende som ofte besøker kirkegården. Hundene hun har delt livet sitt med de siste tjue årene har vært hunder som har fulgt eieren til grava, og nektet å forlate kirkegården. Violette vet hvor de fleste døde ligger, og det hender hun tar seg en liten prat med dem. Men ellers gjør hun lite av seg, omgangskretsen hennes er begrenset, og det er ikke mange hun kan kalle venner, men både sognepresten og graverne er nære.

 

Hemmeligheter

 

En gang hadde Violette både mann og barn, og det er ikke før en barsk politietterforsker kommer innom for å begrave sin mor, og samtidig løse sin egen familiegåte, at Violette begynner å løsne litt på sitt rigide ytre, og åpne opp om tragediene i eget liv. Historien veksler sømløst mellom nåtid og fortid og vi følger Violette fra tidlig barndom. Boka har en del fellestrekk med Vanessa Diffenbaughs Blomstenes hemmelige språk fra 2011, en bok jeg stadig trekker frem og anbefaler, og også Å vanne blomster er en bok jeg kommer til å anbefale i årevis. 

 

Jeg avslører vel ikke for mye hvis jeg sier at den barske politietterforskeren blir begeistret for den vakre vokteren, men det er ikke bare han som blir forført av Violette, også leserne blir forført. For bak den tilsynelatende beskjedne, formelle og stive fasaden, finnes det livslyst, sterke farger og følelser som lengter etter å komme ut, eller rettere sagt; som lengter etter at andre skal se det. For Violette kler seg offisielt i svarte lange kjoler og frakker, men under bruker hun glade farger i silkestoffer, og i det som er hennes private rom i vokterboligen, der ingen får komme inn, er det lyst og vakkert og livsbejaende. 

 

Dette er en lettlest og nydelig oppvekstroman, en kjærlighetsroman og en roman om døden. Og til tross for at store deler av handlingen er lagt til en kirkegård, og at boka har et veldig overskudd av navn og fortellinger om de døde og deres familier (og venner og hemmelige elskere) er dette en bok jeg vil anbefale til alle. 

 

Valérie Perrin (født 1967) er fotograf og manusforfatter. Hun vokste opp i Bourgogne og har siden bodd i Normandie og Paris. Hun har gitt ut flere romaner og hatt stor suksess i mange land. 

 

 

Terningkast 6 

 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus

Publisert i Altaposten 18. mars 2016  Vakker eventyrbok Sissel Horndal er en norsk billedkunstner, illustratør, grafisk designer og forfatter. Horndal er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg. Hun har illustrert mange barnebøker og fått flere priser og gjeve nominasjoner for sitt arbeid. Samisk eventyr En ung jente er alene på fjellet og gjeter reinflokken. Plutselig forandres lyset på himmelen og jenta ser opp mot månen som er helt forandret. Den er blitt så lys og så stor at jenta blir fryktelig redd. Dette må være en sølvmåne! Hun husker bestemoras ord: ”Stallo sover ikke når sølvmånen skinner.” Jentas pappa er et stykke unna sammen med de tre brødrene hennes. Han oppdager sølvmånen og skjønner at datteren er i stor fare. Han velger ut den modigste sønnen og sammen drar de ut i natta for å finne jenta. Men hun er allerede tatt til fange av Stallo, og kun visdomsord fra bestemora og jentas egen kløkt kan berge hen

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.