Gå til hovedinnhold

Jonas Jonasson : Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant : Piratforlaget, 381 sider



Ellevill røverhistorie, Publisert i Altaposten 5. mars 2011
Man kan synes at han burde ha bestemt seg før, og at han kunne vært mann nok til å gi omgivelsene beskjed om beslutningen. Men Allan hadde aldri grublet særlig lenge over ting. Altså rakk ikke tanken mer enn å feste seg i hodet på den gamle mannen før han åpnet vinduet på rommet sitt i første etasje på aldershjemmet i Malmköping og kløv ut i blomserbedet.”
Slik starter denne absurde og hysteriske historien om Allan Karlson som på hundreårsdagen sin klatret ut gjennom vinduet og forsvant. Allan får ved en tilfeldighet med seg en koffert som inneholder 50 millioner kroner, og plutselig er det ikke bare søster Alice fra aldershjemmet og journalisten fra lokalavisa som vil ha fatt i han. Nå har han også en slem narkotikabande på nakken. Men Allan har opplevd verre ting, og fortellingen skifter mellom nåtid der Allan er på flukt, og fortiden hans der vi følger han fra liten gutt og til han som olding må flytte inn på aldershjemmet.
For Allan gjelder det gamle ordtaket at lykken er bedre enn forstanden, og når vi får hans historie servert skjønner vi at Allan Karlson er en spesiell mann. For hvem andre enn Allan var det som berget livet til president Franco på borgerkrigens siste dag? Og atombomben, ville den blitt laget hvis ikke Allan hadde vært tilstede?Allan hadde også mot nok til å foreslå for Stalin at han kanskje ville blitt penere hvis han fikk fjernet den store barten han hadde i ansiktet.
Dette er historien om en ikke altfor smart svensk manns reise over hele verden i  løpet  av de siste hundre årene, og forfatteren har lyktes godt. Det er morsomt, underholdene og svært oppfinnsomt. Den store litterære kvaliteten er det ikke over språket, så dette er ikke en bok som blir nominert til store litterære priser, men trenger nå alle bøker å bli det?
Jeg har sett at enkelte har uttalt at dette er den morsomste boken de noensinne har lest. Så langt kan jeg ikke strekke meg, men at dette er en feelgood bok som man sjelden kommer bort i, det kan jeg skrive under på. Med hele 600 000 eksemplarer solgt i Sverige har boka vært en eventyrlig suksess, og jeg tror mange kommer til å like den i Norge også.  
Terningkast 5

Kommentarer

  1. Jeg har nettopp bestilt denne boken, og nå gleder jeg meg enda mere til å lese den!! Klem fra Anette :)

    SvarSlett
  2. Denne har jeg stående i hylla. Den begynner snart å rope på meg.

    SvarSlett
  3. Bestilt på biblioteket, men det ser ut som jeg må vente en stund.
    - men siden jeg nå vet at den bare koster 89kr på svensk, kan det hende utålmodigheten tar over.
    Gleder meg.

    SvarSlett
  4. Jeg elsker "Hundreåringen". Kjenner jeg blir glad bare av å lese om den =)

    SvarSlett
  5. Denne boken skal jeg i hvertfall lese etterhvert. Men siden jeg ikke skal kjøpe så mange bøker så må jeg vente til den blir ledig på biblioteket :-)

    SvarSlett
  6. Idag leste jeg ferdig Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet. Det har tatt meg lang tid å lese den, og hadde mange ganger lyst til å gi opp. Det er tydelig at jeg ikke har humoristisk sans, for jeg fant ingenting morsomt i denne boka. Det som skjer blir så dumt og usannsynlig at det frister ikke til å lese flere bøker av samme forfatter.

    SvarSlett
  7. Jeg hørte denne på lydbok - en super opplevelse. Tror ikke jeg har ledd så mye siden jeg leste Elling-bøkene da de ble utgitt :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på