Gå til hovedinnhold

Nils Harald Sødal : Fuglene under himmelen, Piratforlaget 2011, 252 sider



Gripende om krig, flukt og overgrep - Publisert i Altaposten 3. februar 2012



”Hele natta ligger jeg hos henne, og når morgenen kommer har kroppen min begynt å puste igjen.”


Det er Sarah som forteller om sitt møte med en kvinne hun fikk ligge tett inntil da hun som liten jente måtte rømme fra soldater i Sør-Sudan.

Forfatteren forteller at han en kveld ble kontaktet av Sarah, en kvinne fra Sør-Sudan som ønsket å dele sin historie. Hun vil treffe ham i trygge omgivelser, og de møtes på bussterminalen i Oslo. Det er på en kafé blant travle reisende at kvinnen forteller historien om livet sitt.

Vi følger Sarah fra hun som liten jente må rømme fra landsbyen hun bor i. Hele familien er drept av soldater og etter å ha vandret sammen med ukjente mennesker i månedsvis ender hun opp i en flyktningleir. Der er hun alene, og hun har ingen som passer på om hun får mat og trygghet. Hun blir vervet som barnesoldat, men unnslipper i siste liten.

Det er en fortelling om grusomme lidelser, om savn, om overgrep og om aldri å miste håpet. Sarah får seks barn, men hun har aldri hatt sex – barna er resultat av voldtekter.

Avslutningen, der hun er i konflikt med det norske barnevernet er avslørende for hvor kaldt samfunnet vårt oppleves av mange. Sarah sier at hun heller skulle ha vært på flukt i Afrika enn å måtte oppleve de overgrepene hun ble utsatt for fra mennesker som jobbet på barnevernkontor i Norge.

Fortellingen brytes opp med jevne mellomrom og vi hentes tilbake til virkeligheten, til bussterminalen i Oslo.  Da kommer Nils Harald Sødal selv inn og forteller om hvordan han opplever møtene med kvinnen og vi får ett innblikk i forfatterens eget liv. Disse mellomspillene har jeg problemer med fordi Sødal tar for stor plass i teksten. Jeg er ikke interessert i hans tanker og følelser vedrørende Sarah, hvor åpen eller lukket hun ser ut, og hvor dumt han oppfører seg:

”Jeg lener meg over bordet og stryker på armen hennes mens jeg ler tvungent – sorry sier jeg.

 Jeg gremtes mens jeg leste og jeg ønsket at det skulle bli mindre og mindre av disse mellomspillene som forringer rytmen og temperaturen i fortellingen. Men ser du bort i fra akkurat det, og konsentrerer deg om Sarahs historie kan du få et innblikk i en usedvanlig sterk kvinnes hverdag. 

Terningkast 4

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.