Gå til hovedinnhold

Greg Mortenson, David Oliver Relin : Tre kopper te : Lydbok, 14 timer og 10 minutt



Jeg må med skam melde at jeg kjedet meg veldig den første timen av denne lydboka. Stemmen til Duc Mai-The virket klagende og masende og jeg var meget skeptisk. Men, som så ofte før, snudde stemningen seg og før boka var ferdig lyttet var jeg ganske begeistret, både for historien, Greg Mortenson og Duc Mai-The.

Greg Mortensen var en fjellklatrer som hadde planlagt å bestige K2. På toppen skulle han henge opp et smykke for å hedre sin døde søster. Men Greg bommet på toppen, og holdt på å miste livet i forsøket. På veien ned fra K2 kommer han tilfeldigvis inn i den lille landsbyen Korphe, og innbyggerne tar seg av ham. Han ser hvor lite midler de har, og han skjønner at fattigdommen er stor. Det finnes ikke skolebygg og det finnes ikke lærere og det er heller ingen utsikter til slik luksus som utdannelse. Da lover Greg at han skal bygge en skole i Korphe – som en takk til de som tok seg av ham da han trengte det som mest.

Greg reiste hjem til USA, arbeidet hardt for å spare penger for å bygge den skolen han har lovet innbyggerne i Korphe i Nord-Pakistan, og etter som årene går blir det ikke bare en skole, men mange, og i 2009 ble Greg Mortenson nominert til Nobels Fredspris.

For noen år siden var Duc Mai-The min favorittlydbokleser, men nå syns jeg at han er grei nok. Han er flink, men han har en klagende tonefall i stemmen som gjør at jeg får lyst til å be han slutte å syte. Så nå har jeg gjort det!

Det er Greg Mortensons venn, David Oliver Relin som har skrevet boka om den amerikanske fjellklatreren, og det er ingen tvil om at han har stort respekt for mannen. Og nå når jeg skrev stor så kom jeg på en av de andre tingene jeg hengte meg opp i mens jeg hørte – den stadige gjentakelsen av Greg Mortensons store hender. I perioder virket det som om det ble nevnt på annenhver side, men det stemmer sikkert ikke. Men at David Oliver Relin er imponert over størrelsen på Greg Mortenson hender – det er hundre prosent sikkert!


  

Kommentarer

  1. Denne boka har fått en del kritikk i ettertid, og dette har jeg skrevet om i mitt blogginnlegg om boka - http://rosemariechr.blogspot.no/2012/01/greg-mortenson-med-davis-oliver-relin.html .

    "Jeg var knapt kommet i gang med boka før jeg fikk vite at Greg Mortenson angivelig var en svindler, og at grådigheten tok overhånd i forhold til veldedighetsmidlene han har rådd over. Dette hadde jeg ikke fått med meg tidligere. I alle fall ødela det veldig mye av opplevelsen min av denne boka, og jeg lurte til og med på om jeg skulle gidde å fortsette.

    ....

    Mistanken som hviler over Greg Mortenson preger min oppfatning av denne boka. Akkurat det klarer jeg ikke å se helt bort fra. Når det er sagt må jeg også si at jeg ble grundig skuffet over boka. Den handler for mye om Greg Mortenson og for lite om prosjektene hans. Dessuten er fremstillingen av ham så ukritisk og glorifiserende at man kan spørre seg hvem som egentlig har skrevet boka - han selv eller biografen David Oliver Relin? Det eneste kritiske som fremkommer om Greg er at han ikke akkurat er noen organisator - ofte til de andre samarbeidspartnernes store fortvilelse. Jeg reagerer også over at det er mulig å få til så mye som Greg har fått til, og samtidig fremstå nærmest som rørende naiv. Han har tross alt fartet rundt i Taliban-dominerte områder, er amerikaner og det i en periode hvor USA ikke akkurat har styrket sin posisjon som verdenspoliti - definitivt ikke i det området han har operert i.

    Jeg er i tvil om jeg skal gi denne boka terningkast tre eller fire, og kanskje er det riktigst å ende på noe midt i mellom. Ved denne vurderingen er det spesielt det ukritiske bildet av Greg Mortenson som trekker ned, i tillegg til at boka langt på vei handlet om noe annet enn jeg hadde håpet på. Boka er dessuten så full av klisjeer at dette tidvis kom i veien for budskapet."

    SvarSlett
    Svar
    1. Har vært innom bloggposten din og lest og sett gjennom innslaget som ble laget om Greg Mortenson på 60 minute - og jeg må bare si: TUSEN TAKK for at du gjorde meg oppmerksom på dette. Jeg er fremdeles imponert over arbeidet han har gjort, men hans reaksjoner når han blir konfrontert med journalister fra 60 minutes var ganske så tydelige.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på