Spennende og klok ungdomsroman
Hovedpersonen er Malin. Hun går på ungdomsskolen og er opptatt av hva de mest populære jentene i klassen synes om henne. Malin har ingen bestevenninne og gleden er derfor stor når en ny jente skal begynne i klassen, Leona. Leona kommer fra Finnmark, og virker stille og forsiktig. Malin liker henne godt med en gang og bestemmer seg for å bli kjent med henne. Malin og Leona er sammen på ettermiddagene, sender meldinger til hverandre, helt til den grusomme dagen i jentegarderoben – dagen da Leonas hemmelighet blir avslørt.
Er Malin tøff nok til å stå ved siden av Leona når de andre jentene vender ryggen til? Hva er Leonas hemmelighet? Hvordan takler de voksne på skolen hendelsene i klassen?
Romanen tar opp viktige tema som kjønnsidentitet, mobbing og inkludering og denne boka skulle vært lest og diskutert i hver eneste skoleklasse fra 6. trinn og ut ungdomsskolen. Jeg tror på litteraturens makt, på hvordan det å lese om andre kan åpne blikket og øke forståelsen av det sosiale samspillet. I min jobb i dag, på en stor ungdomsskole, ser jeg hvordan klassemiljø blir påvirket av hvem som er klassens uformelle ledere. Hvor inkluderende og romslig hun eller han er, påvirker klassemiljøet og skolehverdagen til mange elever, noe jeg syns Line Baugstø viser på en klok og troverdig måte i denne viktige ungdomsromanen.
Vi skulle vært løver ble nominert til Bokslukerprisen - og fikk nesten 1400 anmeldelser. Les mer om Bokslukerprisen og anmeldelsene i denne linken .
Denne likte eg så godt. Eg er einig i det du seier om litteraturen si makt, og slik har Vi skulle vært løver ei sterk rolle. Lite sett på i norsk barnelitteratur, sjølv om eg trur det held på å endra seg, slik samfunnet endrar seg. Men det er ei veldig god bok, eg koste meg veldig!
SvarSlett