Gå til hovedinnhold

Elizabeth Strout : Jeg heter Lucy Barton : Press : 148 sider

Publisert i Altaposten 19. juli 2017



Når bilen er barnevakt

Romanen starter slik alle eventyr starter -  det var en gang. Men det er ikke et eventyr vi får presentert, selv om enkelte deler er eventyrlig godt skrevet. Det er Lucy som er hovedpersonen og det er hun som forteller oss historien om sitt liv. For mange år siden ble hun innlagt på et sykehus i New York for å fjerne blindtarmen. Det oppsto komplikasjoner og hun måtte bli på sykehuset i mange uker. Hun savnet mannen og de to små døtrene sine, og hun følte seg svært ensom. Foreldrene hadde hun ikke hatt kontakt med på mange år, men plutselig en dag kom moren hennes til sykehuset, og hun ble hos datteren i fem dager. Lucy og morene snakket lite om resten av familien, faren ble bare nevnt en gang. Moren fortale om hvordan det hadde gått med andre fra den lille småbyen Lucy vokste opp i, og Lucy selv hadde mange minner som kom tilbake. Hun vokste opp i det som vi etter norske forhold definerer som ekstrem fattigdom. I mange år bodde familien hennes i en garasje, og frem til hun var gammel nok til å begynne på skole ble hun låst inn i en gammel bil når foreldrene måtte jobbe.

Jeg husker at jeg hamret på rutene og skrek. Jeg trodde ikke jeg kom til å dø, jeg tror ikke at jeg trodde noe, det var bare skrekken, å skjønne at ingen kom til å komme, og å se himmelen mørkne og kjenne kulda sette inn. Hver gang skrek jeg og skrek jeg. Jeg gråt til jeg nesten ikke klarte å puste. I denne byen, New York, ser jeg barn gråte av utmattelse, som er reell, og noen ganger bare av grettenhet, som er reell. Men iblant ser jeg et barn gråte i den dypeste desperasjon, og jeg tror at det er en av de sanneste lydene et barn kan lage. Da føler jeg nesten at jeg inni meg selv kan høre lyden av mitt eget hjerte som brister, sånn som man kunne høre ute i det fri – når forholdene var ideelle – maisen gro på barndommens åkre.”

Da hun begynte på skolen endret livet seg. Hun hatet å fryse, og hjemme var det alltid kaldt. Hun fikk sitte på skolen og lese etter skoletid. Selv om andre elever hetset og mobbet henne fordi det luktet vondt av både henne og klærne, var det ikke disse minnene hun fokuserte på som voksen. Lucy tenkte tilbake på enkelte av de voksne på skolen med dyp takknemlighet -  læreren som ikke tillot mobbing i timene, og vaktmesteren som lot henne sitte på skolen til langt på kveld.

Lucy har opplevd alvorlig omsorgssvikt i barndommen, men som voksen konfronterer hun ikke moren med dette. Hun gir moren masse kjærlighet – som moren ikke klarer å ta imot. På fem dager er deres eneste fysiske nærhet at moren sitter ved siden av fotenden av sykehussengen. Det er mange løse tråder her, det gis hint om overgrep og kanskje har familien tilhørt en kristen sekt.

Jeg ble helt betatt av denne boka, og jeg likte de stadige skiftningene mellom fortid og nåtid, og jeg likte språket hennes, som har setninger som strekker seg over en halv side, og er så full av komma og digresjoner at boka er en utfordring å lese høyt. Teksten er full av sanselighet og følelser. Hilde Rød-Larsen har gjort et god jobb med oversettelsen.

Elizabeth Strout vant Pulitzerprisen for beste skjønnlitterære bok med Olive Kitteridge i 2009.


Terningkast 5

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i A...

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, ...

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repete...